Dopravné správy

ČD chtějí od krajů inflační doplatek

České dráhy požádaly Pardubický kraj, aby jim za provoz regionálních vlaků doplatil 40 milionů korun. Jde o tzv. inflační doplatek. Kraj ale tvrdí, že tuto položku má zajistit stát, a desítky milionů drahám proplatit odmítl. Obdobné problémy jsou i v dalších krajích, celkem si ČD prostřednictvím krajů za posledních pět let nárokují 400 milionů, které zase chtějí kraje nejprve dostat od státu. Přetahovaná o peníze může skončit u soudu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR vítajú „subotnik“ na upratanie piešťanskej stanice

Pripravujem rozhovor s mladou Líviou G. z Piešťan, ktorá zareagovala na článok o nečistote na vlakovej stanici v Piešťanoch, ktorý sme prednedávnom uverejnili. Sama cez sociálnu sieť organizuje dobrovoľníkov (už je ich cez 50) s tým, že stanicu si vyčistia obyvatelia Piešťan....osobne sa stretla už aj s prednostom stanice, ktorý prisľúbil pomoc. Je to naplánované na 28. júna v sobotu...

Súvisiace otázky a odpovede nájdete na tejto stránke.

Jak se točí vagony s uhlím vzhůru nohama

Nejmladší česká elektrárna ve Chvaleticích má proti jiným elektrárnám jednu zvláštnost. Pracuje tu zařízení, které dokáže otočit a vysypat železniční vagon jako dětskou hračku. Vzít, otočit, vysypat, postavit znovu na koleje. S modelářskou železnicí nic neobvyklého, ale se skutečným vagonem, to je něco jiného. Jeden takový „rotační výklopník“ pracuje v polabské nížině, ve chvaletické elektrárně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 24. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni 1 prípad zrážky vlaku s civilnou osobou, žiadna osoba nebola usmrtená. Zrážka sa stala na železničnom priecestí na trati Kysucké Nové Mesto – Žilina. Zranený muž bol odvezený do nemocnice na ďalšie vyšetrenia. Mimoriadne nebezpečný prípad sa stal na zastávke Važec. Po odchode osobného vlaku cestujúci použil záchrannú brzdu v dôsledku zranenia muža, ktorý spadol pod idúci vlak. Následne bol prevezený do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Maďarské dilema: fondy EU na metro nebo železnici?

V Maďarsku se rýsuje konflikt mezi metropolí a venkovem o peníze z Bruselu. Budapešť potřebuje investice do opravy metra, ministr János Lázár zodpovědný za využívání eurofondů však projekty v hlavním městě seškrtal. Za prioritu považuje železnici na jihovýchodě země, kde působil jako starosta.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

ZSSK predala ďalšie tri tradičné mená vlakov

Tatran, Kriváň a Liptov – to sú tri tradičné názvy vlakov, ktoré najnovšie nahradili v jednom smere reklamné pomenovania. Všetky premávajú na severnej trase medzi Bratislavou a Košicami a od nedele 15. júna sa zaradili k deviatim ďalším vlakom, ktoré jazdia po Slovensku s komerčným názvom firiem či ich produktov. InterCity (IC) vlak Tatran, ktorý vyráža o 5.20 h z Košíc do Bratislavy, sa tak po novom volá DPD a IC vlak Kriváň, ktorý jazdí z Košíc o 9.20 h je už Wüstenrot.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať mezi Špičákem a Hojsovou Stráží nesjízdná

Posun skalnatého podloží kolejí uzavřel železniční trať mezi Špičákem a Hojsovou Stráží na Klatovsku. Místo vlaků jezdí náhradní autobusy z Nýrska přes Špičák až na Železnou Rudu-Alžbětín a zpět. Mimořádná událost se stala v pátek večer, opravy by měly trvat do 31. srpna, uvedly České dráhy (ČD) na webu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako dlho vydrží Hlavná stanica čistá?

Pracovníci súkromnej spoločnosti spolu s dobrovoľníkmi sa v sobotu pustili do upratovania bratislavskej Hlavnej stanice. Od rána vyzbierali približne 19 ton odpadu a predstaničný priestor vystriekali dezinfekčným roztokom. Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Bratislavy Stanislav Ščepán.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odškodnění za zpožděné vlaky odloženo o pět let

Železniční dopravci nebudou muset dalších pět let vyplácet cestujícím náhrady za zpoždění vlaků delší než jednu hodinu. Sněmovna totiž o pět let prodloužila výjimku, která jim to umožňuje. Prodloužení výjimky až do roku 2019 dopravcům uleví i od některých dalších povinností, které jim ukládá příslušné evropské nařízení. Výjimka měla skončit letos v prosinci. Poslanci schválený návrh vložili do novely drážního zákona, která se týká rozhodování Drážního úřadu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka Kométy v letnej sezóne

Historická tatranská električka Kométa s vlečnými vozňami bude počas letnej turistickej sezóny premávať od 15. júna do 14. septembra 2014 každú nedeľu po trase Poprad - Starý Smokovec - Tatranská Lomnica (3x) - Starý Smokovec - Poprad.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo už nespadá pod zákon o veřejných zakázkách

S účinností od 10.1.2014 došlo rozhodnutími Drážního úřadu ke změně licencí udělených naší společnosti pro provozování drážní dopravy tak, že od tohoto dne je ČD Cargo, a.s., oprávněna provozovat již jen neveřejnou nákladní drážní dopravu ve smyslu zákona o drahách, nikoli však drážní nákladní dopravu veřejnou. Tímto byl završen proces harmonizace veřejnoprávních oprávnění společnosti s faktickým předmětem a rozsahem podnikatelské činnosti ČD Cargo, a.s., kdy v několika posledních letech došlo k naprostému útlumu poptávky po veřejné nákladní železniční dopravě a veškerá nákladní doprava byla, a dlouhodobě je, provozována jako neveřejná na základě individuálních obchodních smluv uzavíraných s jednotlivými zákazníky.

Důsledkem této změny je ta skutečnost, že činnosti vykonávané naší společností již nenaplňují charakteristiky relevantní činnosti zákona o veřejných zakázkách, jejíž výkon je pojmovým znakem definice sektorového zadavatele dle tohoto zákona. Společnost ČD Cargo, a.s., tak od 10.1.2014 ani formálně není v postavení sektorového (ani jiného) zadavatele dle zákona o veřejných zakázkách, a nadále tak podle tohoto zákona není povinna postupovat. Tato skutečnost byla potvrzena i Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Veškeré nákupy služeb, dodávek a prací budou nadále zadávány ve výběrových řízeních dle interního předpisu společnosti, který respektuje základní zákonné principy a zajišťuje efektivní nakládání s prostředky společnosti prostřednictvím transparentní hospodářské soutěže dodavatelů.

Obecně lze konstatovat, že problematika sektorového zadavatele dlouhodobě komplikovala společnosti údržbu a modernizaci vozového parku a snižovala její konkurenceschopnost na plně liberalizovaném trhu železniční nákladní dopravy. ČD Cargo tak získalo příležitost pružně reagovat na aktuální potřeby trhu a investovat do prostředků pro svůj rozvoj obdobně jako jeho konkurence.

Ubývá vlaků Praha – Ostrava, přibývá railjetů

Začíná platit jediná oficiálně plánovaná změna letošního jízdního řádu vlaků. Nejdůležitější je omezování provozu mezi Prahou a Ostravou ze strany ČD a Regiojetu. Regiojet ruší večerní pár spojů, zatímco státem vlastněná společnost se vzdává jedné ze svých tradic – vlaku Ostravan – který nově jezdí pod názvem Moravan pouze z Olomouce do Prahy. Současně ale ČD obracejí svůj zrak k Brnu a Vídni, kam již začínají posílat své nové jednotky Railjet. Nově jezdí na dvou párech vlaků Praha – Vídeň, podvečerním vlaku Praha – Brno a ranním z Brna do Prahy. Vagony, které dosud jezdily na spojích nahrazených railjety, se potom přesouvají na rychlíkovou linku mezi Prahou a Plzní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bubenské nádraží přežilo, aby v něm bylo nejsilnější muzeum holocaustu

Nádražní budova v pražských Bubnech je dnes trochu ukryta v industriální zástavbě. Svým charakterem je obdobou stovek jiných objektů u trati, zřízených v časech rakouského mocnářství. Jako zázemí železniční stanice už se dávno nevyužívá, má ovšem svůj zásadní historický odkaz. Před víc než půl stoletím odsud odjely tisíce Židů do koncentračních táborů. Vrátil se jen každý třetí. Připomenout je má nově vznikající památník Šoa.

Celú reportáž nájdete na tejto stránke.

Vlaky ve Dzbelu se po letech opět rozjedou

Mezi Chornicemi a Dzbelem mají od prosince jezdit motoráky Českých drah. Místní už v to ani nedoufali, na spoj čekají přes dva roky. „Od poloviny prosince se vlaky mezi Chornicemi a Dzbelem rozjedou," oznámili tento týden zástupci olomouckého hejtmanství a integrovaného dopravního systému kraje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poprvé se rozjely vlaky do stanice Recyklace

Jízda do stanice Recyklace. Tak se jmenuje nový projekt systému Elektrowin a Českých drah, který jím pokusí podpořit odběr vysloužilého elektrozařízení. Průzkumy, které se zabývají informovaností lidí o zpětném odběru elektrozařízení, totiž stále ukazují, že lidé neví, jak s takovým materiálem naložit a skladují je doma v kůlnách, na půdách či v garážích. Častými důvody jsou jednak neznalost občanů, kam vlastně nepotřebné spotřebiče odložit, nebo nevyhovující dostupnost sběrného místa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Siemens a Mitsubishi nabídly zadluženému Alstomu transakci v hodnotě 192 miliard korun

S problémy a dluhy se potýká francouzská strojírenská firma Alstom. Z nouze jí chce pomoci německý průmyslový gigant Siemens spolu s japonskou společností Mitsubishi Heavy Industries. Pomoct v tom má třístranná transakce o hodnotě 7 miliard eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plány na obnovu historické Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží

Společnost Grandi Stazioni aktuálně přehodnocuje své plány na obnovu historické Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží. Ráda by využila především přízemí, rekonstrukci ostatních prostor chce oddálit a přenechat Českým drahám. „Už jsme investovali více, než si žádal kontrakt,“ říká jednatel Grandi Stazioni ČR Andrea Odoardi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnice do Německa vyjde na 80 milionů

Necelých osmdesát milionů korun bude stát na české straně výstavba tratě mezi Aší a Selbem. Na přípravě jejího projektu se již pracuje několik let. Vlaky by se zde měly prohánět již v prosinci příštího roku. Největší stavební práce čekají na železničáře na německé straně, kde celé bloky kolejí chybí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slovensko vzdalo spoluprácu s Leo Express, linka do Košíc je ohrozená

Plány českého súkromného železničného dopravcu Leo Express, že bude voziť pasažierov na Slovensko spolu s domácim prepravcom, padli. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s ním nebude oproti pôvodným plánom spolupracovať na linke medzi Prahou a Košicami. Informoval o tom internetový portál českého denníka Mladá fronta Dnes (MF DNES).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda ČR podpořila návrh vyznamenat Wintona Řádem Bílého lva

Vláda navrhne prezidentu republiky, aby Řádem Bílého lva vyznamenal zachránce stovek židovských dětí Nicholase Wintona. O rozhodnutí vlády informoval vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Prezident Miloš Zeman už v minulých týdnech uvedl, že Wintonovi toto nejvyšší státní vyznamenání udělí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.