Ketzin a železnice

24.8.2022 8:00 Helmut Böhme

Ketzin a železnice

I když byly i v Čechách zajímavé železniční akce, hledal jsem něco výjimečného, co se tak brzy neopakuje. Tak jsem si vybral zvláštní jízdu do městečka Ketzin západně od Berlína. Trat' byla otevřená roku 1893 a začínala původně v Nauenu. 1963 byla zrušená osobní doprava a 2000 končila i přeprava odpadků do deponie poblíž města.

Přijímací budova je vzorně rekonstruovaná a jsou v ní lékařská zařízení. Železniční spolek se snaží rekonstruovat vozy, ale kvůli velmi omezenému množství členů a finančních prostředků už roky není vidno velký pokrok. Výtopna se rozpadá a není možnost tomu zabránit. Kromě toho tam řádí sprejeři. Přece jen se tam ale blýská na lepší časy. V plánu dopravní obslužnosti se plánuje obnovení osobní dopravy. Jezdit mají bateriové elektrické vlaky v hodinovém taktu.

Vyrazil jsem v 6:24 h z Dresden-Neustadt Flixtrainem do Berlína: https://youtu.be/rKz8CvauXiE

Tam jsem se přesunul z dolní do horní části. Než mi přijel spěšný vlak do Postupimi, filmoval jsem provoz, přičemž jsem i zachytil posilový vlak s Ragulinem: https://youtu.be/EOyEDrnRk8U


Berlin Hbf

Všiml jsem si i zoufale mávající a řvající železničářku, která ještě na pohyblivých schodech naznačila kolegyni ICE do Karlsruhe, že potřebuje vlak stihnout a ať počká. Kdoví, který vlak by byl jinak jinde zrušen.


Nádraží Ketzin. vpravo v nákladním vagonu je modelové kolejiště

Pokračoval jsem autobusem přes vesnice do Ketzinu, kde jsem si prohlédl „pracovní zásobu“ železničního spolku a posunovací lokomotivu firmy hvle. V 11 h by měl přijet vyprodaný zvláštní vlak z Berlína a v 12 h by měl pendlovat do Wustermarku z možností koupit jízdenky za 10 € na místě.


Železničáři oznamují, že pendlování nebude

Vlak přijel ale se značným zpožděním okolo 11:45 h. Co se tedy stalo? Narazili už v Berlíně na byrokrata DB, který tvrdil, že trat’ do Ketzinu je zrušená a proto nesmějí tam jet – i když si už dávno obstarali potřebné povolení.

Tak museli nejprve sehnat nadřízeného a jeho přesvědčit, aby tomu byrokratovi řekl, ať drží hubu. Protože DB není flexibilní, nebyli ochotní dovolit vjezd do Wustermarku v pozdější časové poloze. To museli muzejní železničáři rozhořčeným cestujícím vysvětlit. Už jsem uvažoval o tom, trat’ projdu aspoň pěšky, než našli aspoň částečné řešení: pendlovat do průmyslové zóny Etzin, tomu DB nemohly zabránit: https://youtu.be/6ua3RrM-TG0


Odbočka do deponie

Přitom jsme i míjeli odbočku do deponie se zákazem vjezdu a telefonní budkou s F jako Fernsprecher, odkud se museli hlásit, když zase vyrazili na trat’.


Návrat do Ketzinu

Protože u průmyslové zóny nebylo možné objíždět soupravu, přesvědčili posádku lokomotivy hvle, aby se připojila na začátek soupravy. Tady už zase odstupuje.


Automobilová drezína

Tlustý železničář celkem vlevo na obrázku 3 provozoval na nádraží drezínu.


Rozpadající se výtopna

Potom jsem si ještě prohlédl nádražní areál, mimo jiné i bývalou výtopnu


Někdo si postavil do zahrady za výtopnou posunovací lokomotivu


Loď u řeky Havel

Potom jsem si ještě prohlédl městečko, kde proběhly rybářské slavnosti a jarmark. Na cestě zpět mě napadlo, zda by neměli mít v supermarketu EDEKA poukázky Egal-wohin – a opravdu byly. V Drážďanech jsou totiž už vyprodané.

Autobusem jsem jel do Nauenu, odkud jsem jel přeplněným vlakem dopravce ODEG do Berlin Zoologischer Garten, který tam k velké radosti mimořádně končil. Za několik minut ale už přijel další na hlavní nádraží, odkud jsem jel spěšným vlakem do Elsterwerdy. Vedle mě seděli manželé z Prahy. K nim si přisedl Číňan, s kterým komunikovali anglicky. Přijeli autem do Drážďan a udělali si výlet s jízdenkou 9 € .

V Dresden-Neustadt hlásili, že můj přípojný vlak do Dresden-Klotzsche má 10 min zpoždění, nakonec vůbec nepřijel, zato za 20 min vlak dopravce Trilex. Dál to do 24.8. nejde, protože DB i přes značné protesty zasype podchod k lesním rekreačním místům.


Dresden-Klotzsche

Nastal všeobecný zmatek. Můj NAD domů byl samozřejmě pryč. Potom přijely dva autobusy NAD a zmizely, aniž by nabraly cestující. Potom přijel autobus, a i když řidič hlásil, že pojedou 3 další autobusy, každý se vrhl do toho prvního autobusu. Já jsem jel jiným autobusem MHD do zastávky tramvajové linky 7 a odtud domů. Kdo chtěl dál, měl holt smůlu a musel na další NAD hodinu čekat.