Jaký byl Pálavský okruh 2013

17.6.2013 8:00 Radek Hořínek

Jaký byl Pálavský okruh 2013

Už se stalo pravidlem, že se vydávám na jih při akci Pálavský okruh. Ani letos tomu nebylo jinak a moje maličkost nasedla do R 802 v sobotu 4. května a vydala se do Břeclavi na setkání se Shalomkem. Konečně jsem se dočkal jednoho zvířete, řazeného na rychlících Olomouc – Břeclav – Brno. Tak jsem se v něm ono ráno uvelebil.

 

 

 

 


Už ani nevím, zda jsem do cíle své cesty dorazil včas nebo s nějakým zpožděním. Vystoupil jsem z vlaku, vyšel před nádraží a čekal modrou střelu se Shalomkem. Ten nedorazil sám, ale se svoji drahou polovičkou Hankou. Já se uvelebil v zadu a mohlo se vyrazit stíhat vlak Pálavský okruh. Cestou ven z Břeclavi jsme domlouvali, kde si počkáme na 475.101 a T 478.1002, která zastoupila původně avizovanou T 478.1001, na niž probíhala omlazovací kůra.


T 478.1001 dne 12.5.2012 v úseku Březí - Mikulov na Moravě © Radek Hořínek

Vydali jsme kolem koridoru na první místo lovu parního vlaku, ale nejen jeho. Tak jsme si u Popic počkali na 350.014 na EC směřujícím do Prahy. Byla krásně čistá a lesklá. Kromě ní se povedlo ulovit laminátku v nátěru Carga, za což stoupl kredit Shalomka, neboť konečně objednal nějaký náklad při našem společném focení. A ten náklad nebyl jediný. Bylo vyfoceno a mohlo vyrazit k Rakšicím. Tam jsme dorazili s menším náskokem před průjezdem parního vlaku.


475.101 v čele Sp 1924/5 „Pálavský okruh“ u Rakšic © Radek Hořínek

Proti loňskému roku jsme změnili místo focení. Ono to bylo dáno taky počasím. Vlak kolem nás prosupěl a my jsme se rychle vydali k autu. Hanka z nás dvou měla legraci, jak jsme běželi. Následoval rychlý přesun na odjezd z Rakšic. Tam už to bylo po stránce slunce mnohem lepší. Vlak projel a my pokračovali také. Tentokrát k zastávce Březí. Tam skupina cyklistů stála na přejezdu a možná čekala, až je vlak přejede. Naše další pouť vedla do Mikulova.


475.101 v čele Sp 1924/5 „Pálavský okruh“ opouští Mikulov © Radek Hořínek

Zdokumentovali jsme odjezd vlaku a snažili se přejet do Valtic. Bohužel díky uzavírce se nám nepovedlo dostihnout vlak na vytipovaném místě. Proto jsme se rovnou přemístili na Rytopeky, abychom na klasickém místě čekali na soupravu jedoucí z Bořího lesa v obráceném pořadí. Berta pěkně bublala na jejím čele. My se spokojeně posunuli do Lednice, abychom po krátkém zastavení vrátili naše maličkosti zpět ke koridoru. Mezi Ladnou a Podivínem se povedlo ulovit idéesku, R 809 směrující z Brna do Olomouce a taky se syslem.


961.0xx na R 809 v úseku Podivín - Ladná © Radek Hořínek

Kromě něj další náklad a nechutně špinavá krysa 350.006 na EC ze Slovenska do Prahy. Hlad nás dočasné útočiště donutil opustit. Blížil se čas odjezdu páry z Lednice s částí soupravy do Mikulova. Vrátili jsme na Rytopeky a čekali jsme na její průjezd. Po něm jsme se vrátili na hlavní tah, jenom na jiné místo. Mezi Břeclaví a Lanžhotem na EC do Maďarska místo řady 350 jela 362.014. K tomu další náklad a zpožděné EC od Slovenska pro změnu s krysou. Rychlý přejezd na trať do Rakouska a jedno EC s 1216 a náklad se 1116. Na Rytopeky jsme se vrátili ten den potřetí.


T 478.1002 se Sp 1923 v úseku Lednice rybníky - Charvátská Nová Ves © Radek Hořínek

Tentokrát ne k přejezdu, ale k zářezu. Tam už byl dav lidí čekajících na bublající šestiválec. Spokojeně jsme usedli do auta a vydali se místo pořízení posledních fotek 475.101 a T 478.1002. Most přes Svratku mezi Pouzdřany a Vranovicemi byl tím místem, stejně jako vloni. Kromě nostalgického vlaku se podařilo cvaknout ještě jednu krysu v provedení blonski, taurus a 263.002 v poslední verzi najbrtu. Pomalu jsme se začínali přemísťovat zpět do Břeclavi. Já chtěl chytit poslední rychlíkový přímý spoj do Olomouce.


Rozloučení s Břeclaví v podobě 230.109 © Radek Hořínek

Po rozloučení před břeclavským nádražím jsem se uvelebil na prvním nástupišti a doufal jsem, že pojede sysel. Jel, tak jsem porušil tradici a usadil se v něm. Spokojeně jsme cestoval směrem k domovu. Někdo ale spokojený moc nebyl a hodně hlasitě dával najevo, co si myslí o vozovém parku svého zaměstnavatele a nejen o něm. Byl jsem docela rád, že jsem v Olomouci vystoupil z vlaku a nemusel už jeho řeči poslouchat.

Galéria

Súvisiace odkazy