2.7.2023: Podřipský motoráček, Cyklohráček a Kozí dráha

11.7.2023 8:00 Helmut Böhme

2.7.2023: Podřipský motoráček, Cyklohráček a Kozí dráha

I když předpověď počasí nebyla právě ideální, vydal jsem se 2.7. do Ústeckého a Středočeského kraje. Důvodem byly odklony dvou turistických vlaků – na trati Roudnice – Straškov byla výluka, proto byl Podřipský motoráček namísto NAD odkloněn přes Vraňany a Cyklohráček jel kvůli výluce na trati Hostivice – Podlešín po trati Vraňany – Zlonice, kde je jinak zastavená osobní doprava.

 

V neděli mi jede první vlak před domem až v 7:20 h, tak jsem musel jet tramvají na hlavní nádraží, abych stihl S-Bahn do Bad Schandau a tam přestup na U28 do Děčína.


Dresden Hbf – měřící a nehodový vůz s lokomotivami dopravce Press

Počasí bylo na počátku jako dubnové – jedná srážka za druhou. Vlastně by měl rychlík do Prahy odjet v 7:25 h, ale vlakový personál na nástupišti jenom hektický telefonoval. Potom přišla posunovací lokomotiva a odvezla poslední vagon. Odjeli jsme se zpožděním 20 min. Při kontrole jízdenek se rozčílil starší cestující, když už mají možnost ve vlaku něco hlásit, měli by aspoň oznámit, proč odjedeme později.


Dolní Žleb

Od paní průvodčí se ale jenom dozvěděl, že byl problém se zavíráním dveří. Přitom jsem už zažil jiný personál, který cestující opravdu vlakovým rozhlasem informoval. Ale k tomu patří i profesní etika, což ten personál asi neměl. Mně to zpoždění nevadilo, i tak jsem musel ještě jednou přestoupit, bud’ v Ústí nad Labem do CityElefantu anebo – a tu možnost jsem volil – jet rychlíkem až do Hněvic, tam trochu filmovat vlaky a čekat na městského slona až tam. V Lovosicích je přestavba nádraží v plném proudu, na což se můžete podívat ve videu stejně jako na průjezdy vlaků v Hněvicích.


Nová základna firmy Swietelsky

Bohužel jsem kvůli odstaveným cisternám nemohl dělat lepší foto velkého areálu, co tam Swietelsky nechá budovat.


Městský slon z Prahy do Ústí nad Labem

Z Prahy přijel počmáraný CityElefant. Všude na nádražích jsou plakáty ČD, na kterých se běduje, kolik je stojí odstranění graffiti. Pochybuji, že to na sprejery zapůsobí a přiměje s tím přestat. V protisměru je postaven průjezd pro noční vlak Canopus do Prahy.


Straškov

Podřipský motoráček v Hněvicích projel, měl ale ve Vraňanech plánovaný pobyt, takže jsem mohl přestoupit. Fotku jsem ve Vraňanech sice udělal, ale je v tak strašné kvalitě, že to tu radši neukážu.
Místní ten odklon asi potěšil, a tak někteří využili spoj pro cestu do Horních Běrkovic a Kmětinevsi. Mladá průvodčí asi byla horlivý nováček, když ode mě chtěla průkaz pro oprávnění na zlevněnou jízdenku, zatímco ostatní mi i tak věří, že jsem důchodcem. V Straškově je odstaven zájezdový vlak dopravce Railtransport Stift. Radan Stift tu totiž blízko bydlí.


Straškov

Natočil jsem ještě odjezd Podřipského vlaku směr Bříza obec (-Libochovice) a čekal jsem na příjezd Cyklohráčku. Odjel oproti jízdnímu řadu trochu dřív, takže platnost v aplikaci PIDLitačka ještě nezačala, což pro paní průvodčí ale nebyl problém. Byl jsem i od jiné paní „úředně“ registrován jako přistupující. Cestu jsem natočil.


Slaný

V Zlonicích jsme měnili směr jízdy a po pětiminutovém pobytu v Slaném jsme pokračovali do Prahy přes Podlešín na trati 110. Orchestrion vlevo už nemá tolik výkonů, protože osobní doprava by měla do Loun pro nedostatek cestujících od července úplně zastavená, nakonec se Středočeský kraj dohodl s obcemi na redukovaném jízdním řádu.


Olovnice

V Olovnicích byl značný výstup cestujících.


Kralupy nad Vltavou

Protože v Kralupech Cyklohráček projel po 4. nástupišti, ukryli motoráček do Loun vzadu na 5. nástupišti a jeden cestující bědoval, že ho nenajde. Paní výpravčí ale i tak nasbírala další neznalé a vlak odjel trochu později.


Shluk Orchestrionů

Jaksi se v Kralupech ztratili ex Hohenzollersche Landesbahnen Stadleři RS1, asi jsou na lakování a přizpůsobení na české poměry.


Nákladní vlaky v Kralupech

Potom ještě přijely vlaky PKP Cargo s uhlím, přičemž jsem se ptal, odkud kam vlastně jedou, když mezi Kladnem a Brandýsem je výluka. 13:18 h jsem potom jel rychlíkem do Ústí nad Labem a autobusem linky 452. Vlastně jsem chtěl vystoupit u obci Žďarek, expert řidič ale zastávku projel, i když jsem včas tlačil tlačítko na znamení. Nadávajíc jsem se vrátil pěšky, i když by bylo jednodušší pokračovat autobusem do Malého Chvojna. Chtěl jsem totiž jet turistickým vlakem z Telnic do Děčína. Předpokládal jsem, že to i tak stihnu pěšky do Telnic, několik metrů před nádražím mi ale vlak už přijel naproti.


Konec sjízdnosti trati v Telnicích

Proto jsem zabil čas až do odjezdu dalšího spoje a prošel jsem si kousek nepojízdné části směr Chlumec. Ta padesátka je tam jenom na posměch.


Podivné označení podvalů

Správa železnic dostala od Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře pokutu, protože nezajistila sjízdnost tratě, i když Ústecký kraj tam objednal provoz. Tak asi chtěli různými barvami na podvalech vykázat nějakou činnost, i když nadále tvrdí, že obnova by stala milióny a nevyplatila by se. Na cestě farmář nelegálně rozšířil výběh  přes trať a zasypal přejezd.


Poslední spoj do Děčína

Ještě objet soupravu a poměrné slušně obsazený vlak bude připraven na odjezd v 17:40 h. Cestu jsem zase natočil.


Malé Chvojno

Tu bych mohl přistoupit. Obec se asi vzorně stará o svoje nádraží.


Martiněves

Někdy se najdou i „normální“ cestující, co nejedou jenom z legrace sem – tam.


Děčín západní nádraží

V Děčíně ve úvrať, v 18:41 jsem potom odjel linkou U28 zpět do vlasti.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=d3HnekvN .