Jak se letos kroužilo pod Pálavou

22.5.2014 8:00 Radek Hořínek

Jak se letos kroužilo pod Pálavou

Poslední sobota v dubnu byla ve znamení již klasické akce pod hlavičkou Českých drah nazvané Pálavský okruh. Letos se vlak tažený lokomotivou 475.101 vydal na svou pouť z Brna do Lednice o něco dřív, než bylo zvykem v předchozích letech. Moje maličkost společně se Shalomkem u toho nemohla chybět, tak jsem se ráno usadil do sysla a vydal se do Břeclavi.

 

 

 

 

Cesta z Olomouce probíhala v pohodě. Ve Starém Městě u Uherského Hradiště jsem při zastavení pozoroval mumraj kolem soupravy s věřícími z Polska jedoucími do Vatikánu. Odjezd z Moravského Písku dal zavzpomínat na časy původního provozu na Ferdinandce. Důvod jsem pochopil, když ona polská souprava, tažená strojem 362.162, proletěla v Hodoníně kolem nás. Ono předjetí jsme ji vrátili v Břeclavi na přednádraží.

Před nádražím si mne vyzvednul Shalomek se svým gumokolem a mohlo se vyrazit. Díky dřívějšímu odjezdu páry z Brna jsme museli pozměnit i místa na focení. Ona klasické se vyměnila za nová. Důvodem dřívějšího odjezdu z Brna byl opakovaný vjezd do stanice Hrušovany nad Jevišovkou. Těsně před opakovaným vjezdem jsme dorazili do stanice i my dva, už s prvním zářezem na paměťových kartách. Zdokumentovali jsme si dění v Hrušovanech nad Jevišovkou a vydali se hledat další příhodné místo.


Sp 1924/5 při opakovaném vjezdu do Hrušovan nad Jevišovkou © Radek Hořínek

První bylo kousek za Hrušovany, další při odjezdu páry ze stanice Novosedly a přes Sedlec jsme se dostali k přejezdu mezi Valticemi a Bořím lesem. Dalším místem byl nechráněný přejezd před Poštornou a rovnou jsme k tomu zdokumentovali i odjezd z ní. Po krátkém zastavení v Lednici a pozdravení se s přáteli jsme se vydali pofotit něco z běžného provozu. Kousek za Břeclaví na Kostické váze jsme si počkali na EC od a do Bratislavy.

Odtud jsme se vydali kousek za hranice k našim jižním sousedům. Vyfotit si lokomotivu řady 380 mimo území ČR bylo lákadlem. Ještě před průjezdem EC 77 Antonín Dvořák s 380.014 nám před objektivy zapózoval Taurus 1116.041 s nápisem Rail Cargo Hungaria. Takový snímeček jednoho potěší. Jelikož se blížil odjezd 475.101 do Mikulova, byl čas se vrátit na lednickou lokálku.


1116.041 v úseku Břeclav - Bernhardsthal © Radek Hořínek

V Poštorné jsme si na ni počkali před stanicí i za ní, když si tu supěla do Bořího lesa. Vlak projel a my se opět rozhodli vrátit ke koridoru. Tentokrát se konalo pouze EC směřující do Maďarska. Pobyt limitovaný časem odjezdu T 478.1001, která se loňské pauze, kdy dostala nový lak, vrátila na postrk. Pár metrů nad zastávkou Lednice rybníky jsme si na ni počkali, vyfotili si ji a užili si nezaměnitelný zvuk netlumeného šestiválce.

Následoval přesun k přejezdu za Valticemi, kde jsme fotili již dopoledne, abychom si ještě cvakli 475.101 při jízdě z Mikulova do Břeclavi, kde se měla spojit s bertou a rybáky, aby celá souprava pokračovala dál do Brna. Tato fotozastávka se podepsala na mém já, teda hlavně na mé pravé dlani. Zapracovala, jak říkal Shalomek, gravitace a díky ní jsem přistál na zemi. Trochu jsem zaklel. Ránu jsem si vyčistil a pokračovalo se na poslední místo focení.


EC 274 „Jaroslav Hašek“ v úseku úsek Popice - Pouzdřany © Radek Hořínek

Mezi Popicemi a Pouzdřany jsme si počkali u pole s řepkou na průjezd parního vlaku do Brna. Jako první nám před objektivy fotoaparátů projel EC ze Slovenska tažený lokomotivou řady 350. Chvíli po něm byl v dálce vidět dým ze 475.101, pak netrvalo dlouho, vlak byl fuč a jedničky a nuly ho uchovaly na paměťových kartách. Na moje přání jsme se do třetice vrátili na přejezd mezi Valtice a Boří les.

Mým přáním byla ještě 754.062 na Sp Pálava, který je novinkou mezi cyklovlaky v letošní sezóně. Po jeho průjezdu mne Shalomek odvezl na nádraží v Břeclavi. Já jsem se uvelebil opět do sysla a těšil se, že si v poklidu užiji cestu domů. Opak byl pravdou. Nejprve nějaký podnapilý člověk ještě před odjezdem vyřvával na celého sysla


Sp 1824/5 „Pálava“ v úseku Valtice město - Boří les © Radek Hořínek

Před Otrokovicemi pro změnu dvojice společensky unavených fanoušků hokejistů Zlína se snažila zaujmout osazenstvo vozu a každému nutila vypít si s nimi na oslavu titulu. Vrcholem byla skupinka cestujících z Přerova do Olomouce. Ta nejen, že byla nalitá, ale posilňovala se i dál a povedlo sejí  vylévat alkohol nejen na podlahu. Velice rád jsem v Olomouci vystoupil a vydal se k domovu.

Úvodní snímek: 475.101 se Sp 1926/7 v úseku Poštorná - Boří les © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy