Dopravné správy

Lanovky priťahujú turistov do Tatier

Najnavštevovanejšou lokalitou v Tatranskom národnom parku je Hrebienok. V jeden deň si ho za cieľ cesty vybralo viac ako 4 400 turistov. Potvrdilo to tohtoročné spočítavanie, ktoré [...] robili Štátne lesy TANAP-u v spolupráci so Správou TANAP-u. Celkovo prišlo do Vysokých Tatier počas tohto dňa vyše 24-tisíc návštevníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Naplnil Metrans očekávání České Třebové?

Na stránkách Orlického deníku pokračuje „předvolební inventura", kterou budeme přinášet po několik týdnů vždy v úterý. Tentokrát rekapitulujeme uplynulé čtyři roky v České Třebové. [...] Vrcholem končícího volebního období bylo zřejmě loňské otevření železničního kontejnerového překladiště společnosti Metrans. Od něj si vedení města slibovalo kromě pracovních příležitostí i příchod dalších investorů, a dokonce nárůst počtu obyvatel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky pre stavbu koridoru meškajú aj hodinu

Stavebné práce na hlavnej železničnej trati od Trenčína až za Žilinu spôsobujú čoraz výraznejšie meškania vlakov.
Napríklad rýchlik Dargov, ktorý vyráža pred pol šiestou ráno z Humenného a do Bratislavy prichádza krátko po druhej hodine poobede, sa preto nedávno oneskoril takmer až o hodinu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Naháč na kolejích pokoušel Boha

Poněkud neobvyklý způsob otestování síly vlastní víry si zvolil šedesátiletý muž na vlakové zastávce v Chotuticích. Po setmění si stoupl nahý do kolejiště a vyčkával věcí příštích. Každý člověk by totiž měl mít pevnou víru. A je-li skutečně pevná, Bůh pomůže a zachrání ho.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprastav je na ceste do daňového raja

Ako v najnovšom čísle informuje ekonomický týždenník TREND, najväčšiu stavebnú firmu založil jej vlastník Dušan Mráz v prospech britsko-cyperskej firmy Tempelis Limited. Z nej vlani do Doprastavu pritiekla záchranná pôžička vo výške 10 miliónov eur. „Ak Doprastav nebude platiť, kontrolu nad ním môže získať Tempelis. Pôžička z Tempelisu môže konečne dotvoriť obraz o tom, čo sa v Doprastave stalo, no najmä o tom, čo sa tam ešte iba stane,“ uviedol týždenník.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Muzeum Kraslické dráhy se rozrůstá

Ojedinělé Muzeum Kraslické dráhy se těší pozornosti návštěvníků. I vy se během léta můžete vydat po stopách dráhy ze Sokolova do Kraslic. A to na hlavní vlakové stanici v Kraslicích, kde muzeum vzniklo v místě bývalé hospody. Jak bylo náročné a těžké exponáty do muzea dostat a jak nadšenci jednotlivé drážní kousky sbírají a shánějí? To poodhalil Robert Koutný z občanského sdružení Železniční spolek Klub M 131.1, které muzeum provozuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK zverejnila návrh nového cestovného poriadku

Železničná spoločnosť Slovensko zverejnila návrh cestovného poriadku pre obdobie 2014/2015. Ide o pracovný návrh, ktorý ešte prerokujú s vyššími územnými celkami, dopravcami a správcom železničnej dopravnej cesty. Nový cestovný poriadok začne platiť 14. decembra 2014. Štátny železničný dopravca bude mať prvý raz viacerých konkurentov pri prevádzke expresných IC vlakov a rýchlikov na hlavných domácich tratiach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Převod majetku ČD na SŽDC vázne

Poslanecká sněmovna a Senát schválily i přes odpor a nesouhlas poslaneckého klubu KSČM v roce 2002 zákon o oddělení dopravní cesty od provozovatele železniční dopravy prý proto, aby byl umožněn konkurenční boj provozovatelů železniční dopravy. Bohužel, zůstalo pouze u tohoto kroku, který byl proveden jaksi napůl a nyní je stát postaven před problém řešení převodu majetku Českých drah, a. s., (nádraží a pozemky pod kolejemi), potřebného pro užívání i ostatními provozovateli na železnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problémy s Bratislavskou mestskou kartou

DPB informoval, že pri novovydaných Bratislavských mestských kartách (BMK), ktoré boli vydané cestujúcim bankou VÚB, zatiaľ nemožno v predajniach DPB aktivovať BMK a predať predplatný cestovný lístok (PCL). "Tento problém DPB v spolupráci s dodávateľom Trans Data, s.r.o. intenzívne rieši a vyvíja maximálne úsilie, aby sa technická porucha, ktorá nastala, vyriešila v čo najkratšom možnom čase," uviedol DPB.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Obnova tratě z Aše do Selbu začne ještě letos

Doslova na spadnutí je začátek rekonstrukce české části léta nevyužívané trati z Aše do bavorského Selbu. Projekt za 75 milionů již získal stavební povolení. Správa železniční dopravní cesty v současnosti prostřednictvím výběrového řízení hledá firmu, která trať pro návrat vlaků připraví.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB ponúka študentom ročné električenky

Upozorňujeme cestujúcich študentov, že od zavedenia Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) sú aj pre nich v predaji ročné predplatné lístky, tzv. električenky. Tie umožňujú realizovať neobmedzený počet ciest linkami MHD, vlakmi a regionálnymi autobusmi Slovak Lines po dobu 365 dní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve „Vesnici roku“ nebudou zastavovat vlaky

V Nové Vsi je pozdvižení. Lidé se bouří, že u nich po dokončení opravy železnice nemají stavět vlaky. O chystané změně se navíc dozvěděli, až když byla na papíře. Z návrhu nových jízdních řádů. „Nikdo se nás na nic neptal, vlak je tu přitom důležitý nejen pro místní, ale i turisty,“ řekl starosta Milan Fiala. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

O trasách pre RegioJet a LEO Express na sieti ŽSR

Mohli by ste mi prosím poslať informáciu o tom, ako ŽSR rozhodli v otázke pripravovanej železničnej prepravy osôb súkromného prepravcu RegioJet na trase Bratislava - Žilina - Košice a späť? Zaujímali by ma typy vlakov (rýchlik, IC, EC), ktorý môže RegioJet prevádzkovať, počet vozňov, časové sloty, v ktorých môže RegioJet prevádzkovať dráhu a prípadne aj ďalšie podmienky, za ktorých môže firma využívať dráhy v správe ŽSR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

MHD zdarma? Někde to funguje

Městská hromadná doprava (MHD) zdarma, kterou prosazují některá komunální politická uskupení v některých městech včetně Plzně, by podle vedení plzeňské radnice snížila špičkovou kvalitu dopravy. Buď by se musel redukovat rozsah a kvalita služeb, které lidé požadují, nebo najít dodatečné zdroje, například zvýšit daň z nemovitostí ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava otvorí svoje dvere verejnosti

V sobotu 20. septembra 2014 v čase 10:00 - 15:00 usporiada Dopravný podnik Bratislava už tradičné podujatie Deň otvorených dverí vo vozovni Trnávka. Pre návštevníkov podujatia bude pripravená výstava súčasných i historických vozidiel DPB, prehliadka vozovne cabrio-busom, akcie a súťaže pre deti a súťaž zručnosti vodičov DPB.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stromy kolem kolejí řeší právníci

Smírem v podobě novely zákona o ochraně přírody a krajiny zřejmě skončí spor mezi ministerstvy dopravy a životního prostředí o kácení dřevin kolem kolejí. Ministři kvůli vzájemným třenicím mezi podřízenými organizacemi založili pracovní skupinu, která má najít řešení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Petržalka plánuje rozvoj cyklistickej a pešej dopravy

Obyvatelia bratislavskej Petržalky môžu najbližší mesiac písať svoje pripomienky a postrehy k Štúdii rozvoja cyklistickej dopravy. Dala ju vypracovať mestská časť a teraz vyzýva občanov, aby sa k nej vyjadrili. Ľudia ju nájdu na internetovej stránke Petržalky (tu) a podľa tlačovej tajomníčky starostu mestskej časti Michaely Platznerovej môžu svoje pripomienky posielať do 15. septembra tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Ostravan“ se vrací, „Janáček“ stěhuje, „Košičan“ mizí

České dráhy přejmenovávají své rychlíky. Třeba vlak do Ostravy doposud pojmenovaný po skladateli Leoši Janáčkovi nově ponese jméno básníka Petra Bezruče. Ohrožen je i název Košičan, z jízdních řádů zcela zmizí Vindobona. Janáčka České dráhy přesunou na exkluzivnější adresu: jeho jméno ponese jeden přímý spoj z Prahy do Vídně a Štýrského Hradce. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo zatiaľ ruské embargo nepociťuje

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. (ZSSK Cargo) zatiaľ nezaznamenala problémy v súvislosti s ruským embargom na dovoz vybraných druhov potravín. Preprava tovaru do Ruska podľa štátneho nákladného vlakového dopravcu nepatrí k rozhodujúcim. Z celkového objemu prepravy spoločnosti v minulom roku v objeme 36,3 milióna ton predstavoval vývoz a tranzit do Ruska okolo 260 tisíc ton.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za nehodu na přejezdu až pět let vězení

Strojvedoucí vlaku, který loni v prosinci smetl na přejezdu v Blovicích na Plzeňsku nákladní auto, nemohl nehodě nijak zabránit. Vyplývá to z vyšetřování policie, která nyní kvůli střetu obvinila padesátiletého šoféra náklaďáku. Hrozí mu až pět let vězení a ztráta řidičského oprávnění.

Celou zprávu najdete na této stránce.