Dopravné správy

DAKO-CZ hledá kvalifikované zaměstnance

Jediný český výrobce vlakových brzd, společnost DAKO-CZ, zaznamenala v minulém roce desetiprocentní růst a její obrat se blíží jedné miliardě korun. V minulých měsících uzavřela například několik významných zakázek se společností Siemens. Jako řada výrobních podniků naráží i DAKO-CZ na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Proto společnost spustila v regionu autentickou náborovou kampaň.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://reklama.denik.cz/reklama/brzdy-vam-zmeni-zivot-dako-cz-rozjelo-naborovou-kampan-20170329.html

Bývalému šéfovi SNS Moricovi sa darí. Vozíme sa najmä v jeho vlakoch.

Železničná spoločnosť Slovensko si objedná päť nových vozňov na diaľkovú dopravu od vrútockej firmy. Podpísala tiež zmluvu na výrobu motorových vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Noční bourání mostů v Ostravě

/DENÍK SLEDUJE/ Ucpaná Poruba i centrum města kvůli opravám silnic a hluk v nočních hodinách kvůli bourání mostů na Jihu. Co lze v příštích týdnech v Ostravě čekat?

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/plzenske-mosty-se-museji-bourat-v-noci-a-co-omezeni-v-doprave-20170331.html

Železničné priecestie BA - Ivanská cesta

Železničné priecestie na Ivanskej ceste je už dlhé roky považované za kritické miesto. Majú ŽSR vypracovaný nejaký projekt na zmenu tohto priecestia?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soutěžit se bude nejprve 6 rychlíkových linek MD

Vlaky loni v Česku přepravily celkem 179 miliónů cestujících, o 1,5 procenta více než za rok 2015. Zhruba 170 miliónů z nich cestovalo se státem vlastněnými Českými drahami (ČD), které si tak nadále zachovávají dominantní postavení i drtivou většinu ze třinácti miliard ročních dotací.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Království železnic má skutečný motorový vůz 810

Návštěvníci největšího modelového kolejiště v Česku mají od čtvrtka šanci vidět další vlak nejen jako zmenšeninu, ale i ve skutečné velikosti. Motorový vůz řady 810 bude v prostorách Království železnic v Praze sloužit k zábavě, vzdělávání i jako reklama Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prechod na striedavý systém u ŽSR

V minulém roce jsme v Železničním magazínu informovali o plánech ŽSR přepínat na 25 kV, 50 Hz traťový úsek Púchov - Lúky pod Makytou - st. hranice v tomto roce, t.ú. Púchov (mimo) - Žilina (mimo) v roce 2020 a uzel Žilina po rekonstrukci stanice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Po srážce s vlakem skončil motor auta v zahradě

Řidič na přejezdu v Černožicích na Hradecku přehlédl světelnou signalizaci a vjel přímo do cesty vlaku. Ten při nárazu vymrštil vozidlo právě do světel, motor odlétl až na zahradu sousedního domu. Přesto muž z nehody vyvázl jen s lehkým zraněním.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Koniec monopolu Českých dráh. Začne boj o dotačných 13 miliárd Kč

Na českej železnici sa schyľuje k výraznej premene, vďaka ktorej môže skončiť takmer monopolné postavenie Českých dráh. O dotácie na vlaky sa bude totiž súťažiť, čo môže priniesť väčší počet spojov. V hre sú navyše veľké peniaze: cez 13 miliárd českých korún ročne, ktoré štát a kraje posielajú dopravcovi na prevádzku vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem loni cestovalo nejvíce lidí v historii ČR

Jezdit vlakem je pro lidi čím dál častější způsob cestování. Statistiky za loňský rok potvrdily vzestup z posledních let, 179 milionů přepravených cestujících je nejvyšší od vzniku České republiky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zvolenský región dostane 21 moderných vlakových súprav

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) tento týždeň uzatvorila zmluvu so ŽOS Vrútky o dodávke 21 dieselových motorových jednotiek (DMJ). Nákup bude po uzatvorení Zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku hradený z prostriedkov Európskej únie a Štátneho rozpočtu SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zacházení s černými pasažéry u Regiojetu

Uživatele sociálních sítí zaujala scéna z perónu pardubického nádraží. Průvodčí soupravy RegioJetu ustupuje ode dveří, aby uvolnil místo kolegovi stevardovi, který právě vyvádí z vlaku cestujícího. Pasažér při tomto manévru padá a vleže se ještě snaží posádku vlaku podkopnout. Než se zvedne, stihne jen vložit ruku do zavírajících se dveří soupravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

UniControls: úspěch v mezivozové komunikaci vozidel

Praha, 30. března 2017 – Společnost UniControls, mezinárodně uznávaný dodavatel řídicích systémů a elektronických zařízení v oblastech železniční dopravy a průmyslovém řízení, oslaví v letošním roce dodávku 5000. dílu TCN (Train Communication Network) gatewaye, které jsou používány jako hlavní komunikační uzel ve vlacích, lokomotivách, osobních vozech a vozech metra ve Francii, Finsku, Itálii, Rakousku, Číně, Turecku, Indii, Argentině, České republice, Slovensku nebo i v Ghaně a v řadě dalších zemí.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Prvoaprílový vlak bude plný smiechu

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s občianskym združením Červený Nos Clowndoctors v sobotu 1. apríla spríjemní svojim zákazníkom cestu vlakom z Bratislavy do Košíc. Veselý vláčik IC 523 štartuje o 11:33 z bratislavskej hlavnej stanice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Hranečníku se srazila tramvaj s autobusem

Ostravští policisté hledají svědky nehody, při které se srazil autobus s tramvají. Ve vozech v tu chvíli cestovaly zhruba čtyři desítky lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky pred Veľkou nocou: všetko, čo potrebujete vedieť

Tí, ktorí sa pred Veľkou nocou plánujú presúvať z Prahy či Bratislavy smerom na Košice vlakom, by mali myslieť na rezerváciu lístkov. Žlté vlaky z Prahy majú niektoré spoje už dnes úplne obsadené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stávka řidičů autobusů bude 6. dubna

Jižní Morava – Rozhodování, zda jet do práce autobusem nebo vlakem, mnohým Jihomoravanům příští čtvrtek odpadne. Odborový svaz autobusové dopravy totiž na ten den vyhlásil stávku. Někteří řidiči tak na pravidelné linky nevyjedou.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/z-regionu/stavka-ridicu-autobusu-se-uskutecni-6-dubna-rozhodly-odbory-20170329.html

Od apríla začnú vlaky medzi Nitrou a Prahou jazdiť každý deň

Expresný vlak Arriva začal ako prvý v histórii zabezpečovať priame spojenie medzi Nitrou a Prahou na trase Nitra – Trenčín – Olomouc – Praha v polovici decembra minulého roka. Až doteraz jazdil len v piatky, soboty a nedele.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Aarhus plánuje meziměstské tramvaje

Jak jsme informovali v červnu loňského roku, dánské město Aarhus se chystá na návrat tramvají do svých ulic. K zahájení provozu na první části plánované sítě by mělo dojít již v květnu letošního roku, první cestující ale svezla tramvaj již dne 27. 2. 2017 v rámci speciální akce, kdy si mohli lidé vyzkoušet služeb tramvaje na krátkém úseku o délce cca 800 m.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberec oprášil plány na tramvaje do Rochlice

Mluví se o ní už přes patnáct let a pomalu začíná spadat do kategorie sci-fi. Stavbu tramvajových kolejí, které mají propojit centrum Liberce s Rochlicí, největším sídlištěm ve městě, chtějí radní znovu oprášit.

Celou zprávu najdete na této stránce.