Dopravné správy

Zimné problémy na tratiach ŽSR

Pozdravujem, chcel som sa vás v súvislosti s pretrvávajúcimi mrazmi  na severe Slovenska opýtať: Nespôsobuje chladné počasie problémy v železničnej doprave?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Zrušení zakázky SŽDC ji prodražilo o 100 milionů

Sdružení firem Metrostav, Swietelsky Rail a SMP nabídlo nejnižší cenu za modernizaci tratě mezi jižními portály vinohradských tunelů a stanicí Praha - Hostivař. Největší železniční zakázka za poslední rok ale bude o téměř sto milionů dražší, než byla cena v prvním pokusu o vysoutěžení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Defibrilátor na Hlavnej stanici

Došlo za viac ako rok k jeho využitiu? Ak áno, koľkokrát?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Stát znovu hledá drážního regulátora

Výběr předsedy nového Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře, který má začít fungovat od 1 .dubna, se výrazně zamotává. Ministerstvo dopravy sice poslalo do vlády materiál, v němž navrhuje na post šéfa úřadu – přezdívaného drážní regulátor – Pavla Kodyma, ten se jím ale nestane.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK vyhlásil súťaž na odpredaj trolejbusov

DPMK vyhlásil dňa 4. januára 2017 verejnú obchodnú súťaž na odpredaj 7 nepotrebných a nadbytočných trolejbusov Škoda 14 TrM a 15 TrM. Na predaj sú vozidlá Škoda 14 TrM # 2002, 2004, 2006 a Škoda 15 TrM # 1017, 1018, 1019 a 1020.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD chystá vlaky bez strojvůdce

Výrobce železniční zabezpečovací techniky AŽD Praha začal vyvíjet systém, který by na regionálních tratích nahradil strojvedoucí. První spoje chce v terénu vyzkoušet do tří let. Strojvůdci takový nápad považují za vtip.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stanovisko ŽSR k rekonštrukcii Hlavnej stanice

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vítajú záujem vedenia mesta Bratislava na riešení problematickej, dlhé roky plánovanej rekonštrukcie železničnej stanice (ŽST) Bratislava hlavná stanica a predstaničného námestia. Vedenie mesta Bratislava má záujem problém riešiť s Ministerstvom dopravy a výstavby SR a zároveň aj spoločne so ŽSR ako správcom štátneho majetku, ktorý bol súčasťou zámeru súkromného investora v rámci ním zamýšľanej komplexnej revitalizácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lidí ve vlacích rychle přibývá

Vlaky v Česku vozí čím dál více lidí. Po mírné stagnaci počty cestujících ve třetím čtvrtletí rostly nejrychleji za posledních pět let, a to o téměř pět procent. Za prvních devět měsíců loňského roku přibylo ve vlacích více než 2,5 milionů lidí, za první tři čtvrtletí jich přepravily celkem 134,8 milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mrazy spôsobujú lomy koľajníc

Mrazivé počasie a extrémne nízke teploty môžu spôsobiť lomy (praskanie) koľajníc. Od 1. decembra 2016 Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v rôznych úsekoch Slovenska celkom 29 lomov koľají. Našťastie žiadny z nich nespôsobil nehodu alebo inú vážnu mimoriadnosť v železničnej doprave. Zvyčajne sa lomy koľají vyskytujú v skorých ranných hodinách, kedy sú mrazy najsilnejšie. Železničiari majú prepracovaný osobitný systém kontrol, tak v zime ako aj v lete, ktoré majú  zistiť prípadné poškodenie koľajníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dávný sen: Atomové vlaky přes Beringovu úžinu

Atomové vlaky uhánějí po přehradě přes Beringovu úžinu, létající laboratoře řídí počasí na Zemi a vysouvací plastová ruka z nástěnných hodin budí školáka, aby nezaspal. Takovou vizi pro rok 2017 načrtli sovětští tvůrci kresleného seriálu, vytvořeného v roce 1960 - tedy v jistém předstihu ke 100. výročí bolševické revoluce, které Rusko oslaví až letos.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavské úspechy 2016 sú aj električkové

Bratislava má dôvod oslavovať, keďže má za sebou rok plný úspešných projektov. Na úvod roku 2017 to na zaplnenom bratislavskom Námestí Ľudovíta Štúra vyhlásil primátor Ivo Nesrovnal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno chystá obnovu tramvaje do Líšně

Po více než 50 letech se tramvaj číslo 10 vrátí na trať ze Stránské skály do Líšně. Město s ní počítá ve svých plánech i v rozpočtu, projekt vyjde na 260 milionů korun. Půjde o historicky první obnovenou trať v Brně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mechanické návestidlá na ŽSR a iné otázky

V ktorých staniciach sa v súčasnej dobe ešte nachádzajú mechanické návestidlá?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Z dějin (nejen) plzeňské Škodovky

Rozvoj průmyslu i divadla v největším městě regionu mapuje druhý díl třísvazkové publikace Dějiny města Plzně. Je zaměřený především na 19. století, zahrnuje časový úsek let 1788 až 1918.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet končí na linke Bratislava – Košice

Súkromný dopravca RegioJet oznámil, že prevádzku svojich expresných vlakov na trase Bratislava - Košice ukončí 31. januára tohto roku. Zdôvodnil to tým, že po rozhodnutí opäť zaviesť IC vlaky štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) na uvedenej trati nie je na trhu pre bezplatnú prepravu v dotovaných rýchlikoch dostatok platiacich cestujúcich na to, aby sa komerčné nedotované vlaky vo vnútroštátnej doprave na Slovensku uživili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metro až do středních Čech

Do Jesenice u Prahy by mohlo být protaženo pražské metro, které by v tomto úseku jezdilo po povrchu. S návrhem přišla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), podle které je metro jednodušší volba, než prodloužení tramvajové tratě, o které uvažovalo předešlé vedení kraje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 52. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 2 zrážkam vlaku s cestným motorovým vozidlom. K týmto zrážkam došlo v úsekoch Palárikovo – Šurany a Skalité – Čierne pri Čadci. V prvom prípade došlo k zrážke potom, ako motorové vozidlo po šmyku uviazlo v priechodnom priereze koľaje mimo priecestia. Zranený bol vodič a spolujazdkyňa. Viac šťastia mal vodič v druhom prípade. K nehode došlo na zabezpečenom priecestí, k zraneniu osôb nedošlo. Celkovo došlo k zmeškaniu 4 vlakov, celkové meškanie 338 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet odchází z trasy Bratislava - Košice

Společnost RegioJet přestane od února jezdit na trase mezi Bratislavou a Košicemi. Důvodem je podle ní přístup slovenských politiků a velký počet lidí, kteří jezdí na Slovensku zdarma. Pro české cestující to znamená, že RegioJet přestane mít problém s nedostatkem vozů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK môže nahradiť RJ na trase Bratislava - Košice

V prípade odchodu súkromného dopravcu z dopravnej cesty Bratislava – Košice je Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pripravená nahradiť zrušené vlaky bez ďalších podmienok voči štátnemu rozpočtu. Ukrátené nebudú ani mestá, kde dnes IC vlaky nezastavujú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské rychlíky části majitelů Lítaček podražily

3. ledna 2017 - Cestování rychlíky mezi Prahou a některými městy při kombinaci jízdenky Českých drah a Lítačky s kupónem pro Prahu od úterý zdraží. Průvodčí budou nově uznávat Lítačku jen do stanice v pásmu platnosti, kde rychlík skutečně zastavuje, nikoliv jen projíždí. Změny se týkají rychlíků z Prahy do Kladna, Všetat a Kralup nad Vltavou.

Celou zprávu najdete na této stránce.