Několik dní v Maďarsku a na Východním Slovensku

16.9.2023 8:00 Helmut Böhme

Několik dní v Maďarsku a na Východním Slovensku

5. - 8. září jsem byl v s manželkou v Košicích. Podíval jsem se na stav elektrizace do Moldavy nad Bodvou a do Humenného a podnikl okružní cestu Košice – Humenné – Prešov – Košice, ale i Košice – Miskolc – Tornanádaska – Košice.

Cesta z domu začínala NAD, protože v poslední době vlak často z důvodu „náhlého onemocnění personálu“ nejezdí. EC jsme jeli do Prahy a nočním vlakem Regiojet do Košic. Manželka pokračovala k sestře, zatímco já jel v 6:55 h autobusem do zastávky Milhosť, státní hranice. Na maďarské straně jsem v 8:10 h pokračoval dopravcem Volánbusz do stanice Hidasnémeti, kde jsem stihl IC Košice – Budapešť.

Mohl jsem jet i přímo vlakem IC v 8:01.z Košic za 3,60 €, laciněji ale vyšel Eurobus za 50 centů a v Maďarsku se vozím zadarmo. Kromě toho jsem mohl sledovat, kolik místních jede autobusem. V tom maďarském jsem byl jediným cestujícím.


Miskolc

V Miskolci odstoupila slovenská lokomotiva...


Miskolc

… a přidali pár vagonů a maďarskou lokomotivu. Až do odjezdu vlaku v 11:02 h zůstalo dost času, tak jsem v stanici trochu filmoval: https://youtu.be/x6_K6iQcKiA


Miskolc

Vpravo stojí vlak do Ózdu a v uprostřed vlak do Tornanádasky, kterým jsem jel. Až do Sajóecseg se jede po hlavní trati 92. Měl jsem raději filmovat vlevo, zmeškal jsem tak některé naproti jedoucí nákladní vlaky.  Cestu jsem natáčel: https://youtu.be/mayIxir022w


Edelény

V stanici Edelény větší skupina cikánů naložila do vlaku bicykly a nákupy.


Szendrő

V stanici Szendrő jsme se křižovali s náhradní soupravou. Další cesta: https://youtu.be/D9Aa3-N7D0o


Komjáti

Stránka http://menetrendek.hu mě sice chtěla přesvědčit, abych přestoupil na autobus, ale pokračoval jsem vlakem.


Tornanádaska

Vlak zde končí, i když by mohl teoreticky jako kdysi pokračovat do Turňe nad Bodvou, trať je ale nesjízdná. Podle Wikipedie do Turňe jel poslední osobní vlak roku 1924. Snahy o obnovení sice po roce 1989 byly, avšak neúspěšné. Je to typická venkovská lokálka, má samé přechodné omezení traťové rychlosti, ale bylo vidět, že se snaží stav alespoň částečně zlepšit, takže zastavení provozu asi v nejbližší době nehrozí.


Zbytečné závory

Pro objíždění přípojného vozu netřeba sklopit závory. Kdo ví, kdy je naposledy sklopili.


Přípoj na autobus

Ve 12:56 přijel autobus přeplnený cikánskými dětmi vracejícími se ze školy. Navíc byl v autobusu dospělý cikán, který měl za úkol na děti dohlížet. Na hranici jsem přestoupil na slovenský autobus do Košic.


Košice, Rampová

Šel jsem k železničnímu přejezdu, kde jsem kromě jiného vyfotil i „historické“ vozidlo pendlující jako REX Kysak – Košice: https://youtu.be/LYNBcAh2Q6g Potom jsem jel autobusem nahoru na Furču k manželčině sestře, neboť po smrti tchyně a švagrové byl jejich byt prodaný a musíme se ubytovat jinde.


Košice, vlevo vozy pro IC do Budapešti, uprostřed vlak do Humenného a vpravo osobák z Popradu

7. 9. jsem ráno jel Dunihlavem do Humenného, abych zjistil stav prací na elektrizaci tratě Bánovce nad Ondavou – Humenné. Kromě pracovních vlaků a základů pro stožáry trakčního vedení jsem toho ale moc neviděl. Bylo to poprvé, co jsme museli v Hriništi čekat na protijedoucí vlak.


Strážske

Posunovací lokomotiva odpočívá v Strážském.


Humenné, 757.011 se chystá na REX do Košic

Po elektrizaci už tu motorové lokomotivy asi vymizí.


Odstavené lokomotivy v Humenném


Čierne nad Topľou

Motorové vozy ze Stakčína se proměnily na osobák do Prešova. Nevím, proč právě v Čierném má každý vlak sedmiminutový pobyt, i když v protisměru nic nejede, ale tak aspoň jsem mohl udělat záběr.


Košice, REX z Kysaku

Z Prešova jela NAD do Kysaku, odkud nás stará dobrá 460 dopravovala jako REX do Košic. Zatímco ZSSK na internetu tvrdí, že můj přípojný vlak do Moldavy nad Bodvou odjede z 3. nástupiště, ve skutečnosti to bylo nástupiště č. 2. Ani na internetu, ani ve vlaku nebo formou hlášení ve stanici nikdo neinformoval o tom, že vlak jede jen do Veľké Idy a že potom je NAD.

Tam mi pak výpravčí klepala na okno a ukázala dopředu, čemuž jsem nejdříve nerozuměl, potom ale přišel železničář a oznámil mi, že je NAD. U autobusu řidič sekýroval nějakou ženu, ať si rozloží kočárek a může ho umístit do zavazadlového prostoru. Pomoct jí, to ho však ani nenapadlo. Nakonec přiběhl železničář a pomohl jí.


Moldava nad Bodvou

V Moldavě už čekal rychlík do Zvolenu a vůz s dřevem z Medzevu. Pro cestu zpět jsem měl hodinu času, tak jsem šel nakupovat, a potom ještě fotografoval.


Trať do Moldavy nad Bodvou mesto

Stožáry už jsou, chybí ale trakční vedení.


Konvoj na RENDEZ

Po návratu NAD do Košic jsem šel na nádraží, kde jsem náhodou viděl konvoj historických vozidel. Osobákem vpravo jsem potom jel do Ťahanovců, kde jsem se uvelebil ve stínu na břehu Hornádu a filmoval vlaky.


Ťahanovce

I asi nezničitelná 460 se zase objevila.

Potom jsem šel do zastávky Pri Hati a vrátil se na Furču.


Rampová

8. 9. už byl den návratu domů. Ráno jsem zase filmoval u přejezdu Rampová: https://youtu.be/Yap5DdE7joE

Když už mám příbuznou kadeřnicí, nechal jsem se ostříhat. Náhodou tam byla další příbuzná a vyptávaly se, co nového v Drážďanech. Pak jsem se přesunul na křižovatku VSS a fotografoval tramvaje: https://youtu.be/fMu7mqAs9bg


Výluka před Barcou

V úseku Košice predmestie – Barca byl jednokolejný provoz. Do Barce jsem jel tramvají č. 4, a potom pěšky na nádraží.


Barca, bageta do Veľké Idy

Nejdříve do Veľké Idy jezdil ještě Dunihlav, později se ale objevila bageta. Vlaky měly zpoždění, neboť NAD nedokázala dodržovat jízdní doby dle jízdního řádu. Není divu, silnice většinou nevedou paralelně k trati, ale severojižním směrem.


Barca, nákladní vlaky

363.100 přivezla cisternové vozy, potom sa přemístila na začátek vlaku s uhlím (vpravo), zatímco vzadu odbočuje Dunihlav do Humenného. Video: https://youtu.be/YCAfZ1C7U2w


Nehoda

Asi po dvou hodinách jsem šel na nádraží v Košicích a dále autobusem na Furču. K velké radosti automobilistů se u obchodního domu TESCO střetly auto a autobus, na zbývajícím pruhu se tak vytvořila zácpa.

Večer jsme na nádraží šli rovnou do vlaku Regiojetu. To jsme ale neměli dělat, cestující si nás pletli s informační kanceláří. Pořád přicházel někdo, kdo chtěl vědět, kde je jeho vagon a od kdy se smí nastupovat. Někteří hovořili ukrajinsky a jeden i anglicky. Stevardka přišla odemknout až několik minut před ojdezdem. Jak se v poslední době často stává, obdrželi jsme e-mail, že původní vagon se pokazil a budeme tak přesměrovaní do jiného. Ten vlastně jezdí na vlaku do Chorvatska, a tak nám ložní prádlo připravili na neskutečně tvrdém úzkém sedadle. Manželka se kvůli tomu dlouho nahlas rozčilovala. Nabídl jsem jí, aby si lehla nahoru, ale šplhat po žebříku jí přišlo příliš komplikované. Noc jsme přeci jen přežili, na slovenské straně kvůli výlukám nabrali 15 min zpoždění, ale vzorný strojvůdce to z Pardubic dohnal, takže jsme přijeli do Prahy o 4 minuty dříve. EC do Drážďan jsme tak stihli bez problémů.

Další fotky najdete na https://abload.de/gallery.php?key=daHLYplu