Parné lokomotívy sa predstavia v Trenčianskej Teplej 18. a 19. septembra 2021

15.9.2021 8:00 Festival parných lokomotív

Parné lokomotívy sa predstavia v Trenčianskej Teplej 18. a 19. septembra 2021

Druhý ročník Festivalu parných lokomotív „STEAM 52“ sa tentokrát uskutoční na Slovensku. Centrom priaznivcov pary sa na víkend 18. a 19. septembra stane depo v Trenčianskej Teplej. Toto mestečko je nazývané ako „Perla Považia“. Leží kúsok od česko-slovenskej hranice - asi 50 kilometrov od Luhačovíc.

Jedným z najväčších lákadiel 2. ročníku Festivalu parných lokomotív  „STEAM 52“ , ktorý sa uskutoční v sobotu 18. a v nedeľu 19. septembra v Trenčianskej Teplej bude rakúsky „Hrbáň“ teda parná lokomotíva rady 310 kkStB. Ide o reprezentanta štvorvalcovej združenej rýchlikovej parnej lokomotívy s vlečným tendrom. Bolo vyrobených 90 lokomotív  pre cisársko-kráľovské štátne dráhy (kkStB). Ďalších desať objednaných lokomotív s Brotanovým kotlom už kkStB, resp. BBÖ neprevzali, sedem lokomotív bolo predaných pruským štátnym dráham a tri PKP.

Organizátori sa rozhodli prvýkrát pre slovenskú lokalitu mimo iného i preto, že cez mestečko Trenčianska Teplá vedie hlavný železničný ťah Bratislava – Žilina s odbočkou na Lednické Rovne a Moravu. Vďaka dobrej geografickej polohe sa mesto stalo významným železničným uzlom a je to významná križovatka cestnej aj železničnej dopravy. A teraz bude i centrom minimálne stredoeurópskych fanúšikov nielen parnej železnice.

I Slovensko bude mať také svoje zastúpenie a to parné rušne s označením 310.433 a 555.3008. Usporiadatelia tiež pripravili súpravu v čele s motorovými  vozmi, ktorá bude neustále zaisťovať prepravu návštevníkov festivalu medzi železničnou stanicou Trenčianska Teplá a miestnym depom, kde budú lokomotívy vystavené.

„Je nutné upozorniť na to, že všetky opatrenia festivalu rešpektujú aktuálne covidové opatrenia. Tie majú dopad na neúčasť niektorých pôvodne prisľúbených vozidiel a ich posádok. Prosíme všetkých návštevníkov, ktorý sa festivalu zúčastnia, aby dbali vládnych nariadení a pokynov organizátora“ hovorí tlačový hovorca festivalu Martin Pokrývka.

Festival sa uskutoční aj napriek nepriaznivému zaradeniu okresu Trenčín na covidom semafore. Vstup na festival sa riadi režimom OTP - plne očkovaní, otestovaní PCR testom nie starším ako 72 hodín, otestovaní AG testom nie starším ako 48 hodín alebo po prekonaní ochorenia Covid do 180 dní. Zároveň pre epidemiologické trasovanie má organizátor povinnosť pri vstupe návštevníkov do areálu výstavy viesť menný zoznam návštevníkov a telefónne čísla. Tieto údaje je povinný po dvoch týždňoch po ukončení podujatia skartovať - aktuálne platná vyhláška č. 241 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam hromadných podujatí. Vzhľadom na povahu podujatia ako kultúrne podujatie je maximálny počet osôb vo vonkajších priestoroch areálu výstavy obmedzený na 500.

Ako sa dostať na festival ?

Ako preferovanú možnosť uvádzame ranné festivalové vlaky:

V sobotu 18.9. vlaky pôjdu z Považskej Bystrice, Piešťan a Bánoviec nad Bebravou.
V nedeľu 19.9. pôjdu vlaky z Považskej Bystrice, Piešťan a Horního Lidča cez Bylnicu (CZ) 

Prístup do depa - areálu výstaviska bude zabezpečená kyvadlová vlaková doprava.
Areál výstavy bude oplotený a je prísne zakazané prechádzanie cez koľaje.

Upozorňujeme návštevníkov, že parkovacie kapacity v Trenčianskej Teplej a hlavne v okolí železničnej stanice sú veľmi obmedzené.

Počas celého víkendu bude vypravených niekoľko mimoriadnych vlakov, prvý z nich vyrazí v soboru 18. septembra o 8:45 z Považskej Bystrice, ďalší ide o 9:15 z Piešťan a z Českej republiky ide prvý v sobotu o 11:30 z Bylnice.

Podrobné informácie o všetkých mimoriadnych vlakoch nájdete na festivalovom webe https://festivalparnichlokomotiv.cz/program/.

Mimoriadne vlaky z ČR

Pre milovníkov pary zo vzdialenejších kútov českej republiky jepripravený špeciálny vlak. Vlak vypravuje partner festivalu, spoločnosť Arriva. Pôjde zo Starého města u Uherského Hradiště priamo na festival.

Podľa cestovného poriadku je odchod o 8:08 z Uherského Hradiště, ďalej cez Uherský Brod, Újezdec u Luhačovic, Bojkovice, Bojkovice město, Slavičín, Bylnice, Vlárský průsmyk, Horné Srnie, Nemšová, T.Teplá (10:06). Potom bude vlak vystavený pre návštevníkov festivalu a späť sa vydá o 17:04.

Okrem lokomotív aj autobus, ktorý jazdil cez „Železnú oponu“
Veľmi zaujímavým exponátom bude autobus STEYR SL12H210 z roku 1972, ktorý dorazí z Rakúska. Tento autobus bol nasadzovaný cez železnú oponu na linke z Viedne do Bratislavy.
 

Súvisiace trate

  • ŽSR-120: Bratislava - Žilina
  • ŽSR-122: Trenčianska Teplá - Trenčianske Teplice
  • ŽSR-123: Trenčianska Teplá - Horné Srnie - Vlárský průsmyk (CZ)
  • ŽSR-124: Trenčianska Teplá - Lednické Rovne