Dopravné správy

Počet projetí návěstidel na železnici stoupá

Drážní úřad reaguje na zvyšující se počet událostí, při nichž dochází na železnici k projetí návěstidel zakazujících další jízdu. Vyzvali jsme dopravce, aby učinili taková opatření, která tento trend zastaví. Zároveň jsme je vyzvali k zaslání přijatých opatření na náš úřad. Situaci bude Drážní úřad nadále sledovat.

Více informací naleznete v příloze
.

Hlavná stanica sa zmení

Hoci je veľká prestavba bratislavskej Hlavnej stanice zatiaľ v nedohľadne, už počas budúceho roka by sa mala budova dočkať výraznej zmeny. Železnice sa rozhodli viac nečakať a svetlo sveta už uzrela aj vizualizácia jej budúcej podoby. Železnice, ktoré sú vlastníkom budovy, zverili zmeny vzhľadu stanice do rúk architektonickej kancelárie Modulor.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura odsouzen za své osočování ČVUT

Podnikatel a majitel společnosti Student Agency Radim Jančura zasáhl do dobré pověsti Českého vysokého učení technického (ČVUT) a musí se škole omluvit. Rozhodl tak ve čtvrtek brněnský krajský soud, když vyhověl žalobě univerzity. Jančura v televizi před dvěma lety bez obalu hovořil o stavu českého dopravního stavitelství a přitom napadl i ČVUT s tím, že se někteří lidé ze školy „zašpinili“.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zvýšenie kapacity na dvoch nočných linkách DPB

Od noci 11./12. novembra 2016 bude na nočných linkách N55 a N74 zvýšená prepravná kapacita nasadením kapacitnejších vozidiel vždy v noci pred voľným dňom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda s čínskou podporou míří do 1. ligy lokomotivek

Plzeňská strojírna Škoda Transportation se pustila do boje o svou největší zakázku vůbec. V Izraeli podala nabídku v tendru na dodávku 60 elektrických vlaků pro tamní státní dráhy a změří tak síly se světovými hráči Alstomem, Bombardierem, Siemensem, Stadlerem a Hitachi Rail.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K rekonštrukcii bratislavskej hlavnej stanice

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) momentálne analyzujú právny stav, ktorý môže nastať po výpovedi zmluvy uzatvorenej medzi mestom Bratislava a firmou Transprojekt na rekonštrukciu ŽST Bratislava hlavná stanica a predstaničného námestia. ŽSR majú s firmou Transprojekt uzatvorenú zmluvu na prenájom pozemkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RJ prodává jízdenky na vlaky, co možná nevyjedou

Železniční dopravce RegioJet dnes zahájil prodej jízdenek na vlaky spojující Prahu, Brno a Bratislavu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Aleš Ondrůj. A to i přesto, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dosud nezveřejnila jízdní řády a nerozhodla o tom, zda v daných časech bude jezdit společnost Radima Jančury nebo České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Doprava v úseku Zlatná na O. – Z. Olča je obnovená

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dnes o 14,15 hod. opravili a sprejazdnili trať v úseku Zemianska Olča – Zlatná na Ostrove, ktorá bola následkom utorkovej nehody na železničnom priecestí neďaleko zastávky Zemianska Olča poškodená. Na železničnom priecestí bol zistený 1,5 metrový výlom koľajnice a zdeformovaná geometrická poloha koľaje, čo úplne znemožňovalo jazdu vlakov. Momentálne je teda úsek prejazdný a vlaky tadiaľ jazdia rýchlosťou 50 km/hod. Výška škody bude vyčíslená dodatočne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Diagnostika jedoucích vozidel na síti SŽDC

Správa železniční dopravní cesty zavedla systém diagnostiky jedoucích železničních vozidel na řadě traťových úseků. Projekt zahrnoval instalaci 42 nových indikátorů včetně vyhodnocovacích pracovišť a řídicího systému, jehož úkolem je z dlouhodobého hlediska a v návaznostech vyhodnocovat naměřené hodnoty. Hlavním cílem projektu bylo především zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti provozu na železniční síti.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Trať Bratislava - Komárno možno bude dvojkoľajná

Železničná trať od Bratislavy smerom do Komárna sa zrejme rozšíri o druhú koľaj. O takejto možnosti uvažuje ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd). "Možné rozšírenie trate na dvojkoľajnú je predovšetkým reakciou na hustotu dopravy, ktorá je najmä v úseku Bratislava Nové Mesto – Kvetoslavov mimoriadne vyťažená," uviedli pre TASR z komunikačného oddelenia ministerstva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soupravový vlak jel na červenou proti osobnímu

V železniční výhybně Praha-Vyšehrad vyjel posunovaný vlak proti osobnímu vlaku s pasažéry. Nesrazily se, nikdo není zraněn. Událost zastavila vlakovou dopravu na Smíchov. Posunovaný vlak krátce po deváté projel návěstidlo, které mu zakazovalo jízdu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výstavba TIP v obci Lužianky pri Nitre

Mohli by ste, prosím, uviesť dôvody, ktoré Vás viedli k začatiu výstavby terminálu intermodálnej prepravy (TIP) v obci Lužianky pri Nitre?Od akých faktorov závisel výber miesta pre výstavbu tohto TIP?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Železniční tunel se má proměnit v parkoviště

Bývalý železniční tunel nedaleko Tyršova mostu v Litoměřicích, kterým v roce 1958 přestaly jezdit vlaky, se možná stane unikátním parkovacím domem. Vyplynulo to z dopravní studie, již si nechalo zpracovat vedení města. Podle odhadů by se do něj mohla vejít až stovka automobilů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sťahovanie Hlavnej stanice do bývalej žst. Filiálka

1. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal informoval, že chce „presťahovať“ Hlavnu stanicu z Námestia Franca Liszta do lokality bývalej stanice Filiálka. Je takýto zámer reálny? 2. Súhlasili by železnice s výrazným redukovaním významu dnešnej hlavnej stanice? 3. V akej fáze je v súčasnosti projekt oživenia Filiálky?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Policie číhala s kamerou u přejezdů

V Hradci Králové, v Trutnově a na dalších místech v Královéhradeckém kraji se dopravní policisté v pátek s kamerou umístěnou ve služebním autě zaměřili na kontrolu železničních přejezdů. Na červenou přejel přes koleje krátce před vlakem řidič terénního vozu, pokuty rozdali i cyklistům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záujem o 1. triedu na trase Bratislava - Košice rastie

Prvá trieda a komfort, ktorý poskytuje, je u cestujúcich vlakmi Železničnej spoločnosti (ZSSK), hlavne na najvyťaženejšej trase Bratislava – Žilina – Košice, čoraz viac obľúbená. Potvrdzujú to štatistiky miesteniek. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka ich počet medziročne stúpol o takmer 80 percent.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Grandi Stazioni drze žalují SŽDC a ČD

Italská společnost Grandi Stazioni se kvůli „uzmutí“ pražského hlavního nádraží rozhodla na český stát zaútočit hned dvěma žalobami naráz. Obě navíc podle zjištění serveru Lidovky.cz podala na Správu železniční cesty a České dráhy. Tedy na současného i bývalého majitele největší vlakové stanice v zemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehoda na priecestí vážne poškodila trať

ŽSR pokračujú v odstraňovaní následkov po utorkovej vážnej nehode na železničnom priecestí neďaleko zastávky Zemianska Olča. Po nehode je vážne poškodená železničná infraštruktúra, na železničnom priecestí bol zistený 1,5 m výlom koľajnice, zdeformovaná geometrická poloha koľaje, čo úplne znemožňuje jazdu vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakové jízdenky Arrivy na pokladnách RegioJetu

Od tohoto týdne si mohou cestující Arrivy kupovat vlakové jízdenky také v pokladnách Regiojetu na pražském hlavním nádraží a na vlakových nádražích v Pardubicích a v Olomouci. Oba dopravci se v oblasti železnice domluvili na pilotním modelu spolupráce v těchto třech vybraných stanicích.

Dosud bylo možné vlakové jízdenky Arrivy nakupovat v předprodeji na internetu nebo u stevardů na palubě vlaku.

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Pre brexit odkladá DB predaj divízií Schenker a Arriva

Nemecká železničná spoločnosť Deutsche Bahn odkladá svoj pôvodný plán čiastočnej privatizácie divízií Arriva a Schenker. Dôvodom je rozhodnutie Britov odísť z Európskej únie. Uviedol to dnes šéf spoločnosti Deutsche Bahn Rüdiger Grube, ktorý tým potvrdil predchádzajúce informácie z médií. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Celú správu nájdete na tejto stránke.