Dopravné správy

Rozvoj mestskej dopravy v tureckej Burse

Bursa sa za posledné desaťročie s počtom obyvateľov viac ako 2 milióny prepracovala z piateho na štvrté najľudnatejšie mesto Turecka. Nachádza sa v ázijskej časti Turecka, južne od Marmarského mora. Je významným centrom automobilového priemyslu s niekoľkými automobilkami a najnovšie sa v meste začali vyrábať aj električky a vozne ľahkého metra. Okrem priemyslu má Bursa bohatú históriu a je významným centrom kultúry a turizmu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky z Liberce do Polska nekončí

České dráhy budou dál jezdit přímými vlaky z Liberce do polského města Szklarska Poreba. Podle původních plánů měly ke konci dubna na železnici skončit. Polákům se zdály vlaky příliš drahé.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prerušenie a obnovenie dopravy na hlavnom ťahu

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) informuje, že osobná železničná doprava na hlavnom ťahu na trati Bratislava – Žilina – Košice v úseku Trenčín – Trenčín Zlatovce je obnovená približne od 12:25 h. Doprava bola pôvodne prerušená v dôsledku mimoriadnej udalosti (poškodenie výhybky) približne od 8:45 h.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S „věžákem“ a „hurvínkem“ do ruční papírny

České dráhy vypraví tuto sobotu 15. dubna historické motorové vlaky "Věžák" a "Hurvínek" ze Šumperka do Velkých Losin a zpět. Cestující se jimi můžou svézt na netradiční oslavy jara v nejdéle provozované ruční papírně v Evropě. Odjezdy ze Šumperka do Velkých Losin budou v 9:40 a 12:30, zpět z Velkých Losin do Šumperka pak v 10:30 a 13:25. Ve vlacích bude platit jednotné jízdné 50 Kč. Předprodej jízdenek je zajištěn ve všech osobních pokladnách ČD. Jízdenka je současně rezervací místa, počet míst je omezen.

Hurvínek i Věžák patří mezi nejstarší provozuschopné motorové vozy v České republice. Věžák byl vyroben v roce 1931, Hurvínek pak v roce 1949. Oba dva jsou majetkem Národního technického muzea.

Podrobnosti najdete v přiloženém plakátu a také na webech http://old.cd.cz/zazitky/kam-na-vylet/1669-motorakem-na-velikonoce-v-papirne a http://www.rucnipapirna.cz.

DPMK predal 7 trolejbusov

DPMK predal všetkých 7 trolejbusov, ktoré vyhlásil za nepotrebné a nadbytočné. Dostal za ne ešte o vyše 2000 € viac než si pôvodne pýtal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bylo obnoveno denní vlakové spojení Prahy a Krakova

Dnes přesně v 10:22 hod. bylo obnoveno přímé denní vlakové spojení Prahy a Krakova, dvou významných středoevropských center. Přesně v tento čas odjel z pražského hlavního nádraží po přibližně sedmi letech a čtyřech měsících nový spoj Cracovia Praha - Krakov. V čele vlaku sestaveného z vozů českého národního dopravce ČD stála již pražského hlavního nádraží polská lokomotiva EP 09-016 společnosti PKP Intercity. Další informace naleznete níže.  

Po sedmi letech obnoveno denní vlakové spojení Prahy a Krakova

Český národní dopravce České dráhy v kooperaci s polským dopravcem PKP Intercity dnes obnovily po sedmi letech přímé denní spojení Prahy a Krakova. Přímý denní vlak EuroCity „Comenius“ spojoval obě metropole naposledy v prosinci 2009.

Ode dnešního dne až do konce září je v provozu nové denní sezónní spojení Ex 114 / 115 „Cracovia“, který odjíždí z Prahy v 10:22 hod. a do Krakova přijíždí v 17:21 hod. V opačném směru bude odjíždět z Krakova v 10:42 hod. a do Prahy přijede v 17:39 hod.

„Obnovené přímé spojení Prahy a Krakova je příspěvek pro rozvoj turistického ruchu ve střední Evropě a především mezi Českou republikou a Polskem. Dějiny v Krakově jsou v mnohém spojeny s Čechy a Moravou, proto je Krakov vyhledávaným turistickým cílem pro turisty z České republiky. Vlak navíc spojuje tři význačné lokality zapsané na seznam světového kulturního dědictví UNESCO: Prahu, Olomouc a Krakov,“ zdůraznil Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Expres „Cracovia“ nabízí cestujícím komfortní klimatizované vozy s místy 1. a 2. třídy. V úseku Praha – Ostrava mají cestující k dispozici občerstvení z nabídky minibaru a v označených vozech Wi-Fi připojení k internetu. Nejmenším cestujícím zkrátí cestu dětské kino s pohádkovými příběhy. Ve vlaku jsou po celou cestu k dispozici elektrické zásuvky 230 V pro napájení drobné elektroniky cestujících, jako jsou mobilní telefony, notebooky atp. Ve vlaku mezi Prahou a Krakovem je možné přepravit také jízdní kolo.  

V obnoveném přímém spojení platí veškeré obvyklé mezistátní jízdenky včetně nejrůznějších slev a mezinárodních síťových jízdenek, jako jsou Interrail nebo Eurail Pass. Například cena Včasné jízdenky Evropa včetně rezervace místa je z Prahy do Krakova je od 515 Kč a z Olomouce do Krakova od 298 Kč. Vlak tak nabízí pohodlné cestování mezi památkami UNESCO v Praze, Olomouci a Krakově turistům z celého světa. Cestující mohou využívat pro cesty mezi Prahou a Krakovem také tradiční noční spojení s lůžkovými a lehátkovými vagóny.

Výluka dopravy na košickej rýchlodráhe

Z dôvodu pravidelnej údržby električkovej rýchlodráhy a rekonštrukcie vedenia bude od 17. apríla do 29. apríla 2017 prebiehať výluka električkovej dopravy na rýchlodráhe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vypraví parní expresy na Křivoklát

Milovníci železniční nostalgie mohou o Velikonocích opět vyrazit parním expresem na hrad Křivoklát. V rámci akce „Královské Velikonoce na Křivoklátě“ budou vypraveny dva expresy, a to v sobotu 15. a v neděli 16. dubna. Cestující s platnými zpátečními a rodinnými jízdenkami na tyto vlaky získají dvacetiprocentní slevu ze vstupného na prohlídkový okruh hradem. Jízdenky na parní vlak je možné koupit v předprodeji ve stanicích Praha Masarykovo nádraží a Praha-Braník. K  jízdence zakoupené v předprodeji dostanou cestující místenku zdarma.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Bratislavská MHD počas veľkonočných prázdnin

Počas veľkonočných prázdnin a sviatkov od 13. do 18. apríla 2017 bude premávka MHD upravená nasledovne:

- viď správa na tejto stránke.

Eurovia podala námitky k modernizaci tratě do Hostivaře

Správě železniční dopravní cesty se komplikuje letošní největší zakázka. Výsledek soutěže na modernizaci tratě z pražské Hostivaře k jižnímu portálu vinohradských tunelů se nelíbí společnosti Eurovia. Termín zahájení v červenci je tak ohrožen.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najväčšia železničná zákazka v Česku stojí. Eurovia podala námietky.

Správe železničnej dopravnej cesty sa komplikuje tohtoročná najväčšia zákazka. Výsledok súťaže na modernizáciu trate z pražského Hostivařu k južnému portálu vinohradských tunelov sa nepáči spoločnosti Eurovia. Termín začatia v júli je tak ohrozený.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ojeté autobusy Iveco dostanou značku OK Bus

Společnost Iveco Bus počátkem dubna 2017 oznámila, že zakládá zcela novou značku OK Bus. Ta se má soustředit na prodeje ojetých autobusů vlastní výroby. Pro velkého dodavatele autobusů se jedná o vcelku logický krok, který sleduje podobné aktivity konkurentů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RJ chce predĺžiť svoje linky na Slovensku, minister to kritizuje

Po odchode z najvyťaženejšej trasy severom Slovenska z Bratislavy do Košíc sa žltý dopravca snaží o predĺženie trás, na ktorých v súčasnosti už cestujúcich vozí. Spoj z Prahy do Košíc (Čadca - Žilina - Vrútky - Liptovský Mikuláš - Poprad/Tatry - Kysak - Košice) chce predĺžiť do Humenného. Spoj z Prahy do Bratislavy chce predĺžiť do Štúrova.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

U Slaného havaroval autobus

U Slaného na Kladensku v pondělí ráno havaroval linkový autobus, sjel ze silnice. Sedm lidí včetně řidiče se zranilo, z toho jeden člověk těžce. Silnice 118 byla mezi křižovatkou u Kvíce a Slaným zhruba tři hodiny uzavřena. Autobus jedoucí ve směru od obce Smečno do Slaného havaroval kolem 5:30, bylo v něm 11 cestujících. Zraněné převezli záchranáři do slánské nemocnice. "Příčinu nehody policisté vyšetřují," uvedla policejní mluvčí Jana Šteinerová. Dechová zkouška potvrdila, že řidič nebyl pod vlivem alkoholu. Policie vyzývá dva cestující, kteří autobusem cestovali a z místa dopravní nehody odešli, aby se přihlásili ke svědectví na linku 158.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z Británie odišiel priamy vlakový spoj do Číny

Z Británie odštartoval do Číny prvýkrát nákladný vlak ako priamy spoj. Cestu z juhovýchodného Anglicka do východnej Číny dlhú 12-tisíc kilometrov urazí za tri týždne, teda zhruba za polovicu času, ktorú si žiada lodná doprava. Británia sa počas príprav na odchod z Európskej únie, ktorý by mal nastať za dva roky, snaží posilniť obchodné vzťahy s krajinami mimo EÚ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DPMB vrací historické tramvaje do původního stavu

Historická tramvaj Tatra T2 donedávna sloužila jako „krytá lavička“ pro odpočívající řidiče tramvají v Brně. Stála totiž příhodně na odstavné koleji. Dopravní podnik města Brna (DPMB) se ji ale rozhodl obnovit do podoby ze 70. let minulého století a znovu při mimořádných příležitostech posílat na trať.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Letňany hostily autobusové nadšence

V sobotu se v pražských Letňanech konal autobusový den při příležitosti oslav 25. výročí příměstských linek Pražské integrované dopravy (PID). Návštěvníci měli možnost prohlédnout si nejrůznější typy autobusů a zažít jízdu v některém z historických vozů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Priebeh rekonštrukčných prác v ŽST Lučenec

Chcem sa opýtať na priebeh rekonštrukčných prác na železničnej stanici Lučenec. Či sú ŽSR spokojné s doteraz urobenými prácami a aj rýchlosťou ich realizácie. Prípadne či boli "za pochodu" potrebné nejaké zmeny?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opět vyjede Ostravan, tentokrát ho poveze ''bobina''

Po loňské úspěšné podzimní jízdě, která připomněla 70 let od zahájení provozu Ostravanu, se na koleje znovu vrátí oblíbený dobový expres.  Vyjede ve státní svátek, v pondělí 1. května, a v jeho čele se tentokrát objeví legendární elektrická lokomotiva E 499.085 „Bobina“.  V soupravě budou řazeny vozy 1. a 2. třídy a jídelní vůz. Vlak vyjede v 6:26 z Prahy hlavního nádraží a do stanice Ostrava střed přijede v 10:05. Jízdenky jsou v prodeji od 7. dubna, a to ve všech pokladnách Českých drah.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Šéf ŽSR robí zmeny, odvolal ekonomického riaditeľa

Dušan Šefčík, ktorý sa po výmene riaditeľa štátneho správcu tratí Železníc Slovenskej republiky tesne po minuloročných voľbách zosunul na stoličku ekonomického riaditeľa, po necelom roku vo svojej funkcii skončil.Odvolal ho podľa informácií SME generálny riaditeľ spoločnosti Martin Erdössy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.