Dopravné správy

Plán na rychlovlaky do Bavorska padá

Sliby o výrazném zrychlení cestování mezi Českem a Bavorskem končí. Ministerstvo dopravy, které v minulosti opakovaně slibovalo cestování vlakem mezi Prahou a Mnichovem pod tři hodiny, vylepší na české straně železnici jen nepatrně: elektrifikuje ji a mírně zrychlí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SAD Humenné pridala prípoje k vlakom

Spoločnosť SAD Humenné od začiatku apríla posilnila autobusové spoje zo Svidníka i Stropkova do Kysaku a späť. Obyvatelia severovýchodného Slovenska sa tak ľahšie dostanú k rýchlikom, IC vlakom i vlakom spoločnosti Regiojet pri ceste na západ. Pribudli aj spoje umožňujúce dostať sa z Kysaku bez prestupov nazad do Svidníka či Stropkova.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražský dopravní podnik čeká reorganizace

Největší městskou firmu v zemi, pražský dopravní podnik, čeká rozsáhlá změna organizační struktury. Místo členění na sekci majetkovou, technickou či dopravní bude rozdělena na jednotlivé trakce pro metro, tramvaje a autobusy. Vedle toho magistrát zadá analýzu, která vyčíslí předběžný odhad finančních kompenzací podniku pro letošní rok. Obě opatření mají omezit rostoucí miliardové částky, kterými je každoročně dotována veřejná doprava v metropoli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bory spojí s mestom vlak a neskôr aj električka

Do nákupného centra Bory Mall by sa malo dať prísť aj vlakom. Medzi Dúbravkou a Devínskou Novou Vsou totiž pribudne železničná zastávka. Zastávku by mali začať stavať už o tri roky a projekt vyjde na približne 5,6 milióna eur. Okrem zastávky tam plánujú vybudovať aj parkovisko (s kapacitou 370 vozidiel). Nový objekt by mal totiž pomôcť cestujúcim zo Záhoria, ktorí tu môžu vystúpiť zo svojich aut a do Bratislavy môžu pokračovať mestskou hromadnou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železnice Desná se bude elektrizovat

Na ministerstvu dopravy se minulý týden udála malá revoluce. Úřad pod vedením Dana Ťoka po letech administrativních průtahů definitivně schválil poskytnutí dotace na elektrifikaci tratě v údolí říčky Desné v jesenickém podhůří. Stavba, kterou si kdysi vysnili místní starostové, získá z unijních fondů 340 milionů korun. Celkové náklady by měly přesáhnout 400 milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Neskoro ocenení rušňovodiči pancierových vlakov

Jozefovi Novákovi a Jozefovi Matejekovi udelilo prievidzské zastupiteľstvo Ceny mesta Prievidza in memoriam. Obaja boli rušňovodičmi v pancierových vlakoch počas druhej svetovej vojny a aktívne sa zapojili do odboja. Po vojne sa na týchto mužov činu zabudlo. Napriek tomu, že ani jeden z nich sa nenarodil na hornej Nitre, za prácou prišli do Prievidze a natrvalo sa v nej usadili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plán výstavby dopravní infrastruktury se zpožďuje

Harmonogram výstavby dopravní infrastruktury se opět zpožďuje. Letos se nestihnou zahájit stavby za 60 miliard korun, vyplývá z materiálu, který ve středu vládě předloží ministr dopravy Dan Ťok. Předkládat pravidelně harmonogram stavby silnic, železnic a infrastrukturních projektů na řekách nařídil kabinet loni Ťokovu předchůdci Antonínu Prachařovi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Košiciach sa vykoľajil rýchlik

V Košiciach sa dnes vykoľajil vlak. Podľa našich informácií ide o rýchlik R 612 (Košice 16.14 - Bratislava hl. st. 22.05). Ako Aktuality.sk informovala hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová, pri posune do stanice sa vykoľajili 1 alebo 2 vozne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura žaluje České dráhy

Majetek, za jehož převedení na SŽDC získaly v roce 2008 České dráhy 12 miliard korun, byl nadhodnocený o sedm miliard. Tvrdí to soukromý železniční dopravce RegioJet. Firma Radima Jančury podává na svého největšího konkurenta žalobu. Dopravce vyzval, ať peníze vrátí do státního rozpočtu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkové koľaje do Petržalky na spôsob Kocúrkova

Pokračujúca výstavba električkovej trate postupne odhaľuje detaily definitívneho riešenia. V týchto dňoch boli položené koľajnice na križovatke ulíc Jantárová cesta a Bosákova, nie však dve v každom smere, ako je bežné, ale rovno štyri. Trať tak bude mať električkový rozchod 1000 mm používaný v Bratislave a mnohých mestách Európy, najmä vo Švajčiarsku, ale aj na rozchod 1435 mm, ktorý sa používa v električkovej doprave aj na železnici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Telenovela o brněnském hlavním nádraží pokračuje

Nekonečný příběh o tom, kde bude v budoucnu brněnské hlavní nádraží, má další pokračování. Budoucnost moravského uzlu má ve středu řešit vláda, hlavní slovo budou mít ale autoři studie proveditelnosti, kterou stát zadal. Nejlevnější nabídku od německé projekční firmy Správa železniční dopravní cesty odmítla, k vítězství naopak míří stejná firma, co navrhla odsun uzlu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo dopravy plánuje IDS Vysoké Tatry

Zavádzanie integrovaných dopravných systémov (IDS) je podľa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR v súčasnosti moderným a efektívnym spôsobom organizácie verejnej osobnej dopravy. Takýto systém chce rezort zaviesť aj vo Vysokých Tatrách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ožije trať z Mladotic do Kralovic?

Starostové z okolí Mladotic a Kralovic na Plzeňsku pokračují v boji za obnovení provozu na zdejší železniční trati, která je už osm let opuštěná. Sepsali kvůli tomu memorandum, které v těchto dnech obdržel ministr dopravy Dan Ťok. Část kolejí na nepoužívané trati už rozkradli zloději kovů, perony jsou zarostlé trávou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Americký sci-fi vlak naberá reálny tvar

Keď kalifornský miliardár Elon Musk pred dvomi rokmi predstavil dizajn hyperrýchleho vlaku, ktorý by bol ešte rýchlejší ako letecká doprava, málokto veril, že sa raz zmení na realitu. Futuristický dopravný systém, ktorý zvládne prejsť vzdialenosť 600 km za necelých 30 minút, však začína naberať reálne kontúry. Prvý testovací úsek sa začne v Kalifornii stavať už budúci rok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň bude brázdit exportní tramvaj na baterky

Bateriová tramvaj od Škody Transportation vyrazí tento týden na první jízdy v městských ulicích. Nový model určený pro tureckou Konyu zahajuje takzvané typové zkoušky. Jde o zakázku na dvanáct souprav, celkem za 800 milionů korun. Tramvaje s tímto moderním pohonem využije město Konya pro úseky trati, kde nad kolejemi chybí troleje. Všech dvanáct vlaků dorazí podle informací serveru Lidovky.cz do Turecka nejpozději do konce července tohoto roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sezóna na zubačke začína 2. mája

Harmonogram jázd tisovského historického parného vlaku, tzv. zubačky, je už schválený. Na prvú tohtoročnú oficiálnu jazdu pre verejnosť sa vydá 2. mája, v priebehu roka bude premávať sedem dní. Ako TASR informoval predseda občianskeho združenia Zubačka Ján Spišiak, konečný počet jázd však bude dvojnásobný, keďže v každom z plánovaných dní parný vlak vykoná dve jazdy do stanice Zbojská a naspäť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať Plzeň - Domažlice zmodernizují v současné stopě

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zmodernizuje trať Plzeň - Domažlice v současné stopě. Uklidnila tak starosty, kteří se obávali velkých záborů a demolic kvůli stavbě nové železnice. Oprava trati zhruba za 9,5 miliardy korun zvýší rychlost vytížených vlaků směrem na Mnichov. Díky tomu, že povede na většině území po současných kolejích, budou nutné pouze menší zábory kvůli stavbě protihlukových stěn a trakčních stožárů ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Likvidácia bývalej výhybne Suť

Dobrý deň, v dňoch 8.4. a 9.4. prebieha zrušenie výhybiek medzi Hronskou Dúbravou a Žiarom nad Hronom ... neviete mi povedať o čo sa konkrétne jedná?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Na ostravské letiště ode dneška jezdí vlaky ČD

Dnes brzy ráno dorazil na Letiště Leoše Janáčka Ostrava první osobní vlak Českých drah. Mošnovské letiště je první, které má v republice vlakové spojení, a nabízí tak komfortní spojení letecké a železniční dopravy. Deset párů vlaků denně aktuálně zajišťují jednotky CityElefant, od platnosti jízdního řádu 2015/2016 v polovině prosince však vyjedou na letiště noví RegioPanteři, které pořizuje národní dopravce za finanční podpory ROP Moravskoslezsko.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

V dohledné době se na hlavní stránce VLAKY.NET objeví vlastní reportáž na toto téma.

K modernizácii trate v Trenčíne

Kedy sa už konečne začne výstavba kruhového objazdu pri Radegaste? Písalo sa, že sa začne opäť po Novom roku keď sa zlepší počasie, počasie je dobré už dlho a stále sa nič nedeje. Cesta je zdemolovaná, všade samá jama a autá trpia pri každom prejazde. Je hanba aby sme v krajskom meste mali takto zničené cesty.

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.