Dopravné správy

Bratislava chystá nákup elektrobusov a rozvoj infraštruktúry pre elektromobily

Hlavné mesto chce podporiť rozvoj elektromobility. Nakúpiť preto zvažuje 18 elektrobusov, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Bratislava sa zároveň zapojila do projektu Urban-E, cez ktorý chce riešiť rozvoj nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přibývající historické tramvaje v Brně

Vlečný vůz ev. č. 215 vyrobený v Ringhofferových závodech v roce 1926 a tramvaj T2 přezdívaná v Brně svého času „Sputnik“ z roku 1959. Tyto dva dopravácké klenoty rozšíří sbírku retro vozidel brněnského Dopravního podniku.   

Celou zprávu najdete na této stránce.

Investice v pražs. metru půjdou na boj proti terorismu

Při pohledu na bombou poničenou soupravu petrohradského metra, jaké ještě nedávno jezdily i v metropoli, asi každého napadne, jak je na tom s bezpečností pražské metro. Kromě nepřetržité přítomnosti policie, strážníků nebo zaměstnanců bezpečnostních agentur zajišťují bezpečnost v metru moderní sofistikované prostředky technické ochrany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železnice hľadajú mobilného operátora, pripravili si 3 milióny eur

Predpokladaná cena za komplexné mobilné elektronické komunikačné služby pre Železnice Slovenskej republiky na tri roky predstavuje 2,85 mil. eur bez DPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Komplikovanost storna jízdenky napříč dopravci

Podmínky, které nabízejí pro online storno svých jízdenek tři největší železniční osobní dopravci, České dráhy, RegioJet a Leo Express, jsou dost odlišné. Podle testu Aktuálně.cz je nejpomalejší proces u Českých drah. Když chce ale cestující vrátit peníze, příliš vstříc mu nevychází ani Leo Express. Nejlépe průchozí systém má RegioJet. I tam ale - pokud chce cestující zpět finance, a ne možnost si hned koupit jiný lístek - nejde vše automaticky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR už aj oficiálne na Facebooku

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) sa pripojili k viacerým štátnym inštitúciám či spoločnostiam, ktoré využívajú najväčšiu sociálnu sieť Facebook.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD dosazují do starých vozů signalizaci dovření dveří

PRAHA Kvůli loňskému úmrtí dvouleté dívky po vypadnutí z jedoucího vlaku vybaví České dráhy (ČD) přes 700 vozů bezpečnostní signalizací. S výrobou prototypů začala firma loni. V pátek to sdělil mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Starší vozy, u kterých se může stát, že dveře ani po rozjezdu vlaku nebudou zcela uzavřeny, dráhy také postupně nahrazují vozy s centrálním uzavíráním.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehoda při posunu v Brně

Krátce po šesté hodině večerní jeřáb vrátil vykolejený vlak zpátky na koleje. „Nyní musí traťmistr zkontrolovat koleje a rozhodne o obnovení provozu,“ vysvětlila krátce po šesté hodině večerní mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Celou zprávu najdete na této stránce.
Zdroj: http://brnensky.denik.cz/nehody/srazka-vlaku-v-brne-pri-posunovani-vykolejil-vagon-a-narazil-do-lokomotivy-20170405.html

Urbino Electric pro norský Unibuss

Dopravce Unibuss, který patří mezi největší provozovatele autobusové dopravy v Norsku, si objednal dvojici elektrobusů Solaris Urbino 12 electric. Jedná se o první elektrobusy, které budou u Unibussu sloužit. Smlouva mezi výrobcem a provozovatelem byla podepsána dne 30. 3. 2017. Dodání se očekává na podzim letošního roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR - nedostatkové profesie

Pre udržanie plynulého a bezpečného chodu 24 hodinovej železničnej prevádzky je dôležité aj plynulé získavanie zamestnancov na uvoľnené pracovné miesta, v poslednom období predovšetkým pri odchode do dôchodku silných ročníkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přijeďte si nafotit elektrobusy do Třince

Dne 30. 4. 2017 pořádá časopis Československý Dopravák ve spolupráci s dopravcem Arriva Morava dopravní akci ve městě Třinec, při níž dostanou fanoušci o veřejnou dopravu možnost seznámit se mj. s provozem elektrobusů Škoda Perun HE, která do města dodala na přelomu února a března společnost Škoda Electric.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pri kúpe lístka cez internet už netreba číslo občianskeho preukazu

Cestujúci štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) už nemusia pri nákupe lístka cez internet zadávať číslo občianskeho preukazu. ZSSK totiž zrušila pri takejto forme nákupu lístka povinnosť zadávať číslo identifikačného dokladu, teda občianskeho preukazu, pasu alebo preukazu na zľavu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do Kyselky pojede singrovka

Na trať mezi Karlovy Vary a Kyselku se vrátí vlaky. České dráhy na ni nasadí motorový historický vůz přezdívaný singrovka, který bude pasažéry vozit v letní sezoně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK podporuje Deň narcisov

Do tohtoročného „Dňa narcisov“ sa budú môcť zapojiť aj cestujúci vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dobrovoľníci Ligy proti rakovine s pokladničkami a žltými narcismi sa budú môcť v piatok 7. apríla 2017 pohybovať aj v spojoch ZSSK po celom Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ Loko má úspěch v Turecku

Tuzemský výrobce železničních vozidel CZ Loko dokončil další zakázku pro tureckého zákazníka. Firma na velkém trhu slaví úspěchy v době, kdy se ale ochlazují zejména politické vztahy mezi Tureckem a EU.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plzeň: Soutěž ušitá na míru „Evičkám“

Tuzemským dopravním podnikům se otevřela cesta k nákupu nových tramvají za evropské peníze. Ne všem se však soutěže daří – antimonopolní úřad už zrušil „tramvajový tendr“ olomouckého dopravního podniku, podmínky soutěže najednou mění i Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenskí hokejisti pôjdu mimoriadnym vlakom

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví v stredu 19. apríla 2017 špeciálny vlak z Bratislavy do Košíc pre slovenskú hokejovú reprezentáciu. Zápas našich proti mužstvu Fínska sa odohrá v rámci Euro Hockey Challenge, ktorá je súčasťou príprav na majstrovstvá sveta 2017 v Kolíne nad Rýnom a v Paríži.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Autobusáci by měli stávkovat jen ve dvou krajích

Vedení Odborového svazu dopravy kvůli mzdám svolalo na čtvrtek stávku řidičů autobusů. Nakonec se k ní připojí významná část autobusáků ve dvou krajích – Olomouckém a Jihomoravském kraji. Původně měli stávkovat i Jihočeši, ale na poslední chvíli si to rozmysleli. Nejistá je situace v Ústeckém kraji. V Libereckém kraji budou stávkovat jednotlivci a na Vysočinu nevyjedou spoje zajíždějící z Jihomoravského kraje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kdy se Češi konečně dočkají rychlovlaků?

První rychlovlaky by mohly v Česku začít jezdit za dvanáct let i dříve, pokud se podaří urychlit přípravy. Ty v posledních letech ale postupovaly pomalu, hlavně vinou ministerstva dopravy, řekl v rozhovoru pro Novinky Petr Šlegr z Centra pro efektivní dopravu (CEDOP). To výstavbu vysokorychlostních tratí v Česku dlouhodobě prosazuje a bude se podílet na studii proveditelnosti rychlotrati Praha - Drážďany.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Reakcia ministerstva dopravy na vyjadrenia SaS vo veci projektov

Poslanec za SaS Miroslav Ivan uviedol, že obe tieto zákazky prekračujú sumu 40 miliónov eur, ktorá podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) mala byť hranicou, od ktorej sa projekty analyzujú nástrojmi Hodnoty za peniaze.

Celú správu nájdete na tejto stránke.