Dopravné správy

Odpor proti nové tramvajové trati v Ostravě roste

O tramvajové trati snila část obyvatel 7. a 8. stavebního obvodu Ostravy-Poruby desítky let. Ale nedočkali se a teď už ji nechtějí. Když radní krajského města přišli s tím, že by za evropské peníze rádi prodloužili tramvajovou trať ke Globusu, vyvolali tím bouřlivé reakce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v traťovom úseku Vaďovce – Stará Turá

ŽSR budú v dňoch 28. novembra až 2. decembra 2016 realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku železničnej stanice (ŽŠT) Vaďovce – ŽST Stará Turá. V rámci týchto výlukových prác sa v uvedenom medzistaničnom úseku zrealizujú práce súvisiace s výmenou podvalov. Dôvodom je znížená držebnosť upevňovadiel spôsobená stavom podvalov. ŽSR vykonávajú opravné práce vlastnými personálnymi kapacitami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Státní naftu z Německa zachraňují dva vlaky týdně

V pátek se vydal na koleje další vlak naplněný českou strategickou naftou, která se po dvou letech vyjednávání vrací do země z německého Kraillingu. Je v pořadí osmou z celkových sedmdesáti souprav. Tato železniční zásilka je důležitá v tom, že nastoluje rytmus dvou vlaků týdně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava odpredal 78 električiek

Dopravný podnik Bratislava zverenil výsledok obchodnej verejnej súťaže na odpredaj vyradených električiek Tatra T3. V súťaži uspelo 6 spoločností. Jednotlivé spoločnosti by mali odkúpiť nasledovné vozidlá ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

ČD dostaly pokutu za nákup RegioPanterů

České dráhy chybovaly s nákupem elektrických jednotek RegioPanter od Škody Transportation a kvůli porušení zákona o veřejných zakázkách musí zaplatit pokutu 200 tisíc korun. Kvůli stejné transakci ale dopravci hrozí podstatně větší škoda: vracení části evropských dotací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR preložia trolej na prešovskom priecestí

ŽSR budú 28. novembra prekladať trolejové vedenie na železničnom priecestí (SP1611) na Košickej ulici – pri depe v Prešove, na ktorom 27. októbra došlo počas prejazdu nákladného cestného motorového vozidla (CMV) k poškodeniu trakčného vedenia a zdeformovaniu stĺpov trakčného vedenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výzkumný Ústav Železniční je světovou značkou

Rádi bychom Vás informovali, že Zkušebním centru Výzkumného Ústavu Železničního (VUZ) se v těchto dnech mimo jiných projektů dokončují náročné testy italské příměstské jednotky, která bude jezdit v peruánském hlavním městě Limě.

Více v tiskové zprávě.

DPMK odpredáva 23 kusov električiek T3

Dopravný podnik mesta Košice podpísal v dňoch 16. a 21. novembra 2016 dve kúpne zmluvy o odpredaji dovedna 23 električiek T3. Tie boli spolu s ďalšími vyše tridisiatimi vozidlami na predaj od leta 2016, časť z nich dokonca už od leta 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Dočasnou“ zastávku zruší výstavba Smíchov City

Původně provizorní, nakonec však roky provozovaná pražská zastávka vlaků Na Knížecí brzy zanikne. Musí ustoupit stavbě nové čtvrti Smíchov City. Lidé si ji přitom oblíbili. Od prosince bude vlak nově zastavovat blíže Smíchovskému nádraží, na severním nástupišti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii žst. Lučenec

Ešte by ma zaujímalo:

1. Či budú práce vykonávané počas prevádzky a či budú nejaké obmedzenia pre cestujúcich.
2. Čo sa týka zamerania rekonštrukcie (čo všetko sa plánuje urobiť).
3. A ešte: poprosila by som Vás aj o upresnenia investícií, ktoré bude hradiť ŽSR
.

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Novinka ÖBB bude zajíždět na jihočeské koleje

Na českých kolejích se v polovině února objeví úplně nový vlak; potěší přitom zejména Jihočechy. Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) začnou se začátkem nového grafikonu posílat z Vídně do Českých Velenic zbrusu novou regionální soupravu Cityjet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hlavné mesto chce zatraktívniť MHD

Dopravný podnik Bratislava (DPB) od začiatku budúceho roka pripravuje duálny systém čistenia vozidiel. Na vybraných frekventovaných zastávkach MHD, ktoré má DPB v správe, už zintenzívnili čistenie na dvakrát denne. V spolupráci s mestom začína podnik postupne na zastávkach osádzať 300 nových odpadových košov. Tie budú napríklad na Trnavskom mýte, Kamennom námestí, Malej scéne, Farského, Zochovej či Moste SNP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Leo Express posiluje autobusy

Společnost Leo Express od 11. prosince přidá u svých autobusových linek do Německa a Polska zastávky. Nově budou autobusy zajíždět na mnichovské a krakovské letiště, do Lodže a Řezna. Firma současně posílí spojení na Ukrajinu

Celou zprávu najdete na této stránce.

Investície ŽSR do žst. Kežmarok

Otázky: pre potreby článku pre webový portál Kežmarský reportér by som sa rád informoval, či plánujú ŽSR investovať nejaké finančné prostriedky v budúcom roku do žel. stanice Kežmarok a do jej okolia, keďže budova stanice, parkovisko či park sú v nedôstojnom stave.

Taktiež by som sa rád opýtal na to, kedy a či vôbec bude kežmarská stanica zaradená medzi tie, ktoré musia spĺňať Štandardy železničných staníc podľa ŽSR.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Ostrava jako první u nás kupuje tramvaje z ciziny

První město v Česku bude vozit cestující v tramvajích od zahraničního výrobce. Švýcarská společnost Stadler překvapivě vyhrála tendr na dodávku 40 středněkapacitních a nízkopodlažních tramvají s klimatizací pro Ostravu. Soupravy vyrobí nejspíše v Bělorusku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatné vlaky v rámci Tatry Card aj v zime

Otvorenie zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách sa pomaly blíži a súčasťou ponuky pre návštevníkov bude aj regionálna karta zážitkov – Tatry Card. Ide o jeden z prvých projektov, ktorý bol na podporu rozvoja cestovného ruchu v regióne zrealizovaný Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry, ktorá projekt pre návštevníkov regiónu zastrešuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Velká obměna vozového parku ČD pokračuje

České dráhy stahují z dálkových vlaků další nejstarší vozy bez klimatizace či s toaletami ústícími ještě na koleje. Cestující si změny všimnou od 11. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád. Dráhy tvrdí, že nemodernizují jen „ostře sledované linky“, kde soupeří s konkurencí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zamestnanci ŽSR

Chcem Vás poprosiť o tieto informácie: Počet ľudí, s ktorými bol ukončený a začatý pracovný pomer v období marec 2016 - október 2016 a za rovnaké obdobie roka 2015.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Tragická srážka vlaků v Íránu

Nejméně osm mrtvých a více než dvacet zraněných si v pátek ráno vyžádala srážka dvou vlaků v malé stanici Haft Chán u města Šáhrúd asi 400 km východně od Teheránu, uvedla íránská státní televize. Počet obětí může růst, protože vlaky se vzňaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Berlínske metro má retro

Svojho času sa im familiárne hovorilo „Dora“ alebo aj „Oceľová Dora", dnes jazdia iba v severokórejskom Pchjongjangu. Retro vozne typu D a DL od nového roka znovu zavedie aj berlínsky U-bahn. Oprášenie retro dizajnu, ktorý privítajú aj turisti nie je záležitosť módy, ale peňazí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.