Dopravné správy

Považský koridor má byť hotový o 4 roky

Z Bratislavy do Žiliny za hodinu a tri štvrte? Vlakom to bude realita v roku 2020, sľubuje nový generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Tibor Šimoni (nominant Siete). „Do konca roku 2020 dôjdeme 160-kou po Žilinu. To je ambícia, ktorú by sme radi dosiahli,“ povedal pre Denník N.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co brání rozvoji železniční nákladní dopravy?

Přestože Evropská komise stanovila cíl přesunout přepravu zboží ze silnice na železnici, podle nové zprávy Evropského účetního dvora podíl železniční dopravy na nákladní dopravě v EU od roku 2011 ve skutečnosti lehce poklesl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sci-fi: Keby dokončili električku do Petržalky načas

Koľajovú dopravu do Petržalky plánovali už v 1950-tych rokoch, keď ešte jazdila električka k Sadu Janka Kráľa a Petržalka bola ešte dedinou. Rýchlodráha bola potom plánovaná od roku 1969, no nikdy sa ju nepodarilo dokončiť. Ako by však vyzeral otvárací deň, keby to bolo všetko inak? Prinášame nikdy nenapísaný úryvok z nikdy nevydaných novín z roku 19xx.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno je městem koordinátorů, další se hledá

Více než třicet různých koordinátorů pracuje na magistrátu města Brna. Na starosti mají například strategickou komunikaci, pracovní skupiny nebo osoby se zrakovým postižením. Podle odborníků i opozice je číslo zbytečně vysoké. Město ale tvrdí, že tyto lidi potřebuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničiari hľadajú dodávateľa IT

Správca koľajníc Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) a osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) hľadajú dodávateľa na podporu a rozvoj koncových staníc a serverov v prostredí Microsoft. Hodnotu zákazky železničiari odhadujú vo výške 10,83 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň chystá „pobočné depo“ pro tramvaje

Konečná tramvají v Plzni na Košutce bude za pár let zřejmě sloužit i jako malé depo. Díky němu ujedou dopraváci méně kilometrů a také uvolní místo ve vozovně na Slovanech, která potřebuje rekonstrukci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušeň radu 361 ZSSK zblízka

Elektrický rušeň 361 je dvojsystémový rušeň vyrobený pre Železničnú spoločnosť Slovensko. Ide o komplexnú rekonštrukciu lokomotív 163 v spoločnosti ŽOS Vrútky. V novembri 2009 sa začalo pracovať na prvom prototype – rekonštrukcii stroja 361.001.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

PID se dále rošiřuje do středních Čech

Autobusy Pražské integrované dopravy budou od poloviny roku zajíždět do Lysé nad Labem, Milovic a také do části Mělnicka, která stále na integraci čeká. Na pokračování propojování dvou systémů veřejné dopravy se dohodli představitelé Prahy a Středočeského kraje i přesto, že počátkem května o rok odložili připravovanou integraci Kladenska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budova stanice v starej Kremničke

Posielam otázky k budove stanice v Starej Kremničke, o ktorej odkúpenie malo združenia OZ Kamenica záujem, údajne sa to stále naťahuje a nemôžu sa domôcť finálneho rozhodnutia od ŽSR.  V akom režime dnes funguje stanica?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Karlovarsko se možná také dočká RegioPanterů

Cestujícím vlakem svítá naděje, že se dočkají modernějších vlakových souprav na páteřní železniční trati Karlovarského kraje. Vše ale záleží na tom, jak rychle bude upravena trať směrem na Most.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet spojí vlakom Prahu a Bratislavu

Súkromný železničný prepravca RegioJet potvrdil záujem o prevádzku vlakovej linky medzi Bratislavou a Prahou. Spustiť ju plánuje od decembra. Potvrdili sa tak informácie z apríla tohto roka, kedy Železnice Slovenskej republiky uviedli, že RegioJet si pre trať Bratislava - Praha objednal jeden pár vlakov denne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vezl se na spřáhlu tramvaje, dojel na psychiatrii

Nebezpečný nápad dostal muž v Praze 5, který se rozhodl, že se sveze na zadní oji tramvaje. Jeho úmyslu naštěstí stihl zabránit strážník, který se za tramvají rozběhl a muže z ní strhl. Neohrožený cestující posléze skončil na psychiatrii.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Posilnenie premávky na tratiach 182 a 183

Podobne ako v minulom roku, aj počas tohtoročnej letnej sezóny pribudlo vo Vysokých Tatrách niekoľko nových spojov na tatranskej električke z Popradu na Štrbské Pleso a na zubačke zo Štrby na Štrbské Pleso.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Běženec pronikl vlakem do Švýcarska v kufru

Švýcarští pohraničníci zadrželi jednadvacetiletého Eritrejce, který se do země snažil proniknout uschovaný v kufru. Muž přijel ve vlaku z Itálie, uvedla agentura AP. Švýcaři se s takovým případem setkali poprvé.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EK potvrdila kontroly v rezorte železničnej dopravy

Európska komisia (EK) oficiálne potvrdila, že 28. júna 2016 jej úradníci vykonali neohlásené inšpekcie v odvetví osobnej železničnej dopravy v niekoľkých členských štátoch pre obavy z porušenia pravidiel hospodárskej súťaže. Neohlásené kontroly sa podľa zdrojov z prostredia EÚ zamerali aj na Slovensko a Českú republiku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Neviditelná ruka trhu likviduje sběrné surovce

Sběrny platí za železný šrot poloviční ceny než před pár lety. Ty v Česku padají kvůli vývoji na světovém trhu, především kvůli nadbytku šrotu v Číně. Sběračům se tak vyplatí sbírat spíš papír, u kterého navíc v Česku neplatí povinné bezhotovostní platby jako u kovů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový železničný prechod v Tatranskej Lomnici

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) opravili a dali do užívania obyvateľom i návštevníkom Tatranskej Lomnice nový železničný prechod. Splnili tak sľub, ktorý dal v polovici mája na spoločnom rokovaní generálny riaditeľ ŽSR Tibor Šimoni primátorovi Vysokých Tatier Jánovi Mokošovi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Krkonoše nabízejí více lanovek i výhodný TourPas

Po loňském úspěchu očekávají hoteliéři v Krkonoších také letos velmi dobré léto. K méně známým místům turisty nově vyveze lanovka v Černém Dole a Špindlerův Mlýn pro návštěvníky připravil devadesátimetrový letní tobogan.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka cez Starý most previezla prvých ľudí

Električka cez Starý most v Bratislave v piatok podvečer previezla prvých cestujúcich z bratislavskej Petržalky do centra mesta. Spustili ju v úseku Janíkov dvor – Šafárikovo námestie v Bratislave, I. časť Bosákova ulica – Šafárikovo námestie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.


 

Výluka v pražském metru zmátla cestující

Výluka v pražském metru mate cestující. Ze stanice, kde přestupují z náhradních autobusů, totiž odjíždí vlaky oběma směry. Jedna souprava jezdí kyvadlově jen do sousední stanice, ostatní odjíždějí do centra a severní části Prahy, kam chce většina cestujících. Řada z nich si stěžuje, že nepoznají, ze které koleje odjíždí která souprava.

Celou zprávu najdete na této stránce.