Dopravné správy

Solaris ukáže, ako vyrába autobusy a trolejbusy

Prvého mája pripadá 10. výročie vstupu Poľskej republiky do Európskej únie. Pri tejto príležitosti sa spoločnosť Solaris Bus & Coach S.A. zapojí do akcie „Dni otvorených dverí európskych fondov“, keď 9. mája 2014 umožní nahliadnuť do procesu výroby nových autobusov a trolejbusov vo svojej fabrike Bołechowo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express prodělal na každé jízdence 200 korun

Cenová válka o cestující přináší dopravcům mezi Prahou a Ostravou velké ztráty. Leo Express ve svém prvním roce provozu prodělal 159 milionů korun, přitom má nejnižší náklady na kilometr ze všech tří dopravců. Leo Express loni podle výroční zprávy prodělal 159 milionů korun a svezl 800 tisíc lidí. I přes obří ztrátu ale firma nešetří ve výroční zprávě optimismem. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Trebišove bude terminál integrovanej dopravy

Železnice Slovenskej republiky zverejnili dňa 30. apríla 2014 vo vestníku verejného obstarávania výsledky súťaže na dodanie projektovej dokumentácie projektu „ŽSR, Terminál integrovanej osobnej prepravy Trebišov“. Zákazku v hodnote 259-tisíc € získala spoločnosť Prodex s. r. o., ktorá má do roku 2015 dodať všetky stupne projektovej dokumentácie pre vybudovanie TIOP na mieste terajšej železničnej stanice Trebišov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát si posvítí na zákonné slevy z jízdného

Ministerstvo dopravy rozdělilo loni dopravcům 232 milionů korun jako kompenzace za státem nařízené slevy například pro studenty či zdravotně postižené. Nejvíce z nich loni získaly firmy Radima Jančury Student Agency a RegioJet a České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Košice obstál v analýze zverejňovania zmlúv

Dopravný podnik mesta Košice obstál v analýze zverejňovania zmlúv Transparency International Slovensko (TIS). Organizácia pritom hodnotila 30 najväčších štátnych ale aj mestských podnikov. Z výsledkov vyplýva, že DPMK skončil medzi najlepšími, tretí s hodnotením 66,7.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Království železnic má finanční potíže

Na jedné straně radost z nové expozice, modelu Libereckého kraje. Na straně druhé přiznání ekonomických problémů a obava o existenci. Největší modelová železnice ve střední Evropě - Království železnic na pražském Smíchově - hospodaří v červených číslech. Kvůli tomu je nucena zvednout ceny vstupenek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Arriva Slovensko má novú štruktúru vedenia

Dovolujeme si Vás informovať, že spoločnosť Arriva v rámci prvého kroku integračného procesu informuje o vytvorení novej organizačnej štruktúry včetně jmenovaní vrcholového vedenia spoločnosti, ktoré bude riadiť všetky pracovné skupiny podieľajúce sa na integrácii. Proces integrácie všetkých spoločností Arriva na Slovensku (vrátane bývalých spoločností Veolia Transport) bol započatý v januáry 2014. 

„Hlavným cieľom integrácie slovenských spoločností Arriva je vytvorenie jednotnej spoločnosti Arriva na Slovensku s efektívnou štruktúrou, ktorá umožní efektívne fungovanie spoločnosti a jej jednotné vystupovanie, ako špičková dopravná spoločnosť na Slovenskom trhu osobnej dopravy,“ povedal
László Ivan, generálny riaditeľ Arriva Slovensko. „Povedie to k naplneniu firemnej vízie stať sa silným multimodálnym operátorom na slovenskom trhu verejnej dopravy,“ dodal Ivan.
 
László Ivan bol vyjmenovaný do funkcie generálneho riaditeľa pre Slovensko koncom decembera 2013.

Personálne obsadenie vedenia spoločnosti s platnosťou od 1. apríla 2014:
Finančný tím riadi Peter Vajlikz pozície finančného riaditeľa.
Oblasť ľudských zdrojov
riadi Martin Detvajzpozície riaditeľa ľudských zdrojov.
Technický tím riadi Vladislav Hajdákz pozície technického riaditeľa.
 
Viacej informácií v priloženej tlačovej správe. Informácie o spoľočnosti Arriva nájdete na www.arriva.sk

Škoda Transportation posiluje v Číně

Zástupci české Škody Transportation podepsali memorandum o strategické spolupráci s čínskou společností CSR Sifang Quingdao Co.Ltd.. Strany se v něm dohodly na kooperaci, která bude využívat vozidla z portfolia obou společností a dodavatelské řetězce jednotlivých firem. Podpis memoranda se uskutečnil na závěr setkání, kterého se kromě vedení Škody Transportation a CSR Sifang Quingdao zúčastnili také přední představitelé města Qingdao a provincie Shandong s vedením města Plzně a Plzeňského kraje.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ERTMS sa objaví aj na koľajach ŽSR

Do konca roku 2015 by mal byť v rámci slovenskej železničnej siete vybudovaný takzvaný Európsky systém riadenia železničnej dopravy (ERTMS). Zákazku získala česká firma AŽD Praha. Cieľom projektu je modernizácia technickej infraštruktúry železničnej siete, ktorá umožní interoperabilitu v rámci transeurópskej železničnej dopravy. Projekt pozostáva z dvoch častí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihočechy vozí už čtyři RegioPanteři

Na jihu Čech jezdí po železnici už čtyři moderní dvouvozové soupravy RegioPanter. České dráhy nová regionální vozidla pro Jihočeský kraj pořídily s dotací Regionálního operačního programu Jihozápad. Cena jedné jednotky byla 113 milionů korun, přičemž podíl dotace dosahuje 35 procent. Informovala o tom mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Katka oslavuje 130 rokov aj výstavou

V Slovenskom technickom múzeu na Hlavnej ulici v Košiciach otvoria 2. mája 2014 výstavu k 130. výročiu najstaršej prevádzkovanej parnej lokomotívy na Slovensku – U 36 003. Katku, ako ju všetci familiárne volajú, vyrobili v Nemecku a odvtedy slúžila na mnohých tratiach. Svoj dôchodok si užíva na jedinej slovenskej detskej železnici v Košiciach. Výstavu otvorí Hans Christian Hagans, vnuk konštruktéra a majiteľa nemeckej továrne Hagans Erfurt, kde unikátny parný stroj vyrobili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

VLAKY.NET na vernisáž vysielajú svojho reportéra a budú o nej informovať na hlavnej stránke.

Hospodářské výsledky ČD Cargo, a.s. za rok 2013

Společnost ČD Cargo, a.s., jako člen Skupiny ČD a největší dceřiná společnost Českých drah, a.s., orientovaná na nákladní dopravu, skončila v loňském roce své hospodaření se ziskem před zdaněním dle mezinárodních účetních standardů (IFRS) ve výši 917 mil. Kč a dle českých účetních pravidel (ČÚP) ve výši 601 mil. Kč, což představuje meziroční zlepšení přibližně 2,5 mld. Kč.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Ako Katka cestovala z depa do Čermeľského údolia

Bola to riadna fuška! Lokomotíva Katka, vážiaca 16 ton, si v pondelok zalietala a prešla po celých Košiciach. Prevážali ju z depa do Čermeľského údolia. Preprava 130-ročnej lokomotívy a jej zloženie na koľajnice trvalo viac ako tri hodiny. „Doslova ide o milimetre, hlavne pri jej zdvíhaní a zaistení na kamióne. Samotný presun už taký náročný nie je, no musíme dôkladne vyberať ulice, kadiaľ pôjdeme. Náročné je napokon aj zloženie lokomotívy na koľajnice,“ konštatoval Ľubomír Lehotský, riaditeľ Detskej železnice. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V USA vykolejil a začal hořet vlak s ropou

V americké Virgínii ve středu vykolejil a začal hořet nákladní vlak. Podle televize CNBC ve městě Lynchburg havarovala cisternová souprava převážející nezpracovanou naftu. Vykolejilo asi 14 vagonů a ze tří nebo čtyř z nich začala vytékat nafta, která stéká do nedaleké řeky James.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínskou železničnou stanicou otriasol výbuch

Železničnou stanicou v hlavnom meste čínskej autonómnej oblasti Sin-ťiang otriasol v stredu výbuch, ktorý podľa tamojších médií zranil niekoľko desiatok ľudí. Informácie o udalosti v Urumči sú zatiaľ nejasné, odohrala sa však na záver štvordňovej návštevy čínskeho prezidenta Sia Ťin-pchinga v regióne, kde tvoria značnú časť obyvateľstva menšinoví Ujguri.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hospodářské výsledky skupiny ČD v roce 2013

Skupina České dráhy snížila provozní ztrátu o 363 milionů. Provozní ztráta (EBIT) Skupiny ČD se meziročně výrazně snížila, a to o celých 68 %. Dařilo se jak osobní, tak nákladní dopravě. Mateřským Českým drahám rostl přepravní výkon i tržby, ČD Cargo vykázalo zisk. Plný text Výroční zprávy naleznete na adrese http://www.ceskedrahy.cz/pro-investory/financni-zpravy/vyrocni-zpravy/-5596/
 
Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Bratislava kúpi ďalších 40 trolejbusov Škoda

Dopravný podnik Bratislava sa rozhodol využiť opciu na nákup nových trolejbusov a u českého výrobcu Škoda Electric si v závere apríla 2014 objednal ďalšie nové vozidlá. V rámci opcie ide o 20 krátkych trolejbusov Škoda 30 Tr bez prídavného diesel-elektrického agregátu (APU) a 20 kĺbových trolejbusov Škoda 31 Tr.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Ušatá“ pojede za Karlem I.

Tuto sobotu 3. května vypraví České dráhy parní vlak v čele s lokomotivou „ušatá“, který pojede z Prahy-Braníka na tradiční slavnosti v Brandýse nad Labem. Ve vlaku bude kromě historických osobních vozů zařazen také salonní vůz Františka Ferdinanda d’Este ze sbírek Národního technického muzea. Z Brandýsa nad Labem můžou zájemci pokračovat vyhlídkovým vlakem přes Neratovice až do Mělníka a zpět. Jízdenky je možné zakoupit v předprodeji ve stanicích Praha Masarykovo nádraží a Praha-Braník.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Francúzsky Alstom chcú Američania aj Nemci

O prevzatie niektorých aktivít francúzskej štátnej strojárskej skupiny Alstom, ktorá je okrem iného známa výrobou rýchlovlakov TGV, sa popri americkom konkurentovi General Electric (GE) zaujíma aj nemecký rival Siemens. Potvrdil to v nedeľu francúzsky minister hospodárstva Arnaud Montebourg. Dodal, že vláda je pripravená oba návrhy preskúmať, nepripustí však, aby sa rozhodnutie unáhlilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD skončily ve ztrátě, ale mohlo být hůř

Skupina České dráhy loni prodělala téměř dvě miliardy korun, řada provozních čísel ale vykazuje zlepšení hospodaření. Firmě loni zhoršily výsledky intervence České národní banky i nesplněný plán prodejů nemovitostí. Klíčový byznys – osobní doprava – zůstává nadále ve ztrátě. Do plusu se naopak dostalo ČD Cargo.

Celou zprávu najdete na této stránce.