Dopravné správy

Kontinentální prvenství ostravské MHD

Ostrava se stala prvním městem kontinentální Evropy, které využívá pro platby za jízdné MHD takzvaný londýnský model – plně elektronickou evidenci jízdného prostřednictvím bezkontaktních platebních karet cestujících. Systém plně eliminuje potřebu papírových jízdenek, zároveň automaticky vypočítává optimální cenu jízdného podle toho, jak daleko či často cestující v MHD jel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Osobné vlaky do Levoče počas Mariánskej púte

Aj v roku 2016 Železničná spoločnosť Slovensko a.s. vypraví v dňoch 2. a 3. júla 2016 pri príležitosti konania púte na Mariánskej hore v Levoči mimoriadne vlaky na trati č. 186 Spišská Nová Ves - Levoča. Vlaky budú premávať podľa platného cestovného poriadku pre tieto dni. Vlaky nebudú zastavovať v nácestných zastávkach Harichovce a Levočské Lúky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Počet projetých návěstidel na našich tratích roste

Nárůst o 42 % v porovnání s polovinou roku 2015 a více než dvě třetiny celkových čísel za minulý rok, takový je stav aktuální statistiky nedovolených jízd za návěstidlo zakazující jízdu na železnici. K polovině roku Drážní inspekce eviduje již 61 „projetých návěstidel“.

Počet mimořádných událostí „nedovolená jízda“, tedy kdy dojde k nedovolené jízdě vlaku nebo posunu za návěstidlo zakazující jízdu, v posledních pěti letech neustále stoupá. V letošním roce však počet těchto událostí vzrostl natolik, že v polovině roku již Drážní inspekce eviduje dvě třetiny všech případů roku 2015. „Uvedená čísla jsou dostatečným varováním, že bezpečnost nelze stavět na tom, zda neselže jeden lidský činitel – strojvedoucí. To riziko považuje Drážní inspekce za vysoké a nerada by v této souvislosti šetřila další závažnou nehodu,“ sdělil k aktuálním datům generální inspektor Drážní inspekce Roman Šigut.

Více v přiložené tiskové zprávě
.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 25. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k dvom zrážkam vlaku a civilnej osoby. V úseku Šenkvice – Cífer vlak na zastávke Báhoň zrazil a usmrtil muža neoprávnene prechádzajúceho cez koľajisko. V dôsledku tejto nehody meškalo 22 vlakov spolu až 619 minút. Vo Svite expresný vlak zrazil a usmrtil ženu. Oba prípady vyšetruje Policajný zbor SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát ustoupí Jančurovi a poškodí svého dopravce

Soukromý dopravce RegioJet vstoupí v prosinci na železniční trať mezi Prahou a Brnem. Novou konkurenci pocítí České dráhy už brzy: ministerstvo dopravy u nich přestane objednávat část vlaků. Majitel dopravní firmy Radim Jančura navíc požaduje zrušit i objednávku nočních vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SAD Prievidza má 30 nových autobusov

Cestujúci prímestskou dopravou v rámci trojice okresov Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) môžu využívať 30 nových autobusov. Investícia do obnovy vozového parku zmluvného dopravcu TSK - SAD Prievidza predstavuje takmer päť miliónov eur. Informovali dnes o tom na brífingu v Prievidzi generálny riaditeľ a člen predstavenstva SAD Prievidza, a.s., Michal Danko a predseda TSK Jaroslav Baška

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostrava se stará o bezpečnější a čistší MHD

Bezpečnější a čistší hromadnou dopravu slibují od začátku roku radní Ostravy. Od poloviny května už proto jezdí v noci na hlavních trasách i v problémových spojích strážníci. Od 1. července začne v dopravním podniku fungovat také nový systém úklidu autobusů, trolejbusů a tramvají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brusel dal šancu slovenským dopravným projektom

Trinásť dopravných projektov zo Slovenska s rozpočtom viac ako pol miliardy eur (507,5 mil. eur) sa dostalo do užšieho výberu Európskej komisie medzi plánované investície v rámci Nástroja na prepájanie Európy (Connecting Europe Facility - CEF).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Srážku rychlíků zavinili výpravčí a signalista

Policisté ukončili vyšetřování loňské srážky dvou rychlíků na Klatovsku a spis předávají na státní zastupitelství. Obžaloba z obecného ohrožení z nedbalosti hrozí výpravčímu a signalistovi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB nasadil autobusy vybavené cyklonosičmi

Od tejto soboty [25.6.2016] môžu cyklisti v Bratislave využívať cyklonosiče na autobusoch mestskej hromadnej dopravy na trase Most SNP a hrad Devín. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová, cyklistom sú k dispozícii na autobusovej linke číslo 29 počas celého leta vždy v sobotu a v nedeľu. "Na bicykel treba vždy cestovný lístok ako na batožinu, čo je 0,35 eura," doplnila.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvajová trať z Divoké Šárky se mění

Praha změnila projekt tramvajové trati z Divoké Šárky. Vyslyšela totiž stížnosti obyvatel, kteří se obávali nárůstu hluku a úbytku parkovacích míst. Nový návrh si více všímá zachování zeleně i míst pro parkování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košické električkové trate nie sú chodníky

Na trakčných stĺpoch pozdĺž električkovej trate na sídlisku Nad jazerom pribudli nové dopravné značky zakazujúce chodcom vstup na trať. Osadené boli po opakovaných upozorneniach vodičov električiek na nebezpečný voľný pohyb chodcov po trati.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čachry kolem brněnského hlavního nádraží

Pronájem brněnského hlavního nádraží získala v roce 2008 za podezřelých okolností na 40 let firma BNSD. Podle zjištění MF DNES je nyní společnost na prodej a s ní také podoba a budoucnost nynější budovy nádraží. Vedení Českých drah se smlouvu snaží zrušit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate Púchov - Žilina

Môžem sa ešte opýtať, kedy sa začnú ďalšie prace v okolí Žiliny? Myslím, že najbližšie sa ma robiť úsek Považská Bystrica - Žilina, tak aké výluky si to bude vyžadovať?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Skanska postavila v Norsku čtyři železniční mosty

Čeští mostaři ze společnosti Skanska dokončili stavbu části železničního koridoru mezi městy Larvik a Porsgrunn v Norsku vedoucí i přes přísně chráněné jezero Vassbotn. Celkem Češi postavili sérii čtyř unikátních mostů, dva přechody pro zvěř a dvě opěrné stěny. Zhotovitelem zakázky v hodnotě přes 1,5 mld. norských korun byla Skanska Norge.

Více informací naleznete v přiloženém souboru.

Fotografie jsou ke stažení na následujícím odkazu: http://filestore.skanska.cz/collect.jsp?UJr53Fnb

Most na Ostrov v Trenčíne a ŽSR

Chcel by som Vás poprosiť o informácie ohľadom prác v Trenčíne - Most na Ostrov: Aký je aktuálny stav prác na moste na Ostrov v Trenčíne? Čo všetko je potrebné ešte spraviť, aby sa mohla otvoriť letná plaváreň v Trenčíne? Aký je predpokladaný termín dokončenia prác nevyhnutných k otvoreniu letnej plavárne?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Kamerami za vyšší bezpečnost přejezdů

Celkem tři další železniční přejezdy v Moravskoslezském kraji budou nově vybaveny kamerovým systémem. Mohla by se tak zvýšit bezpečnost těchto vytížených míst. Hrozba natočeného důkazu má řidiče aut i chodce a cyklisty odradit od riskování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Júnové vozidlové novinky z Banskej Bystrice

V priebehu júna 2016 bol vyradený a zlikvidovaný trolejbus Škoda 14 Tr #1003. V premávke sa naposledy objavil v júni 2014.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přesmyk domažlické trati zasáhne do zástavby Plzně

Do dvou let, nejpozději do začátku roku 2019, by měla začít přestavba železniční trati z Plzně na Domažlice. Vyžádá si demolice budov u areálu plzeňské Škodovky a bourat se bude i vyhlášené pekařství U Seberů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako bude vyzerať železničný uzol Bratislava?

Podpisom zmluvy medzi Železnicami Slovenskej republiky a združením ,,Uzol Bratislava“ 20. júna 2016 sa začali práce na štúdii realizovateľnosti uzla Bratislava. Vedúcim členom štvorčlenného združenia je spoločnosť Reming Consult a.s, ďalšími členmi sú spoločnosti Sudop Praha a.s., Prodex Bratislava s.r.o. a Dopravoprojekt a.s. Bratislava. Zmluvná cena nadlimitnej zákazky realizovanej v zmysle zákona o verejnom obstarávaní je 1 298 880,00 € bez DpH. Štúdia by mal byť spolufinancovaná z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 -2020 (Prioritná os 1 – Železničná infraštruktúra, TEN – T CORE), je rozdelená na šesť etáp. Hotová by mala byť do 60 týždňov odo dňa účinnosti zmluvy, teda v auguste 2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.