Dopravné správy

Parním vlakem z Lužné u Rakovníka do Berouna

Železniční muzeum Českých drah připravilo na tuto sobotu 23. července prázdninovou jízdu historickým vlakem z Lužné u Rakovníka do Berouna a zpět. Soupravu sestavenou z historické patrové soupravy poveze parní lokomotiva 534.0323 „Kremák“. Vlakem se můžou cestující svézt na hrad Křivoklát nebo do Zbečna, kde můžou navštívit Hamousův statek.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v příloze
.

Detskú železnicu môžete podporiť nakupovaním

Jedinú detskú železnicu na Slovensku už môžete podporiť aj nakupovaním na internete a nebude vás to stáť ani cent navyše.

Stačí ak sa prihlásite na našej web stránke  http://www.detskazeleznica.sk/-pomozte-nam a stanete sa tak našim podporovateľom.
Vyzbierané financie použijeme na vybudovanie staničnej budovy, opravu rušňov a vozňov a samotnú prevádzku železničky.
 
Vopred vám ďakujeme za váš čas a ochotu.

Škoda Transportation předala tramvaj pro Brno

Delegace z vedení města Brna dnes navštívila město Plzeň. Cílem cesty byla plzeňská firma Škoda Transportation, která vyrábí pro brněnský dopravní podnik dvacet nových tramvají typu 13T (Elektra). První tramvaj z plánované dodávky dorazila do vozovny Medlánky v Brně již 14. července, dnes došlo k převzetí druhého vozu.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Zverejnili video s útočníkom z nemeckého vlaku

Video, v ktorom útočník z nemeckého regionálneho vlaku, 17-ročný žiadateľ o azyl z Afganistanu hovorí, že je vojakom Islamského štátu (IS) a začína "svätú operáciu", zverejnila v utorok tlačová agentúra Amak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vylepší přes dvě stovky toalet v rychlících

České dráhy vylepšují přes dvě stovky toalet ve více než stovce osobních vozů používaných v rychlících a expresech. Toalety dostávají úplně nový vzhled. Stěny jsou nově polepovány pestrými tapetami připomínajícími interiér koupelen nebo lesní krajinu. Projekt navazuje na anketu uspořádanou cestujícími v loňském roce, kdy mohly cestující vybírat z několika návrhů.

Takto postupně vylepšené vagóny jsou deponované v Praze, Chebu, Českých Budějovicích nebo Hradci Králové a jezdí například na rychlících z Chebu přes Plzeň do Prahy, mezi Lincem, Českými Budějovicemi, Táborem a Prahou nebo z Prahy přes Hradec Králové do Trutnova a na spojích z Prahy na Moravu.  

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Bude mať Nitra MHD budúcnosti?

Cestovanie budúcnosti na Slovensku! Mestská hromadná doprava v Nitre by sa už o pár rokov mohla z pozemných komunikácií presunúť do vzduchu! Správa o potenciálnom príchode unikátneho prepravného zariadenia SkyWay do mesta pod Zoborom pritom prišla len krátko po odhalení projektu Hyperloop, ktorý by mal vzniknúť v Bratislave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zájem o platbu v ostravské MHD „pípnutím“ roste

Unikátní novinka Dopravního podniku Ostrava, která umožňuje hradit jízdné bezkontaktními bankovními kartami, láká stále více lidí. Za necelé tři týdny už s použitím téměř 12 tisíc karet zaplatili skoro půl milionu korun za 26 tisíc kusů krátkodobých jízdenek. Objevují se ale také první reklamace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

VRT se u nás plánovaly už před „sametem“

Politici se v posledních letech předhání ve slibech, kdy u nás lidé začnou jezdit vysokorychlostními vlaky. Jenže o modernější železnici se u nás mluví už přes třicet let. Plánovat je totiž začali už komunisté. A velkoryseji než nyní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trate Devínska N. Ves – št. hranica SR/ČR

Pripravujeme článok o modernizácii úseku medzi Devínskou Novou Vsou a hranicou s Českom. Odpovedali by ste mi na pár otázok? Koľko by mohla stáť modernizácia trate celkovo?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Jihlavu čeká revoluce ve veřejné dopravě

Ta stanice už nenese prestižní název Jihlava, hlavní nádraží, který dostala za éry prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v roce 1921. A v příštích letech její význam poklesne ještě víc. Prim začne hrát nádraží, které je přímo ve městě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pri útoku vo vlaku kričal „Alláhu akbar“

Sedemnásťročný afganský imigrant zaútočil na cestujúcich vo vlaku na trase medzi Treuchlingenom a Würzburgom. Polícia ho pri pokuse o útek z miesta činu zastrelila. Vyšetrovatelia v izbe páchateľa objavili zástavu Islamského štátu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát chce mít strojvedoucí pod větší kontrolou

Strojvedoucí budou od příštího roku pod větší kontrolou podobné té, jako mají řidiči kamionů. Drážní úřad a Správa železniční dopravní cesty chtějí zavést nový systém, podle kterého budou vědět, kdo řídí lokomotivu a zda splnil potřebné normy pro odpočinek a nejezdil ve svém volnu pro konkurenci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 28. týždeň

ŽSR zaznamenali v 28. týždni 2016 dve smrteľné zrážky vlaku s  civilnou osobou. Zrážky sa stali na trati medzi Prešovom a Drienovskou Novou Vsou a medzi Šajdíkovými Humencami a Šaštínom Stráže, v oboch prípadoch osobný vlak zrazil osobu, ktorá sa neoprávnene pohybovala v priechodnom priestore koľaje. Pravdepodobne išlo o samovraždy

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha nakoupí elektrické a motorové jednotky

Praha zamýšlí zmodernizovat vlaky, které jezdí v rámci Pražské integrované dopravy. Na modernizaci bude město žádat z evropských fondů asi 9,6 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. Na některých projektech bude Praha spolupracovat se Středočeským krajem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krvavý útok v Bavorskom vlaku

Útočník v regionálnom vlaku pri bavorskom Würzburgu v pondelok večer napadol sekerou a nožom cestujúcich, niekoľko ľudí vážne zranil, polícia ho následne zastrelila. Podľa agentúry DPA to oznámilo bavorské krajinské ministerstvo vnútra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chystá elektrizaci stovek kilometrů tratí

Správa železniční dopravní cesty začíná připravovat další tratě, aby po nich mohly jezdit elektrické vlaky. V nadcházejících letech by se to mohlo dotknout víc než čtyř stovek kilometrů. V plánu jsou hlavně úseky na Moravě, elektrizace se má ale dočkat například i 31 kilometrů z Prahy do Kladna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Hlohovec - Leopoldov

V medzistaničnom úseku Hlohovec – Leopoldov budú prebiehať výlukové práce spojené s rekonštrukciou železničného mosta. Termín výluky je od 19. júla do 22. júla v čase od 09.00 h do 14.00 h a od 23. júla pokračuje výluka nepretržite (t.j. 24 hodín denne) až do 3. augusta 2016.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Technické muzeum Liberec získalo 2 tramvajové vozy

Sbírky Technického muzea Liberec se [...] rozrostly o dva nové tramvajové vozy. Jeden přijel z Německa, jde ale o českou tramvaj, druhý vůz stál na zahradě ve Splzově na Jablonecku. Jde o vůz značky Ringhoffer, který jezdil v Praze, a když ho v roce 1956 vyřadili, tak cestoval po různých místech, až skončil ve Splzově ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Práce na trati Smolenice – Jablonica - Senica

V železničnej stanici Jablonica a v medzistaničnom úseku Smolenice – Jablonica - Senica sa v dňoch 18. júla a 23. - 24. júla 2016 realizuje komplexná rekonštrukcia koľají a nástupíšť. Práce na rekonštrukcii budú pokračovať až do konca augusta, resp. do začiatku septembra 2016.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zájem o Jízdenku na léto vzrůstá

Zájem o letošní nabídku Českých drah Jízdenka na léto v první čtvrtině prázdnin zatím potvrzuje trend, že řada Čechů, Moravanů a Slezanů stráví alespoň část dovolené v České republice a bude podnikat poznávací cesty po své vlasti. Zájem o Jízdenku na léto se oproti loňskému roku zvýšil na dvojnásobek. Denně se prodá v průměru několik stovek síťových prázdninových jízdenek.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě
.