Dopravné správy

Bratislava vynoví park vozidiel MHD

Hlavné mesto dostane stodvadsať nových trolejbusov a šesťdesiat električiek, spolu v hodnote 213 miliónov eur. Okrem nich pribudne aj sto autobusov. Do troch rokov by tak mal byť vozidlový park Dopravného podniku Bratislava vynovený až zo šesťdesiatich percent, informoval jeho generálny riaditeľ Ľubomír Belfi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šumava bez vlaků

Nejvytíženější šumavská železniční trať, která vede z Klatov do Železné Rudy, může zůstat celé prázdniny uzavřena. Správa železniční dopravní cesty vyhlásila mimořádnou výluku, protože zjistila, že se pohnula skála pod tratí. Do konce června přitom ještě pokračuje výluka i na další důležité šumavské trati do Nového Údolí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo s posprejovanou budovou železničnej zastávky?

Rada by som Vás poprosila o vyjadrenie sa k jednej téme, ktorú pripravujem do nášho regionálneho týždenníka Žilinský večerník. Reagujem na podnet jedného obyvateľa Rajeckých Teplíc - časť Poluvsie, kde majú už niekoľko týždňov posprejovanú železničnú zástavku.

Celú otázku aj odpoveď nájdete na tejto stránke.

 

Praha se chce zbavit nových tramvají

Praha zvažuje, že prodá některé nové tramvaje 15T ForCity, k jejichž nákupu se její dopravní podnik zavázal. Město ale zjistilo, že jich tolik nepotřebuje a že ho kontrakt může finančně zruinovat. [...] Smlouva o nákupu těchto tramvají přitom dopravní podnik dlouhodobě výrazně finančně zatěžuje, za jednu tramvaj z kontraktu Praha platí kolem 70 milionů korun, ročně to je 2,2 miliardy Kč.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v bystrickej MHD od 30.6.2014

Počas letných prázdnin od pondelka 30. júna 2014 do štvrtka 28. augusta 2014 bude MHD v pracovných dňoch premávať podľa cestovných poriadkov platných pre pracovný deň - školské prázdniny. V čase platnosti prázdninového cestovného poriadku nepremávajú spoje označené na zastávkových cestovných poriadkoch písmenom "c".

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Čtyřkolák“ vyrazí do Posázaví

Na trať legendárního „Posázavského Pacifiku“ vyrazí tuto sobotu 28. června zvláštní vlak Českých drah v čele s parní lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“. Odjíždět bude z nádraží Praha-Braník a cestující jím můžou vyrazit na rekonstrukci Bitvy o brod u Zbořeného Kostelce, prohlídku Centra sklářského umění Huť František v Sázavě nebo návštěvu Sázavského kláštera. Během letních prázdnin pojede parní vlak ještě třikrát, 5. července a 16. srpna do Kácova a 30. srpna do Postupic.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Košice chystajú prestavbu električkovej siete

Mesto Košice tento týždeň úspešne ukončilo proces verejného obstarávania pre zákazku Stavby Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) Košice, Námestie Maratónu Mieru - Staničné námestie. Zákazku bude realizovať víťazný uchádzač za celkovú cenu vo výške 39,94 milióna eur. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němci chtějí ovládnout dvě české rychlíkové linky

Společnost Arriva Transport chce připravit České dráhy o zakázku na provoz železniční dopravy na trasách mezi Libercem a Pardubicemi a mezi Plzní a Mostem. Potvrdil to generální ředitel tuzemské pobočky společnosti patřící do skupiny Německých drah (Deutsche Bahn) Daniel Adamka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava kúpi ďalších 30 električiek Škoda

Dopravný podnik Bratislava (DPB) sa rozhodol využiť aj opciu na nákup nových električiek a u českého výrobcu Škoda Transportation si objednal ďalšie nové vozidlá. V rámci opcie pôjde o 15 jednosmerných električiek Škoda 29T ForCity Plus a 15 obojsmerných električiek Škoda 30T ForCity Plus.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD odstraňují bariéry pro osoby s hendikepem

České dráhy odstraňují bariéry pro osoby s hendikepem. Zavádějí nové bezbariérové vozy a rozšiřují pro vozíčkáře přístupné spoje, instalují naváděcí a informační systémy usnadňující cestování nevidomým a slabozrakým, zavedly nový systém objednávky přepravy pro cestující vyžadující asistenci. Dnes o těchto změnách a vzájemné spolupráci informovali zástupci Českých drah a Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Podrobnosti o nových službách pro osoby se zdravotním postižením a o spolupráci výše uvedených organizací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Bombové útoky v káhirskom metre

Štyri explózie otriasli v stredu ráno štyrmi stanicami metra v Káhire, oznámili egyptské bezpečnostné úrady. Pri explózii sa zranili len dvaja ľudia, no výbuch vyvolal medzi Egypťanmi cestujúcimi do práce paniku. Po prvej prehliadke miesta činu bezpečnostné jednotky zistili, že explózie spôsobili podomácky vyrobené výbušniny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnské „šaliny“ zastaví letní výluky

Vedle dlouhodobě uzavřené ulice Milady Horákové počítá brněnský dopravní podnik během letních prázdnin ještě s dvěma většími výlukami tramvají, a to mezi Pisárkami a Vozovnou Komín a mezi Zvonařkou a Komárovem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako je to s podchodom pod traťou v Trnávke?

Dobrý deň, chcela by som Vás veľmi pekne požiadať o vyjadrenie k aktuálne situácii ohľadne budovania podchodu medzi Ostredkami a Trnávkou. Mal by byť súčasťou TIOP. Vzhľadom na nebezpečný a frekventovaný úsek cesty a trate je to bod, kde majú ľudia problémy s prechodom a je tam skutočne potrebný. Moja otázka teda znie - kedy sa asi začne s budovaním podchodu, z čoho bude financovaní a kedy približne bude hotový?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nová lanovka na Klínovec vozila pivo

450 sudů piva [...] otestovalo novou lanovku z Jáchymova na Klínovec. Takové množství piva odpovídá plnému zatížení lanovky. Pro veřejnost bude spuštěna letos v prosinci. Do té doby ještě bude možné svézt se historickou jednosedačkovou lanovkou ze 60. let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

OKD, a.s. hľadá železničného dopravcu

Spoločnosť OKD, a. s., česká čiernouhoľná ťažobná firma, prevádzkujúca 4 bane v oblasti Ostravsko-karvinského regiónu, vypísala výberové konanie na železničného dopravcu. Želzničný dopravca bude zabezpečovať prepravu uhlia z baní OKD k zákazníkom v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, v Rakúsku, v Nemecku a v Bosne a Hercegovine.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tendry na provoz rychlíků opět na obzoru

Stát spustí první tendr na provozovatele rychlíkové tratě už na přelomu letošního září a října. Další až čtyři tendry ministerstvo dopravy vyhlásí do konce letošního roku, řekl v České televizi šéf rezortu Antonín Prachař (ANO). „Už dnes se vážně diskutuje o třech až pěti tratích, které bychom byli schopni do konce roku vypsat,“ prohlásil ministr Prachař. Připustil, že při přípravě tendrů ministerstvo používá materiály připravené v minulosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Druhá etapa IDS BSK zvyšuje meškanie

Termín spustenia II. etapy Integrovaného dopravného systému (IDS) v Bratislavskom kraji sa posúva najskôr od 1. augusta. Aj toto rozhodnutie, ktoré urobili poslanci BSK na rokovaní [...] krajského zastupiteľstva, je podmienené schválením rovnakého uznesenia zastupiteľstvom hlavného mesta. BID je v spolupráci s dopravcami zapojenými do IDS v záverečnej fáze overovania pripravenosti jednotlivých dopravcov a ich systémov na spustenie druhej etapy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD railjet vinou výpravčího zažil první nehodu

Nejmodernější souprava v barvách Českých drah Railjet měla dopoledne první havárii. V Přelouči vlak vybočil na špatnou kolej, kde probíhají opravy na trati. Lokomotiva, která patří rakouským ÖBB, má rozbité čelní sklo. Vlak EuroCity EC 73 Smetana vjel ráno na vyloučenou kolej ve stanici Přelouč na své cestě z Prahy do Vídně. Havárie se stala na jedné ze souprav, které České dráhy před měsícem a půl nasadily do zkušebního provozu, jedná se však o běžný komerční spoj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prvá električka Vario LF2+ prišla do Košíc

Do areálu Dopravného podniku Mesta Košice na Bardejovskej ulici dnes, 24. júna 2014 v noci, dorazila prvá nová kĺbová nízkopodlažná električka Vario LF2+. V rokoch 2014 a 2015 by malo byť do Košíc postupne dodaných 28 električiek tohto typu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Antimonopolní úřad ohrozil projekt ČD railjet

České dráhy mají zakázáno plnit dvě smlouvy na letošní rok na pronájem lokomotiv Taurus, které tahají railjety. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad dopravci navíc uložil pokutu milion korun. České dráhy s rozhodnutím ÚOHS nesouhlasí a odvolají se. Dohodu mezi ČD a rakouskou ÖBB napadla Škoda Transportation.

Celou zprávu najdete na této stránce.