Nasleduje stanica: Halič pri Lučenci

1.8.2023 8:00 Jaro Vybo

Nasleduje stanica: Halič pri Lučenci

Obec Halič v okrese Lučenec zviditeľnila premena schátraného zámku na hotel s priľahlým zámockým parkom, ktorý je prístupný verejnosti. V jeho tieni sa však podarila aj rekonštrukcia nenápadného objektu - železničného domčeka - a jeho premena na malé železničné múzeum. Ráčte vstúpiť.

Železničný domček nachádzajúci sa na okraji obce sa našťastie neocitol na okraji záujmu. V roku 2020 ho zrekonštruovala samotná obec Halič s podporou kraja a zriadila v ňom malé železničné múzeum i príjemnú oddychovú zónu nielen pre cyklistov.

Moment… a kde je železnica? Lístok do Haliče dnes kúpite iba ak autobusový. Železničná doprava tu existovala do šesťdesiatych rokov 20. storočia. Trať “Lučenec - Halič pri Lučenci” fungovala od roku 1906 do roku 1967. Jej dĺžka bola cca. 9,5 km, boli na nej aj dve ďalšie zastávky: Lučenec-Tržište a Ľadovo. V Haliči nechýbala ani remíza, prevádzku najprv zabezpečovala spoločnosť MÁV. Slúžila aj nákladnej doprave do textilnej továrne v Haliči. Práve jej uzavretie spolu s rozmachom autobusovej dopravy sa podpísalo pod zánik trate. Dnes ju v obci pripomína dobre rozoznateľný násyp i staničná budova. V tráve som našiel ležať aj svetelné(!) návestidlo, na ktoré ma upozornil sprievodca v múzeu. Mojou inšpiráciou na preskúmanie nielen železničného domčeka ale aj iných pozostatkov trate bol dávny článok Jara Vachudu na vlaky.net, ktorý som čítal ako jeden z prvých článkov po mojom dávnom objavení portálu vlaky.net. Dovtedy som existencii danej trate nevedel. Bolo skvelé si po rokoch porovnať aktuálny stav v teréne - dokonca sa časom vyvinul podľa mňa mimoriadne pozitívne.


Okolie železničného domčeka, v pozadí výpravná budova stanice © Jaro Vybo

Železničný domček som niekoľkokrát navštívil na jar 2023. Google síce tvrdí, že otvorený býva každodenne, ale veľmi som tejto informácii neveril. Aj mladý sympatický sprievodca v múzeu mi hovorí, že majú otvorené len cez víkendy, hoci uvažujú počas letných prázdnin aj o prevádzke cez týždeň, no túto informáciu neviem potvrdiť.  Na tak malej ploche železničného domčeka samozrejme nečakajte rozsiahle múzeum, no exponátov sa tu napokon nazbieralo dosť. Žiaľ, ako mi potvrdzuje sprievodca, z originálnych vecí nezostalo prakticky nič, takže nájdete tu skôr kúsky z celého Slovenska. Poteší ale grafikon trate z roku 1965, ktorý pomôže urobiť si obraz, ako to tu vyzeralo s premávkou na sklonku “života” trate. Medzi exponátmi si môžete pozrieť dokonca aj časť zabezpečovacieho zariadenia, taktiež rôzne telefóny, tabuľky, lampáše, uniformy, náveste a návestidlá, ale aj koľajnice, pečiatky, či štikač lepenkových lístkov. 


Exponáty v železničnom múzeu © Jaro Vybo

Pýchou minimúzea je jednoznačne funkčná modelová železnica v mierke TT verne znázorňujúca pôvodnú podobu železničnej stanice v Haliči vrátane remízy. Sprievodca mi ju ochotne púšťa. Vstupné je za dobrovoľný príspevok, pomôcť môžete napríklad aj kúpou magnetky, či podobného suveníru. Okrem toho sa dajú kúpiť aj drobné pochutiny. Domček prevádzkuje obec s pomocou brigádnikov, resp. dobrovoľníkov. Jedinú stránku, ktorú môžem vytknúť je slabučká - až nijaká aktuálna komunikácia na internete. “Oficiálny web”, kde by človek hľadal základné informácie, je len odkaz na facebookovú skupinu (ani nie stránku), ktorá sa už dávno vzdialila od svojho názvu. Na webe obce som tiež veľmi nepochodil, aktuálne informácie sa tak hľadajú dosť ťažko. Najlepšie je asi zavolať si na obecný úrad. Verím, že sa informovanosť a propagácia v online priestore časom zlepší.


Model stanice Halič pri Lučenci aj so železničným domčekom vľavo © Jaro Vybo

Veľmi oceňujem, že obec a dobrovoľníci opravili nielen samotný železničný domček, ale zveľadili aj jeho okolie. Malebný domček aj okolité prostredie dýcha veľmi príjemnou atmosférou.  Ak by ste sem prišli keď je domček zatvorený, informácie o bývalej trati sa dozviete aj z pekne spracovaného infopanelu aj s dobovými fotografiami. Okolie domčeka odkazuje aj na maliara Tivadara Kosztku-Csontváryho, ktorý kedysi tvoril aj v Haliči.

Samotnú trať z Lučenca dnes pripomína jeden z mála prípadov “rail trails” na Slovensku - cyklochodník z Lučenca do Haliče vedie priamo po bývalom telese trate. Iba tesne pred Lučencom pri vodnej nádrži Ľadovo sa odpojí smerom do lesa a k priehrade. Vybudovaný bol v roku 2021 mestom Lučenec. Pre mňa je to stále nevídaný luxus bicyklovať sa po samostatnom súvislom cyklochodníku bezpečne vedľa cesty. Túto možnosť očividne využíva aj množstvo miestnych, ktorých stretávam.


Cyklochodník schádza zo železničného násypu pri vodnej nádrži Ľadovo © Jaro Vybo

Pozorné oko každého, kto sa aspoň trochu zaujíma o železnicu a/alebo o architektúru si v Haliči všimne aj bývalú výpravnú staničnú budovu s typickou architektúrou. Na ulici s názvom Staničná. Momentálne je obývaná, ale sprievodca v múzeu mi zvestuje, že mesto má plány ju využiť pre verejnosť a už ju aj odkúpilo. 


Výpravná budova stanice Halič pri Lučenci © Jaro Vybo

Človek sa pri cestách po Slovensku nie vždy vráti s dobrými dojmami, no v tomto prípade cítim až malú eufóriu zo snahy obce a dobrovoľníkov. Dúfam, že aj ďalšie plány vyjdú v prospech všetkých. Nasleduje stanica: Halič pri Lučenci.

Súvisiace odkazy:

Titulná fotografia: Železničný domček v Haliči © Jaro Vybo

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy