V Bojniciach postavili rekordné železničné modulové koľajisko

18.4.2005 13:17

V Bojniciach postavili rekordné železničné modulové koľajisko

Bojnice 16. apríla - Na Slovensku rekordné, takmer sto metrov dlhé modulové koľajisko postavili v Bojniciach pri príležitosti dnešného 2. medzinárodného stretnutia železničných modelárov. Organizátori ho zostavili zo 70 dielcov štandardných koľajísk, ktoré poskytli vystavovatelia, železniční modelári zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska.

Predvádzali na ňom bezmála 300 modelov železničných osobných i nákladných vozňov, rušňov na paru a motorových lokomotív. Trať mala množstvo križovatiek, výhybiek, nechýbali železničné stanice, nákladné rampy, mosty, semafory, závory a nevyhnutný tunel.

Medzi vystavujúcimi bol aj 74-ročný Miroslav Víšek zo Zlína v Českej republike, ktorého považujú za nestora československého železničného modelárstva. Modelárstvu sa venuje od mladosti. Modely si komplexne vyrába sám a ako jeden z mála modelárov využíva na to prevažne tenký mosadzný plech. Realisticky stvárniť svoje modely mu pomáhajú aj pracovné skúsenosti, pretože viac než 40 rokov bol rušňovodičom. Návštevníci obdivovali jeho rýchlikovú súpravu, ktorú ťahala najkrajšia parná lokomotíva - Modrý Albatros, alebo jeho detailne vypracovaný parný rušeň nazývaný "Štoker" 556.

So zaujímavými exponátmi sa predstavili aj Jozef Kiss z Bratislavy, Radovan Kvasnica z Ostravy, Jozef Valach z Bojníc, ale aj predseda bojnických modelárov Marián Ličko, ktorý sa prezentoval okrem iného precízne zhotovenými modelmi rušňov, uhoľných vagónov a iných exponátov. Výstava, ojedinelá na Slovensku, potrvá do nedele.

foto: Igi