Zubrnice: Jedem dál!

16.11.2019 8:00 Helmut Böhme

Zubrnice: Jedem dál!

Jako sponzor obnovy tratě Velké Březno – Lovečkovice jsem dostal pozvánku na zvláštní jízdu „hurvínkem“ v neděli 10. listopadu 2019, kterou jsem pochopitelně neodmítl. Cesta na akci však proběhla jinak, než jsem předpokládal. Věděl jsem, že DB se zase vyznamenala tím, že kvůli výluce za stanici Kurort Rathen právě zavedla NAD za spoje S-Bahn, které tvoří přípoj do Bad Schandau na vlaky do Děčína, a to tak, že autobus tam přijíždí právě minutu po odjezdu vlaku do ČR.

Ten ale kvůli výluce na české straně kdesi na trati postává na jednokolejném úseku až přijede vlak z protisměru. No nic, vyrazil jsem o 30 minut dřív až do pohraniční zastávky Schöna, kde ale hlásili, že vlaky linky U28 jsou kvůli závadě na trati bez náhrady zrušené. Vydal jsem se tehdy přívozem do Hřenska. Zastavila mi jedna Češka jedoucí autem s dotazem, zda potřebují jet do Děčína. Sice by mi za chvilkou jel i autobus linky 434, takovou milou nabídku jsem ale neodmítl. Paní pracuje v Německu a právě se vracela domů. Dokonce mne odvezla až na děčínské hlavní nádraží, i když bydlí na druhém břehu Labe. Na stanici jsem po zakoupení celodenní jízdenky DÚK ještě trochu fotil.


„Bizon“ Unipetrolu a vlak EC čekají na odjezd

Dál jsem pokračoval v 10:12 hod. autobusem linky 450 s přestupem v Malém Březně. Přestup jsem stihl tak tak, protože autobus musel objíždět staveniště a na přejezdu v Děčíně-Starém Městě čekat kvůli průjezdu nákladního vlaku. Se mnou vystoupili v Zubrnicích ještě 4 mládenci, kteří také mířili na nádraží. Sice jsem se snažil informovat člena spolku, že odjezd zvláštního vlaku z Ústí nad Labem v 10:10 hod. nestihnu, ale nedovolal jsem se. Tak byli rádi, že jsem dorazil aspoň do Zubrnic.


Hosté na zubrnickém nádražíčku

Teď bych vám měl vyjevit, co bylo motivem oné akce i mé přítomnosti na ní. Základní informace k této věci najdete na specializovaném webu, jehož název jsem si dovolil použít v titulku. Obnova tratě ze Zubrnic do Lovečkovic nedávno pokročila do kilometru 6,9 a oné památné neděle se k němu vydal první vlak s cestujícími. Samotné premiérové jízdě předcházely nezbytné projevy (zaznamenané na níže odkázaném videu) ve stanici a v jejím cíli byly pořízeny památeční fotografie.


„Hurvínek“ v cíli své slavnostní jízdy

Kolej sice vede dál, ale zatím ještě nebyl čas a hlavně peníze na její rekonstrukci. Tvrdým oříškem v obnově dalšího úseku tratě bude zřízení zabezpečeného přejezdu v Klinkách, což bude stát několik milionů korun. Investoři doufají, že dostanou ještě mnoho sponzorských darů nebo se jim podaří přemluvit AŽD Praha k nějaké slevě.


Jedeme dál, ale až v roce 2020

Po návratu na zubrnické nádražíčko jsme přestoupili do autobusu, který nás měl dopravit na úštěcké horní nádraží.


„Náhradní autobusová doprava“ směr Úštěk

Tam promluvil místní starosta a přestavitel zapsaného spolku Zubrnická museální železnice o chystaných aktivitách. Zrenovují staniční budovu v Úštěku a plánují obnovení tratě do Habřiny, na níž plánují nabídnout drezínový provoz.


Úštěk horní nádraží

Po cestě zpět do Zubrnic jsme zastavili u minimuzea v Lovečkovicích, kde zase promluvil starosta obce. Jen v mlze jsme mohli vidět kolejová pole, která se tu budou pokládat.


Lovečkovice

V Zubrnicích pak akce vyvrcholila společným obědem v místním restauračním zařízení.


Zastávka u zubrnického hostince

Při té příležitosti jsem (nejen já) dostal sponzorský hrníček.


Hrníček „za tisícovku“

Řidič autobusu mně ještě vzal do Ústí nad Labem na hlavní nádraží, odkud jsem jel do Děčína a po pořízení několik fotek domů


Všudypřítomný METRANS na děčínském hlavním nádraží

Další fotografie z toho dne najdete v mé veřejné galerii a video na obvyklém portálu.

Úvodní snímek: Fotografování na konci obnoveného úseku

Přepracoval a odkazy do textu doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy