Dopravné správy

Aarhus plánuje meziměstské tramvaje

Jak jsme informovali v červnu loňského roku, dánské město Aarhus se chystá na návrat tramvají do svých ulic. K zahájení provozu na první části plánované sítě by mělo dojít již v květnu letošního roku, první cestující ale svezla tramvaj již dne 27. 2. 2017 v rámci speciální akce, kdy si mohli lidé vyzkoušet služeb tramvaje na krátkém úseku o délce cca 800 m.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Liberec oprášil plány na tramvaje do Rochlice

Mluví se o ní už přes patnáct let a pomalu začíná spadat do kategorie sci-fi. Stavbu tramvajových kolejí, které mají propojit centrum Liberce s Rochlicí, největším sídlištěm ve městě, chtějí radní znovu oprášit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zamestnanec RegioJetu vyhodil muža z vlaku

Cirkus na vlakovej stanici zažili cestujúci vlaku spoločnosti RegioJet. Video zachytávajúce zamestnanca ako vyhodil čierneho pasažiera priamo na nástupište rozdelilo český národ na dva tábory. Jedni s konaním stevarda súhlasia, iní vec ostro kritizujú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Studie o poloze nádraží v Brně se zpozdí o 2 měsíce

Brno – Místo v březnu nakonec až v květnu. Studie, která měla doporučit jednu z variant modernizace brněnského hlavního nádraží, má podle zjištění Brněnského deníku Rovnost zpoždění dva měsíce. Kvůli tomu se odsune i rozhodnutí Centrální komise ministerstva dopravy o konečném řešení polohy nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/studie-o-poloze-vlakoveho-nadrazi-v-brne-se-zpozdi-o-dva-mesice-kvuli-prestupum-20170329.html

Namiesto lanovky nová električka

Lanovka je len turistickou atrakciou. Skutočným riešením, ktoré mesto potrebuje a nestojí viac peňazí než lanovka, sú nové električkové trate a záchytné parkovisko. Tu je konkrétny návrh, ktorý môže stáť už o štyri roky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na červenou jelo loni rekordních 118 vlaků

Celkem 118 vlaků vloni podle statistik Drážní inspekce vyjelo ze stanic na červenou nebo na trati projelo znamení stůj. Je to skoro o tři desítky více případů než v roce 2015 a více než dvojnásobek oproti roku 2014. Na vině je zejména nepozornost strojvůdců a nedostatečné zabezpečení tratí. Nebezpečný trend posledních let zesílil poté, co z perónů zmizeli výpravčí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Úsmevné, komentuje český organizátor stopku pre Legiovlak

Umiestnenie trinásťvagónovej repliky vlaku na Hlavnej od 22. augusta do 4. septembra nemusí byť stratené. Mesto v reakcii na otázku Korzára, či neprehodnotí svoje rozhodnutie nepustiť 130 metrov dlhý vlak do centra Košíc, pripustilo, že jeho stanovisko ešte nemusí byť konečné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Češi jezdí vlakem častěji a na delší vzdálenosti

Ještě výrazněji než počet cestujících (o 1,5 procenta) stoupl takzvaný přepravní výkon (o 6,5 procenta). Roste především zájem o linku mezi Prahou a Ostravu, kde si konkurují soukromí dopravci, a trať mezi Prahou a Brnem, kde růst zájmu zajistily mimo jiné nové soupravy railjet.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vyvazovací a hlavní opravy railjetů ČD provedou ÖBB

Pravidelné opravy souprav railjet Českých drah zajistí rakouská společnost ÖBB - Technische Services, která patří do skupiny rakouských drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vojenská technika sa „zasekla“ v Plavči na 12 dní

Vlak naložený americkou vojenskou technikou, sa „zasekol“ na stanici v Plavči (okr. Stará Ľubovňa). K nám pricestoval z poľskej Muszyny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nákup nových tramvají pro Olomouc se odkládá

Pořízení osmi nízkopodlažních tramvají a nového elektrobusu, které mají v Olomouci vozit cestující už příští rok, se opět odkládá.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/na-elektrobusy-a-nove-tramvaje-si-pockame-20170324.html

Vozne ČD sa prvýkrát budú opravovať mimo ČR a SR

Dcérska spoločnosť rakúskych spolkových železníc bude pre České dráhy (ČD) v ďalších rokoch zabezpečovať povinné revízne opravy pre ich jednotky railjet. Je to prvý prípad, keď sa vozne ČD budú opravovať inde než v Česku alebo na Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Uvíznutí na přejezdu v Uhersku je přestupek

Jako přestupek v silniční dopravě vyhodnotila policie se státním zastupitelstvím uvíznutí na železničním přejezdu v obci Uhersko na Pardubicku. Novinkám to v pondělí řekla mluvčí policie Eva Maturová. Řidič nákladního auta se tam snažil zvednout závoru ve chvíli, kdy přejezdem projelo pár metrů od něj pendolino.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pri Novej Bani sa roztrhol rýchlik

Tak toto pri cestovaní vlaku zažije málokto! Krátko pred poludním sa v utorok na trati medzi Novou Baňou a Hronským Beňadikom (okres Žarnovica) roztrhol rýchlik, ktorý smeroval do Bratislavy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Berlínská „Dora“ pohřbena do tunelu U55

Jak jsme informovali na našem webu a posléze v čísle 5/2016 tištěného časopisu v obsáhlém příspěvku, rozhodl se berlínský DP (BVG; Berliner Verkehrsgesellschaft) k netradičnímu kroku v rámci doplnění své flotily souprav metra a do služby povolal po letech opět již vyřazené jednotky řad D a DL, které sloužily buďto jako historické, anebo jako sklad.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Historická linka 23 posílí běžnou linku 22

Jak vznikl námět na to, aby v Praze jezdila linka trvale obsazovaná vozy T3?

Prototyp tramvajového vozu T3 se v ulicích objevil v roce 1960. Od roku 1962 do roku 1997 bylo vyrobeno dalších cca 14 000 „tétrojek“, přičemž do Prahy bylo dodáno celkem 1 185 vozů (včetně vozů T3SU a SUCS, později ještě řada náhradních skříní). Tramvaj T3 se stala symbolem pražské hromadné dopravy, od poloviny šedesátých let dodnes byla součástí života každého z nás, objevila se na nespočtu fotografií a zahrála si v nekonečné řadě filmů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bydgoszcz: Soutěž na tramvaje ušita na míru Pese

Polská společnost PESA z města Bydgoszcz dodá nové tramvaje dopravci do města, v němž sídlí. Celkem by mělo město odebrat 18 nových tramvají dvou délkových provedení, a to za částku 141 mil. zlotých (cca 874 mil. Kč). Smlouva mezi dopravcem a výrobcem byla podepsána dne 23. 3. 2017.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do centra Košíc mieril Legiovlak. Dostal stop.

Trinásťvagónovú súpravu, dlhú asi 130 metrov, plánovalo Slovenské technické múzeum Košice odstaviť na dva týždne priamo v centre. Takzvaný Legiovlak mal stáť na koľajisku električkovej trate od Aidy k Tescu. Mesto žiadosť múzea zamietlo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Indie postaví VRT Bombaj - Ahmedebad

Na mapě světa přibude další země, kde budou moci cestující jezdit vlaky rychlostí vyšší jako 300 kilometrů za hodinu. Indie, která je známá spíše velmi pomalou železnicí, začala projektovat první vysokorychlostní trať mezi Bombají a Ahmedebadem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti na ŽSR za 12. týždeň

Počas uplynulého týždňa došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k 2 smrteľným zrážkam civilnej osoby s vlakom. K týmto tragickým udalostiam došlo v úseku Harmanec jaskyňa – Čremošné a Trnovec nad Váhom – Šaľa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.