Dopravné správy

AŽD získala další významnou zakázku v Bělorusku

Další významný kontrakt s Běloruskou železnicí uzavřel český výrobce a dodavatel řídicí a zabezpečovací techniky, společnost AŽD Praha. Pro železniční trať Žlobin - Gomel v Bělorusku dodá zabezpečovací zařízení v hodnotě přibližně 350 mil. Kč. Jedná se již o osmou významnou zahraniční zakázku této ryze české společnosti v daném regionu.

V rámci projektu modernizace železniční tratě Žlobin - Gomel dodá AŽD Praha Běloruským drahám plně elektronické staniční zabezpečovací zařízení typu ESA 44-BC pro 6 železničních stanic, traťové zabezpečovací zařízení ABE-1-BC pro 90 km traťového úseku, systémy diagnostiky a napájecí stojany, 2 železniční přejezdy typu PZZ-J a zkušební vzorek elektromotorických přestavníků určených pro ověřovací provoz.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.

Do parku vozidiel DP Bratislava pribúdajú nové trolejbusy

V priebehu druhej polovice mája bolo do Bratislavy dodaných prvých 6 kĺbových trolejbusov Škoda 31 Tr SOR z 20-kusovej opčnej série. DPB ich od výrobcu oficiálne prevzal v piatok 29. mája 2015. Po dodaní celej série bude mať bratislavský dopravný podnik spolu 70 kĺbových trolejbusov tohto typu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční svět míří do Ostravy

Mezinárodní veletrh drážní techniky Czech Raildays 2015 se od 16. do 18. června uskuteční v Ostravě. Jediná akce svého druhu v České republice, která se letos koná pošestnácté, představí novinky ze světa železniční i městské kolejové dopravy. Informoval o tom manažer veletrhu Stanislav Zapletal.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽOS Trnava zmodernizuje vozne ZSSK

Modernizáciu 13 vozňov zabezpečí pre štátneho dopravcu Železničnú spoločnosť Slovensko (ZSSK) firma ŽOS Trnava. Železničiari zaplatia za zákazku sumu 26,66 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Taký je výsledok súťaže, ktorý bol zverejnený vo vestníku verejného obstarávania. ZSSK si v tendri vyberala z troch ponúk.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začala přestavba karlovarského horního nádraží

Dovolte mi Vás informovat o tom, že tradičním poklepáním na kolejnici dnes Správa železniční dopravní cesty slavnostně zahájila modernizaci výpravní budovy horního vlakového nádraží v Karlových Varech. V rámci připravované stavby bude postupně zdemolována stávající výpravní budova a na jejím místě bude postavena moderní novostavba vycházející z návrhu architekta Petra Franty.

Výpravní budova na horním nádraží v Karlových Varech byla postavena v poválečných letech jako provizorní stavba dočasně nahrazující původní nádraží, které bylo v roce 1945 zničeno při bombardování spojeneckými vojsky. Této skutečnosti odpovídá i současný technický stav budovy, kdy řada stavebních konstrukcí je již za horizontem své životnosti. Část provozních prostor v budově tzv. „staré pošty“ sice byla v nedávné době zrekonstruována, zbývající část budovy je však v havarijním stavu a současné standardy vybavení pro odbavení cestujících nesplňuje.

„Na místě staré výpravní budovy je navržena nová budova horního nádraží, která odpovídá současným evropským parametrům a standardům. Dvoupodlažní budova organického tvaru bude zasazena do svažitého terénu směrem k centru města. Ústředním prvkem stavby bude prosklená hala přecházející přes obě patra a vytvářející tak vzdušný a prosvětlený veřejný prostor. Díky projektu získá světoznámé lázeňské město skutečně reprezentativní vlakové nádraží, které bude, jak věříme, také dobrou vizitkou práce SŽDC, s. o.,“ shrnul přínosy projektu generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Více informací naleznete v tiskové zprávě.

V Handlovej pribudne železničná zastávka

Železnice SR (ŽSR) pripravujú výstavbu druhej železničnej zástavky v Handlovej. Na vypracovanie projektovej dokumentácie stavby na sídlisku Morovnianska cesta, ktorá má zlepšiť prepojenie tejto časti mesta s okolitými obcami, vyhlásili už verejnú súťaž. Náklady spoločnosť odhadla na 132.640 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Akvizice AWT nastartovala expanzi PKP Cargo

Nedávno zprivatizovaný polský dopravce PKP Cargo vyrazil na nákupy. První kořistí evropské železniční dvojky se stala tuzemská AWT. Její základna v Paskově má hrát klíčovou roli při dalším rozmachu skupiny. „AWT byla na našem seznamu vždy číslo jedna,“ říká předseda představenstva PKP Cargo Adam Purwin.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Banskej Bystrici testujú elektrobus SOR EBN 8

Začiatkom júna 2015 došiel do Banskej Bystrice na testovanie elektrobus SOR EBN 8. Jeho predchodca SOR EBN 10.5 bol v Bystrici testovaný v roku 2011. Elektrobus testuje DPM BB od 6. júna do 3. júla 2015 na linkách 2, 3 a 4. Z technických príčin je možný nástup iba prednými dverami, kde sa nachádza jediná pokladňa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo chystá propouštění

Železniční nákladní dopravce ČD Cargo údajně chystá snížení počtu zaměstnanců o 560 lidí ze současných víc než sedmi tisíc. Při svém vzniku v roce 2007 přitom měla státní akciová společnost 12,5 tisíce pracovníků. Uvedla to odborová organizace Federace strojvůdců ČR v otevřeném dopise ministru dopravy Danu Ťokovi. Podle vedení ČD Cargo o propouštění dosud nebylo rozhodnuto.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 23. týždeň

Na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sme uplynulý týždeň zaznamenali až 4 smrteľné zrážky vlaku s civilnou osobou. V prvom prípade prechádzala civilná osoba neoprávnene cez prechod v koľajisku, ktorý je určený pre zamestnancov ŽSR, následne cez železničnú stanicu Vrútky prechádzal rýchlik, ktorému sa táto osoba nestihla vyhnúť a na mieste ju usmrtil, avšak ďalším nepríjemným dôsledkom tejto tragickej udalosti bolo zranenie zamestnankyne nachádzajúcej sa v blízkosti nehody, ktorá utrpela poranenia z vymršteného kameňa spod vlaku, a následne musela byť ošetrená privolanou záchrannou zdravotnou službou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát chce převzít třetinu regionálních vlaků

Dlouholeté pravidlo, že osobní regionální vlaky platí kraje a dálkové ministerstvo dopravy, může skončit. Do vlády míří materiál, který by mohl přesunout více vlaků pod křídla státu. Změnu navrhuje Bílá kniha veřejné dopravy, kterou má v pondělí projednat vláda. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

PKP dosiahli vlani čistý zisk 219 miliónov zlotých

Poľská spoločnosť PKP, materská firma poľských železníc, dosiahla vlani čistý zisk 219 miliónov zlotých (52,85 milióna eur). [...] Spoločnosť zároveň vykázala tržby za minulý rok vo výške takmer 700 miliónov PLN. Tieto výsledky sa veľmi nelíšia od predchádzajúceho roka 2013, keď mala PKP čistý zisk 232 miliónov PLN a tržby skoro 700 miliónov PLN.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha 6 chce podzemní variantu tratě na letiště

Vedení Prahy 6 bude žádat, aby trať z Masarykova nádraží na letiště vedla v úseku mezi Dejvicemi a Veleslavínem v tunelu. Shodla se na tom rada městské části. [...] Původní projekt s plně zahloubenou variantou nepočítá. Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) by taková stavba byla o 3,3 miliardy draží. Aktuálně se počítá s náklady mezi 18 a 22 miliardami korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkové novinky z hlavného mesta

Do Bratislavy bola 11. júna 2015 dovezená v poradí už štrnásta obojsmerná električka Škoda 30T ForCity Plus #7514 zo základnej 15-kusovej série. V súčasnosti do premávky s cestujúcimi zasahuje 9 obojsmerných električiek Škoda 30T. Vozidlá #7510 až 7514 sa do premávky zaradia v krátkom čase po obdržaní potrebných povolení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olomoucké nádraží bude jeden den bez proudu

V úterý 16. června bude v době od 8 do 17 hodin docházet z důvodů nutných udržovacích a stavebních prací SŽDC k výpadkům dodávky elektřiny na olomouckém hlavním nádraží.

V případě vypnutí elektřiny nebude fungovat odjezdová tabule ve vestibulu, rozhlas ani poklady. Cestující budou o odjezdech vlaků, nástupištích apod., informovat zaměstnanci Českých drah. Ve vestibulu bude umístěna i přenosná tabule s odjezdy vlaků a číslem nástupiště. Cestující budou odbaveni ve vlaku bez přirážky.

V omezené míře bude fungovat i služba ČD Kurýr. Zásilky budou doručeny, nelze ovšem garantovat přesný čas dodání.

Eskalátory a odjezdové tabule v "hodolanském" podchodu i na nástupištích budou fungovat po celý den.

Omlouváme se všem cestujícím, omezení si vyžaduje přestavba olomouckého železničního uzlu.

ZSSK na letnú sezónu v Tatrách pridá vlaky

Na tratiach Tatranských elektrických železníc (TEŽ) denne pribudne 12 nových vlakov, čo predstavuje ponuku 150.000 nových miest na sedenie. „Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK) pridá od polovice júna do polovice septembra spoje, ktoré najazdia vyše 12.000 vlakových kilometrov. V čase najväčšej turistickej sezóny, počas júla a augusta, narastie celkový rozsah dopravy na území Vysokých Tatier o 10 %,“ uviedol na tlačovej konferencii vo Vysokých Tatrách riaditeľ úseku obchodu ŽSSK Jozef Schmidt.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová tramvaj pro Bratislavu typově schválena

Nejnovější tramvaje vyrobené společností Škoda Transportation získaly typové schválení na Slovensku a průkazy způsobilosti pro již dodané kusy. Jedná se o moderní vozidla ForCity Plus pro slovenskou metropoli Bratislavu jak v obousměrné, tak v jednosměrné variantě. Celkem jich do hlavního města Slovenska zamíří 45 do konce letošního roku.

 

 

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě. 

RegioJet avizuje ďalšie rozšírenie diaľkových spojov

Súkromný dopravca RegioJet prepravil od 14. decembra minulého roka na trase z Bratislavy do Košíc viac ako 460.000 cestujúcich. Spoločnosť vypravuje na linke denne šesť spojov. "Ich priemerná obsadenosť aktuálne dosahuje viac ako 420 cestujúcich na jeden spoj," vyčíslil hovorca firmy Aleš Ondrůj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJetu na Slovensku utíkají strojvedoucí

Český soukromý dopravce RegioJet musí na Slovensku řešit závažný problém s personálem. Během několika dní dala výpověď více než třetina strojvedoucích. Byli nespokojeni s pracovními podmínkami, především s přesčasy. RegioJet opouští prakticky všichni strojvedoucí, kteří jezdí na trase Bratislava - Komárno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 22. týždeň

Uplynulý týždeň sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali 2 zrážky vlaku s civilnou osobou, žiaľ, obe sa skončili tragicky. Prvý prípad sa odohral na trati Poprad-Tatry – Vydrník, vlak IC 501 zrazil civilnú osobu pohybujúcu sa v priechodnom priereze koľaje. Osoba zrážku neprežila. Ďalší prípad sa stal v Kysuckom Novom Meste, kde nákladný vlak zrazil a usmrtil ženu. Tá vstúpila na železničné priecestie pred práve prichádzajúci vlak, išlo teda o samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.