Dopravné správy

Dve Karosy B 952 sa vrátili do bystrickej MHD

V utorok 15. novembra 2016 na linke MHD v Banskej Bystrici opäť objavila Karosa B 952 #ZV-711CD. Spolu s #ZV-710CD ide o autobus, ktorý pôvodne patril DPM BB. V rokoch 2010 - 2016 jazdili na prímestských linkách v Banskej Bystrici, potom boli preradené do Žiaru nad Hronom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zpackaná oprava tratě SŽDC skončila smírem

Nevydařená rekonstrukce trati z Bludova do Jeseníku bude nakonec firmu Klement a jejího maďarského partnera A-Híd stát 59 milionů korun. Vlaky se na již zmodernizovanou trať vrátily, byť jen na její část.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zveľadenie železničnej stanice Čadca

To je všetko pekné, že správca pozemku pred železničnou stanicou ČADCA, sa snaží zveľadiť priestor kvetináčmi, do ktorých možno umiestni aj kvetiny, ale nebolo by lepšie opraviť príjazdovú cestu k stanici?

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Číňané chtějí dodat elektrické jednotky ČD

Poprvé v historii se o zakázku pro České dráhy uchází čínský výrobce vlaků. Čínská společnost CRRC, která nedávno podepsala kontrakt na první vlaky pro Leo Express, se přihlásila do soutěže na elektrické nízkopodlažní jednotky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Širokorozchodná do Bratislavy je už zbytočná

Keď naša vláda hovorila o potiahnutí širokorozchodnej z Košíc až do Bratislavy či Viedne a o tom, že Slovensko by mohlo byť bránou na Západ, zrejme si neuvedomila, že Čína už svoju bránu má.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Moravského výrobce pražců chtějí Mexičané

Největší firmy na českém trhu stavební krizí prošly bez větších úhon. S jednou výjimkou – OHL. Španělská skupina OHL nyní prodává svou druhou největší tuzemskou investici, výrobce pražců ŽPSV z Uherského Ostrohu. Soutěž na nového majitele monopolního výrobce betonových pražců spěje ke konci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obmedzené služby na predajných miestach DPMP

Dopravný podnik mesta Prešov upozorňuje cestujúcich, že v utorok 29. novembra 2016 od 7:10 do 16:30 môže dôjsť k obmedzeniu predaja niektorých služieb na predajných miestach DPMP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jedna jízdenka do všech vlaků na obzoru

Jízdenka, kterou by bez rozdílů uznávali všichni železniční dopravci v Česku by mohla být reálně zavedena v roce 2019. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes [14.11.2016] řekl náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na nové označovače BID si ľudia zvykajú

Bratislavská integrovaná doprava riešila počas dvojmesačnej testovacej prevádzky nových označovačov a predajných automatov viac ako dve stovky podnetov od cestujúcich. Prostredníctvom informačnej linky bolo podaných 136 podnetov. Ostatné podnety posielali cestujúci elektronicky mailom alebo cez facebookový profil IDS BK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na pražský Prosek povede „trolejbusová“ trať

Necelý kilometr dlouhá trolej vyroste v kopci vedoucím na pražský Prosek. Dopravní podnik tam bude testovat speciální vozidla připomínající trolejbusy. Nepůjde však o návrat stroje, který v Praze „vyhynul“ v roce 1972, ale o elektrobusy, jejichž dojezd prodlužuje právě dobíjení z troleje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba považskej trate opäť mešká

Cestujúci cez Trenčín zrejme rýchlejšie tento rok nepôjdu. Modernizácia približne 12-kilometrového úseku medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou naberá opätovné meškanie. Stavbári okolo konzorcia spoločnosti TSS Grade sa snažia po druhýkrát posunúť termín dokončenia modernizácie železničnej trate na Považí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD změní skupinové jízdné

České dráhy po roce a půl mění podmínky pro cestování skupin. Pokud pojede pohromadě více než šest lidí, musí nahlásit své plány nejméně tři dny dopředu. S příchodem nového jízdního řádu totiž České dráhy zruší svoji nabídku, která umožnila kupovat lístky pro skupiny nad šest lidí přímo u pokladny před odjezdem vlaku. Nabídka platila od května loňského roku, 11. prosince skončí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dočasná zmena liniek DPB č. 204, 207 a N47

Trolejbusy nebudú obsluhovať zastávku Valašská. Pre práce na trolejovom vedení budú od soboty 19. novembra od 8:00 do nedele 20. novembra 2016 do cca 17:00 zmenené trasy liniek 204, 207 a N47 ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské „Esko“ narazilo na limity tratí

Příměstské vlaky Esko mezi Prahou a jejím okolím jsou jedním z největších tahounů růstu počtu cestujících na železnici. Od nového jízdního řádu ale na hlavní trati z Prahy do Kolína překvapivě zpomalí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cez priecestia prechádzajte mimoriadne opatrne!

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v ostatných dňoch upozorňujú vodičov, aby boli pri prechádzaní cez železničné priecestia mimoriadne opatrní a nepodceňovali popadané lístie, mokrú vozovku, poľadovicu, hmly či ostrý slnečný svit.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Půjčovny kol ČD úspěšné i na Vysočině

Velkem 365 výpůjček už evidují v letošním roce půjčovny kol Českých drah v rámci kraje Vysočina. Vloni využilo této celoroční nabídky 212 zájemců. Půjčovny jsou k dispozici v Novém Městě na Moravě, Telči, Světlé nad Sázavou a letos nově také v Třebíči a Žďáru nad Sázavou. Prvenství v počtu půjčených kol náleží Telči – celkem 140 výpůjček.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Bezplatnú prepravu ZSSK využilo vyše 22 miliónov ľudí

Aj v druhom roku fungovania bezplatnej prepravy vlakom zaznamenáva Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zvýšený záujem o jej využívanie. V tomto roku  využilo „cestovanie zadarmo“ vyše 22 miliónov osôb, čo predstavuje nárast bezplatných cestujúcich  približne o 10 %.  V porovnaní s prvým rokom  využívania bezplatnej prepravy ZSSK odviezla o 1,5 milióna viac žiakov a študentov a o 500 tisíc viac dôchodcov. (Údaje sú za prvých desať mesiacov 2016).

Celú správu nájdete na tejto stránke

Půjčovny kol ČD na střední Moravě nezahálely

Půjčovny kol Českých drah v Olomouckém kraji zaznamenaly více než dvojnásobný nárůst. Celkem 594 kol si v tomto roce půjčili od Českých drah zájemci v rámci Olomouckého kraje. V loni to přitom za stejné období bylo jen 223 bicyklů. Půjčovny ČD byly otevřené od začátku dubna do neděle 1. listopadu. Kola měli lidé možnost půjčit si a vrátit v 5 železničních stanicích. Přes 6 700 cyklistů také využilo netradiční "cyklověže" umístěné a nádraží v Přerově.

Více podrobností naleznete v přiložené tiskové zprávě.

-----

Rádi bych vás informovali o úspěšnosti půjčoven kol Českých drah ve Zlínském kraji. V regionu si kolo v tomto roce půjčilo celkem 365 lidí. V loni to přitom za stejné období bylo jen 176 bicyklů. Půjčovny ČD byly otevřené od začátku dubna do neděle 1. listopadu. Kola měli lidé možnost půjčit si nově v celkem 5 železničních stanicích – národní dopravce na Zlínsku letos kvůli vzrůstajícímu zájmu zavedl službu ČD Bike v dalších třech stanicích.

Více podrobností naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK predstavila zmeny v GVD 2016/2017

Národný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK)  dnes [11.11.2016] predstavil Grafikon vlakovej dopravy (cestovný poriadok) platný od 11.12.2016 do 11.12.2017. ZSSK v ňom vráti na trate vlaky najvyššej kategórie InterCity (IC). Pôjde o historicky najrýchlejšie pravidelné vlakové spojenie Bratislavy a Košíc, pričom čas jazdy bude iba 4 hodiny 42 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express řeší svou „poslední míli“ koloběžkami

Dopravní firmě Leo Express už nestačí pouze vlaky a autobusy. V posledních dnech se společnost podnikatele Leoše Novotného vrhla i na půjčování elektrických koloběžek. Ty mají řešit takzvaný problém poslední míle, tedy dovézt cestující od vlaku až do cíle cesty a posléze zpět na nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.