Dopravné správy

Predmety na koľaji ohrozujúce bezpečnosť

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) včera zaznamenali nebezpečnú zrážku vlakov s predmetmi uloženými na traťovej koľaji č.1 a č.2 v úseku Poprad-Tatry – Vydrník. Počas jazdy dvoch vlakov v úseku Poprad-Tatry – Vydrník došlo na 1. a 2.traťovej koľaji v km 198,000 k ich nabehnutiu na kamene, drevo a pneumatiky, ktoré boli poukladané na koľajnicových pásoch a v priechodnom priereze 1. a 2. traťovej koľaje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC přidělila kapacitu dráhy na lince Praha - Brno

Správa železniční dopravní cesty rozhodla v zákonném termínu, tedy do 30. listopadu 2016, o přidělení kapacity dráhy v případě podaných žádostí dopravců České dráhy a RegioJet na totožné trasy spojů na lince Praha – Brno. Provozovatel dráhy musel vyčkat mimo jiné na rozhodnutí soudu ve věci návrhu jednoho z dopravců na vydání předběžného opatření v podobě zákazu přidělení kapacity na požadované trasy vlaků druhému dopravci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii uzla Žilina

Rada by som Vás poprosila o vyjadrenie. Pripravujem článok o tom, že v Žiline, na križovatke Kysucká cesta, Ul. Kálov a Hviezdoslavova ulica vznikajú každé ráno kolóny kvôli svetelnej signalizácii. Oslovila som komunikačný odbor mesta Žilina s otázkou, ako chcú danú situáciu riešiť. Hovorca mesta odpísal, že pomôcť by mohla pripravovaná rekonštrukcia komunikácie v danej lokalite, ktorú bude realizovať ŽSR.

Otázky a odpovede nájdete na tejto stránke.

Soukromé rychlíky: stát ušetří, cestující zapláčou

Cestující mezi Plzní a Mostem od 11. prosince čeká při plánování cesty vlakem nejen hledání času odjezdu, ale i dopravce. Vstup konkurence na další tuzemskou trať upozornil na dlouho neřešený problém české železniční dopravy: vzájemné uznávání jízdenek dopravci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK hľadá inovácie

Elektrické zásuvky sú v nových alebo modernizovaných vozňoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) štandardom. Čo však urobiť so smartfónom, keď zásuvka síce funguje, no nabíjačka nie je poruke? ZSSK hľadá možnosti, ako by mohla vyjsť cestujúcim v ústrety aj v takom prípade. Inšpiráciu hľadala u vývojára nabíjačiek CulCharge, ktorý začínal ako jeden z najúspešnejších start-upov na Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihlava se dočká nové trolejbusové trati

Je to devět let, co se veřejnosti otevřela poslední část Vrchlického ulice v Jihlavě. Stejně dlouho se mluví o tom, že se zde natáhnou trolejové dráty a zavede nová linka MHD. Pokud všechno dobře půjde, příští rok se krajské město konečně dočká. Po deseti letech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice menia systém nočnej verejnej dopravy

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) zavádza nový systém nočnej verejnej dopravy. Dôvodom zmeny je fakt, že doterajšie okružné trasy nočných spojov neumožňovali variabilitu spojení a časové intervaly odchodov odradzovali od používania verejnej dopravy. Zmeny začnú platiť v noci na piatok (2.12.).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pat v hledání regulátora železnice

Výběr nového regulátora české železnice se nečekaně zkomplikoval. Po písemných i ústních zkouškách má totiž konkurz dva vítěze: Dalibor Zelený i Pavel Kodym získali stejný počet bodů. Kdo se regulátorem nakonec stane, záleží na ministrovi dopravy a vládě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Dolný Štál – Dunajská Streda

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 30. novembra až 2. decembra 2016 budú realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku železničnej stanice (ŽŠT) Dolný Štál – ŽST Dunajská Streda. V rámci uvedenej výluky sa v medzistaničnom úseku   zrealizujú práce súvisiace s opravou a údržbou železničného zvrška.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem na vánoční trhy v ČR

O nadcházejících čtyřech týdnech podnikne řada rodin i jednotlivců výlet za kouzlem vánočně vyzdobených měst a vánočních trhů. Do mnoha míst je možné vyrazit vlakem. Při cestě vlakem odpadají starosti se zimním stavem silnic, parkováním ve městech nebo s nutností vzdát se některých pochutin typických pro vánoční trhy. Při cestě vlakem lze využít různé typy slev. V sobotu nebo v neděli je pro mnoho cest nejvýhodnější podniknout výlet se skupinovou víkendovou jízdenkou. Ta platí pro malé skupiny až 5 osob, z nichž dvě mohou být starší 15 let. Doprava za rodinu a celý jednodenní výlet prakticky z jakéhokoliv místa ČR, například z Brna, Olomouce, Ostravy, nebo Chebu do Prahy, ale také například z Prahy do Olomouce nebo Brna a mezi dalšími místy celé České republiky pak může stát jen 679 Kč.

Další podrobnosti a možnosti cestování na vánoční trhy naleznete v přiložené tiskové zprávě. Přesné jízdní řády a informace o slevách a cenách jízdenek najde veřejnost na www.cd.cz
.

Ojazdené trolejbusy DPB odišli na Ukrajinu

Dňa 24. novembra 2016 prišli do ukrajinského mesta Černovice 4 článkové trolejbusy Škoda 15 Tr z Bratislavy. Tamojší dopravný podnik Чернівецьке тролейбусне управління (Černovická správa trolejbusov) prevzal vozidlá v Bratislave označené #6604, 6605, 6606 a 6609, ktoré tu dojazdili v decembri 2014. Trolejbusy budú onedlho zaradené do premávky pod #355 až 358. Budúci rok by mali byť tomuto prevádzkovateľovi trolejbusovej dopravy doručené ďalšie ojazdené vozidlá Škoda 15 Tr a taktiež Škoda 14 Tr.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

K novému jízdnímu řádu ve Zlinském kraji

S prosincovou úpravou jízdních řádů vlaků čekají cestující ze Zlínského kraje změny ve spojení s Prahou. Tou nejzásadnější je zpomalení ranního Zlínského expresu, z něhož se stane běžný rychlík Bouzov zastavující ve spoustě menších stanic, což řadě lidí vadí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 47. týždeň

Počas 47. týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 6 zrážkam civilnej osoby a vlaku, z toho, žiaľ, až 5 zrážok bolo smrteľných. K týmto tragickým zrážkam došlo v železničnej stanici (ŽST) Trnava, ŽST Svit a v úsekoch Lužianky – Nitra, Veľké Uherce – Veľké Bielice, Bratislava Lamač – Devínska Nová Ves, Gašparovo – Brezno. Po zrážke osobného vlaku s mužom v úseku Zohor – Devínska Nová Ves bol tento muž zranený a prevezený rýchlou zdravotníckou pomocou (RZP) do nemocnice. Celkovo došlo k zmeškaniu 50 vlakov, celkové meškanie 1337 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD pro cyklisty v Praze a Středočeském kraji

Půjčovny kol ČD v Praze a ve středních Čechách mají za sebou druhou úspěšnou sezónu. Statistiky ukazují, že o tuto doplňkovou službu má rok od roku zájem čím dál více zákazníků. Například v pražské půjčovně ve stanici Praha-Smíchov meziročně vzrostl počet vypůjčených kol z loňských 536 na letošních 928 a podobný trend vykazovaly i středočeské půjčovny v oblasti mezi Kutnou Horou a Neratovicemi. Smíchovská půjčovna byla letos v celé síti, která zahrnuje celkem 97 stanic, vůbec nejvyužívanější. Je otevřená od loňska a letošní novinkou byla možnost zapůjčení elektrokol.

Rekordní zájem byl také o výletní vlak Cyklohráček z Prahy do Slaného a Zlonic. Oproti roku 2007, kdy začaly jezdit po trati kolem Okoře turistické vlaky, vzrostl počet přepravených cestujících trojnásobně. Zároveň se o několik stovek zvýšil počet přepravených kol.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

Košické električky Česi predajú na Ukrajinu

Pätnásť koľajových vozidiel typu Tatra T3, ktoré premávali po košických uliciach od šesťdesiatych rokov minulého storočia, skončia v Kyjeve. Od Dopravného podniku mesta Košice ich odkúpila pražská spoločnosť, ktorá opravuje a predáva použité električky ukrajinským dopravným podnikom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka Olomouc - Prostějov

Upozorňujeme na výluku, kterou provozovatel dráhy - Správa železniční dopravní cesty, vyhlásil na trati mezi Olomoucí (hl. n.) - Prostějovem (hl. n.) ve dnech od 28. listopadu, 7:00 hod. do 2. prosince, 15:00 hod.

Dopravce České dráhy, a.s. proto musí po dobu výluky přistoupit k následujícím opatřením:

Všechny vlaky kategorie R a vlak Sp 1638 jsou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Olomouc – Prostějov – Nezamyslice a opačně a souběžně vedeny odklonem přes Přerov.

Všechny vlaky kategorie Os a Sp jsou nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Olomouc hl.n. – Prostějov hl.n. a opačně.

Za osobní vlaky jsou na vybraných spojích dvě linky náhradní autobusové dopravy, jedna přímá Olomouc hl.n. – Prostějov hl.n. a opačně (bez zastavení, označena písmenem P) a jedna zastávková (označena písmenem Z).

Vlak Sp 1622 je nahrazen autobusy poslední den výluky dne 2.12.2016 i po jejím ukončení.

Návazné vlaky jsou pouze ty, které odjíždějí 7 minut po pravidelném příjezdu spoje náhradní dopravy dle výlukového jízdního řádu. U ostatních spojů není přípoj garantován.

Z důvodu odlišné jízdní doby po silničních komunikacích bude po dobu výluky platit odlišný výlukový jízdní řád náhradní autobusové dopravy (v příloze), věnujte zvýšenou pozornost při plánování cesty po této trati.

Ve všech spojích náhradní autobusové dopravy, které nahrazují rychlíky, bude zajištěna přeprava jízdních kol dodávkovým automobilem v počtu cca 6 ks jízdních kol.
S ohledem na počet autobusů náhradní dopravy je nutno u skupinových přeprav cestujících (školní výlety, turistické akce apod.) nahlásit požadavek na přepravu. Požadavek je nutno uplatnit alespoň dva pracovní dny předem, a to buď telefonicky, nebo e-mailem na Kontaktním centru Českých drah, a. s. – tel.: 840 112 113, e-mail: info@cd.cz. Na tomto pracovišti Vám rovněž poskytneme bližší informace o organizaci dopravy po dobu výluky.

Informace k výluce jsou k dispozici také na www.cd.cz ve složce Vlakem po ČR - Jízdní řád - Traťové jízdní řády. Výlukový jízdní řád bude rovněž vyvěšen v dotčených stanicích a zastávkách.
Kompletní informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, najdou cestující na našich stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu. Případné dotazy zodpoví i operátoři zákaznické linky 221 111 122 nebo 840 112 113.  

Výluka v úseku Kamenica nad Cirochou – Humenné

ŽSR realizujú v dňoch 29. – 30. 11. opravu železničnej trate v úseku Kamenica nad Cirochou - Humenné. Dôvodom opravných prác je zhoršujúci sa technický stav železničnej trate. Zamestnanci ŽSR počas výlukových dní opravia koľajové lôžko. V dĺžke 15 metrov vytrhajú koľajové pole, odstránia staré koľajové lôžko, ktoré nahradí nové. Na koľajovom poli sa vymenia nevyhovujúce podvaly a položí sa späť. Opravné práce vykonajú zamestnanci ŽSR vo vlastnej réžii a s použitím vlastnej strojovej mechanizácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC přidělila kapacitu na trati do Brna RegioJetu

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přidělila kapacitu na trati mezi Prahou a Brnem společnosti RegioJet. O shodné odjezdové časy usilovaly České dráhy. Správa železnic spoje podle zjištění ČTK dnes zanesla do interního systému a během dne rozhodnutí pošle dopravcům. České dráhy ani RegioJet se k přidělení kapacity na trati z Prahy do Brna dnes nechtěly vyjadřovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

10 najznámejších električkových liniek sveta

Električky sú v mestách, kde premávajú, skvelý spôsob, ako si bez bolenia nôh popozerať tamojšie zaujímavé miesta z inej perspektívy. Tu je desať najznámejších na svete.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Paradoxy železniční dopravy na Liberecku

Liberecký kraj ztratil šanci, že dosáhne na nové vlakové soupravy pro tratě směrem do Pardubic a Ústí nad Labem. Do Turnova a České Lípy tak budou cestující dál jezdit jen ve vysokopodlažních motorových vozech z poloviny 90. let. U nich musí například vozíčkářům pomoci nastoupit vlaková četa.

Celou zprávu najdete na této stránce.