Dopravné správy

ČD se prý nemohou účastnit veřejných zakázek

Státní železniční dopravce České dráhy se kvůli novému zákonu o veřejných zakázkách nemůže podle ministerstva pro místní rozvoj i právní analýzy drah účastnit tendrů. Podle ministra dopravy Dana Ťoka se ovšem dráhy do soutěží hlásit mohou, protože to, že je vlastní stát, je známo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slepá ulička vývoja železnice: prúdový vlak

V 60-tych rokoch minulého storočia bola studená vojna v plnom prúde. Američania aj Sovieti experimentovali s prúdovým vlakom schopným dosiahnuť rýchlosť stoviek kilometrov za hodinu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

V Třinci bude jezdit 10 elektrobusů Škoda

Škoda Electric uspěla ve výběrovém řízení na dodávku elektrobusů pro společnost Arriva Morava. Ta bude vozidla provozovat v Třinci v rámci tamního systému městské hromadné dopravy. Hodnota zakázky přesahuje 130 milionů korun.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Opravy priecestia v úseku trate Šahy - Čata

ŽSR realizujú v 47. týždni opravu priecestia v železničnom úseku Šahy - Čata. Účastníci cestnej premávky priecestie s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP 2258 obchádzajú po vyznačených trasách. Pre cestujúcich železničnou dopravou je zabezpečená náhradná autobusová doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dokončení modernizace úseku Ševětín - Horusice

Správa železniční dopravní cesty slavnostně ukončila modernizaci traťového úseku Ševětín – Horusice. Jednalo se o jednu ze staveb probíhajících na IV. tranzitním železničním koridoru z Prahy do jižních Čech.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Opravy mosta na trati B. Bystrica - Kostiviarska

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) realizujú v 47. týždni súvislú výmenu mostníc a opravu mostovky na moste v železničnom úseku Banská Bystrica – Kostiviarska (v km 1, 548). Pre cestujúcich je zabezpečená náhradná autobusová doprava. Výluka je realizovaná 22.11.2016 v čase od 07:10 hod. do 16:10 hod. Práce vykonávajú zamestnanci ŽSR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Karlovarsku podraží MHD

Od příštího roku vzrostou řidičům linkových autobusů mzdy zhruba o třetinu. V souvislosti s tím zdraží i cestování městskou hromadnou dopravou. V Karlovarském kraji se to týká Chebu, Sokolova, Aše i Karlových Varů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia trate pri Trenčíne zvyšuje meškanie

Termín dokončenia modernizácie železničnej trate v úseku Zlatovce – Trenčianska Teplá sa opäť posunie. Pôvodne sa mala ukončiť vo februári tohto roku, dodatkom zmluvy medzi zhotoviteľom a Železnicami SR (ŽSR) sa termín posunul na koniec novembra. Ani ten sa však nestihne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další rychlíky v Duchcově stavět nebudou

Ministerstvo dopravy definitivně zamítlo žádosti Duchcova, aby ve městě zastavovalo více rychlíků. Po loňské úpravě jízdního řádu totiž většina spojů na trase Praha – Cheb duchcovským nádražím pouze projíždí. Podle ministerstva rychlíky využívalo málo lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba košických električkových tratí štartuje

Pre realizáciu prvej etapy projektu Modernizácia električkových tratí sa od utorka 22. novembra 2016 od 08:00 hod. uzatvára úsek Zimná - Technická univerzita - Botanická záhrada. Výluka sa dotkne električkových liniek 7, R4, R7, autobusových liniek 12, 19, 22 a nočnej linky N1, pre ktoré budú vydané nové cestovné poriadky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizaci žst. Chodov na Sokolovsku

Jménem stavební společnosti Chládek & Tintěra si Vám dovoluji zaslat tiskovou zprávu o Modernizaci železniční stanice Chodov na Sokolovsku. Tato stavba začala netradičně od konce, poslední (třetí) etapa je hotová. První a druhou etapu plánujeme v souladu se záměrem investora realizovat na jaře příštího roku. Stavební práce se zatím odehrávaly ve stanici Nové Sedlo. Nejpozoruhodnější součástí byla demontáž bývalého mostu vlečky přes železniční trať, jehož nedostatečná podjezdná výška znemožňovala umístit trakční vedení. Investorem projektu s názvem Peronizace ŽST Chodov je Správa železniční dopravní cesty.

Více v tiskové zprávě.

Výluka žst. Nové Košariská

ŽSR budú v dňoch 22. – 25. novembra 2016 realizovať výlukové práce v železničnej stanici (ŽST) Nové Košariská a v úsekoch Kvetoslavov – Nové Košariská, Nové Košariská – Podunajské Biskupice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Andělský parní vlak Jilemnice - Rokytnice - Martinice

Zveme vás na X. ANDĚLSKOU PROJÍŽĎKU
KDY? v sobotu 3. prosince 2016
KDE? ve zvláštním PARNÍM VLAKU s MIKULÁŠSKOU NADÍLKOU a programem ČERTOVSKÉ KAPELY
ODKUD-KAM? jízdy na trase Jilemnice – Rokytnice nad Jizerou – Martinice v Krkonoších

Více na plakátě akce.

Na letisko Budapest povedie železnica

Maďarská vláda rozhodla o vybudovaní železničného spojenia budapeštianskej Západnej stanice (Nyugati pályaudvar) s Medzinárodným letiskom Ferenca Liszta. Oznámil to dnes na tlačovej konferencii minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD prohrály další soud se Škodou Transportation

České dráhy musejí spolknout další hořké sousto v sérii právních sporů o dodávku dvaceti lokomotiv se Škodou Transportation. Rok poté, co prohrály v arbitráži při Hospodářské komoře přes 1,2 miliardy korun, jim ránu zasadil i pražský městský soud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatné vlaky pre študentov budú zachované

Bratislava 17. novembra (TASR) – Možnosť cestovať vlakom zadarmo bude pre žiakov a študentov zachovaná aj v budúcnosti. Po dnešnom obede so študentmi vysokých škôl z celého Slovenska to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať Teplice - Bohosudov láká sebevrahy

Už šest lidí letos zemřelo na trati z Teplic do Bohosudova. Sebevrazi ji volí záměrně. Může za to její dostupnost a nápodoba – ti, kteří skutečně chtějí zemřít, vědí z předchozích případů, že tu je „úspěch“ zaručen. Poznamenají tím ale život i mnoha jiným lidem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Niektoré komerčné názvy vlakov ZSSK sa zmenia

Komerčné názvy niektorých vlakov sa v decembri zmenia. Na slovenské koľajnice tak po novom vyštartuje rýchlik Marlenka či Manner Neapolitaner. Naopak, cestujúci sa budú musieť rozlúčiť s názvami vlakov Okay Elektro a Innogy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odřízl zákon ČD od veřejných zakázek?

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce od ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) vědět, zda nově platný zákon o veřejných zakázkách ohrožuje České dráhy v přístupu do veřejných soutěží. Problém se může týkat formy akcií státního dopravce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava omladí park autobusov

Hlavné mesto SR Bratislava chce obnoviť dopravné prostriedky mestskej hromadnej dopravy, kúpiť plánujú 88 nových autobusov.Bratislavský magistrát to uvádza v materiáli na rokovanie mestského zastupiteľstva ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.