Dopravné správy

U Mlékojed na Mělnicku srazil vlak dvě děti

U Mlékojed na Mělnicku srazil v sobotu odpoledne vlak dvě děti, na místě zemřely. Podle informací ČTK jim bylo asi 15 let. Na regionální trati mezi Neratovicemi a Všetaty byl přibližně tři hodiny zastaven provoz, cestující přepravovaly náhradní autobusy. Příčinu neštěstí vyšetřují policisté.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Zrážka dvoch vlakov v Moskve si vyžiadala 50 zranených

Dva vlaky sa v sobotu zrazili v železničnej stanici v západnej časti Moskvy, zranených je 50 ľudí. Pri zrážke sa vykoľajili štyri vagóny. Štrnásti ľudia sú hospitalizovaní, z toho šiesti vo vážnom stave, informoval ruský minister pre mimoriadne udalosti Vladimír Puchkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dotace rozhýbaly zájem o MHD na baterky

Autobusů, z nichž při jízdě nejde žádný kouř, letos a v dalších letech na tuzemských silnicích přibude. Dopravní podniky začaly ve velkém hledat dodavatele nových elektrobusů. Zatím dvě největší zakázky vypsali v Hradci Králové a Českých Budějovicích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kapacita vlakov Bratislava-Komárno je podľa Érseka dostatočná

Súčasné riešenie posilnenia kapacity vlakov na trase medzi Bratislavou a Komárnom je podľa ministra dopravy Árpáda Érseka (Most-Híd) dostatočné. "Samozrejme, ak by sa ukázalo, že záujem o tieto vlaky dlhodobo prevyšuje kapacity, budeme hľadať riešenia, ako tento problém vyriešiť," avizoval minister počas tohtotýždňovej Hodiny otázok v parlamente.

Celú správu nájhdete na tejto stránke.

Začala ražba metra v Quitu

Dnes opět zamíříme za "velkou louži", jmenovitě do ekvádorského Quita, které je proslulé svým trolejbusovým BRT systémem. Nás ale bude zajímat metro, které se v něm začalo nedávno stavět...

Celou zprávu najdete na této stránce.

RJ hovorí: Služby na trase Bratislava - Košice sa zhoršili

Necelé tri mesiace po odchode spoločnosti RegioJet z trate Bratislava - Košice je jednoznačné, že sa služby pre zákazníkov na tejto trase výrazne zhoršili. Vyhlásil to v nedeľu hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj na margo výrokov lídra SNS a predsedu parlamentu Andreja Danka, ktoré dnes odzneli v televízii TA3.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlovlaky změní české regiony

Andrew McNaughton je jedním z průkopníků vysokorychlostní železnice ve Velké Británii. Jako technický ředitel projektu HS2, který má spojit Londýn s městy na severu Anglie rychlostí až 360 kilometrů v hodině, završí letos osmileté přípravy druhé rychlé železnice ve Spojeném království. Nejúspěšnější jsou vysokorychlostní železniční tratě, které spojují města zhruba v hodinové vzdálenosti, říká nový poradce české vlády.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražské metro potřebuje lepší ochranu

Omezit mediální paniku po teroristickém útoku a lepší ochrana veřejné dopravy. Taková jsou po nedávném teroristickém útoku v ruském Petrohradu hlavní doporučení českých bezpečnostních expertů pro domácí veřejnost. Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého potřebují zásadní revizi bezpečnostní opatření v pražském metru. Lukáš Dyčka z Univerzity obrany zase upozorňuje na mediální a psychologická rizika teroristických útoků. "Teroristé chtějí hlavně vyvolat šok a paniku. A v tom hrají zásadní roli média," tvrdí Dyčka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trikrát chcel vyhodiť košickú stanicu do vzduchu

Za ostatné dni bola opakovane ochromená činnosť košického "justičného paláca". Neznámi recesisti oznámili, že v budove súdov na Štúrovej ulici vybuchne bomba. Hoci vypátrať volajúcich sa podarí málokedy, z času na čas niektorý urobí chybu. Zo súdneho archívu sme vyhrabali prípad, ktorého hlavný aktér takú chybu urobil. Objektom jeho záujmu bola železničná stanica.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nedostatečná informovanost během výluk

České dráhy doporučují obrnit se trpělivostí a každodenně sledovat vývěsky či údaje na internetu. Ovšem přijde-li vlaková výluka, navíc spojená s přesedáním na autobusy, mají smůlu hlavně ti cestující, pro které je to cesta všední, zdánlivě nevyžadující předběžnou přípravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vážna nehoda v Poľsku: Pendolino sa zrazilo s nákladným autom

Pätnásť osôb hospitalizovali po tom, ako sa na nestráženom železničnom priecestí na juhozápade Poľska zrazil nákladný automobil s prechádzajúcim rýchlikom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy o Velikonocích zdraží

Cesta vlakem hlavně mezi Prahou a Moravou na velikonoční svátky bude dražší než loni. Železniční dopravci se rozhodli využít velké poptávky a přizpůsobit jim ceny. Poprvé na Velikonoce zdraží i České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rómske deti útočia na šoférov školského autobusu

Mesto Nitra na Orechovom dvore zriadilo ubytovanie pre neplatičov. Dnes tu žije prevažne rómska komunita. Radnica tu pred časom zriadila aj komunitné centrum a deťom platí školský autobus, ktorý ich vozí do školy. Vodiči však už dlhšiu dobu majú z prevážania miestnych žiakov obavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostrava omezuje MHD, řidiči jsou nemocní

Dopravní podnik Ostrava (DPO) se potýká s nedostatkem řidičů — důvodem je jejich nemocnost. Na nemocenské je v tuto chvíli 108 řidičů. Situace došla tento týden tak daleko, že podnik musel dočasně omezit provoz na několika tramvajových linkách v Ostravě. DPO se dušuje, že omezení nijak nesouvisí se čtvrteční stávkou řidičů v některých krajích.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeňská konference o veřejné dopravě

Konference Chytrá a zdravá městská veřejná doprava ve svém letošním (v pořadí již čtvrtém) ročníku poněkud zeštíhlela. Pořadatelé se totiž rozhodli zkrátit její původní dlouhý a poněkud těžkopádný název, takže 4. ročník byl již uveden pod zkráceným jménem Chytrá & zdravá doprava ve městech. Jednalo se ale o jediné zeštíhlení, kterým prošla. Jinak se mohli účastníci těšit na nabitý program a ti bystřejší tím i na nabytí nových vědomostí.  

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK cez veľkonočné sviatky posilní vlaky

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) aj počas tohtoročných veľkonočných sviatkov očakáva zvýšený pohyb cestujúcich, a to najmä v stredu 12. a vo štvrtok 13. apríla na tradične najexponovanejšej vlakovej trase Bratislava – Košice. Po Veľkej noci (17. a 18. apríla) to bude zasa v opačnom smere Košice – Bratislava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Druhý elektrobus SOR ENS 12 se ukázal v Plzni

Před plzeňským Parkhotelem je k vidění druhý vyrobený vůz SOR ENS 12. Společnost SOR Libchavy jej sem přivezla jako statický exponát, který vítá účastníky přicházející na konferenci Chytrá a zdravá městská veřejná doprava. Tato konference je pořádána Plzeňskými městskými dopravními podniky a startuje 4. 4. 2017.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Slovensku bude lietať nový nízkonákladový prepravca Blue Slovakia

Slovenská letecká spoločnosť Blue Slovakia chce získať povolenie na prevádzkovanie vnútroštátnej leteckej prepravy. Pripravovaná nízkonákladová letecká firma má totiž ambície v SR poskytovať regionálne letecké služby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Postup rekonstrukce stanice metra Jinonice

Pražský dopravní podnik ve středu zahájil druhou část generální opravy stanice metra Jinonice. Stanici v minulosti trápily silné průsaky spodních vod, které zapříčinily špatný technický stav. Dělníci nastříkávají nosné konstrukce betonovou směsí zvanou torkret. Rovněž opravují ostění ve všech částech stanice, a to jak v prostoru zázemí, tak nástupiště. Jinonice jsou od 7. ledna uzavřené pro cestující. Otevřít by se měly 7. srpna. Celá rekonstrukce bude stát 145 milionů korun. V příštích letech se budou opravovat stanice Dejvice a Skalka na lince A. Opravy však budou prováděny za částečného provozu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava chystá nákup elektrobusov a rozvoj infraštruktúry pre elektromobily

Hlavné mesto chce podporiť rozvoj elektromobility. Nakúpiť preto zvažuje 18 elektrobusov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Bratislava sa zároveň zapojila do projektu Urban-E, cez ktorý chce riešiť rozvoj nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.