Správa železnic zve na dvě víkendové akce

10.9.2020 16:00 Nela Friebová, DiS. Zdroj: Správa železnic, s.o. - tiskové zprávy

Správa železnic zve na dvě víkendové akce

Nádraží v Praze-Dejvicích bude v sobotu 12. září 2020 dějištěm Rodinného dne Správy železnic. Na návštěvníky akce čeká bohatý program pro všechny věkové kategorie. Jeho součástí budou i jízdy historických vozidel, které připravily České dráhy v rámci svého regionálního dne železnice. ● Na prvním nástupišti pražského hlavního nádraží se v neděli 13. září od 14:00 hodin uskuteční dodatečné slavnostní setkání k 111. výročí narození sira Nicholase Wintona.

Rodinný den Správy železnic ve stanici Praha-Dejvice

Rodinný den proběhne v Praze-Dejvicích v době od 10 do 16 hodin. Pro návštěvníky bude připravena spousta zábavy, stejně tak řada kulturních vystoupení. Děti se budou moci zúčastnit nejrůznějších sportovních disciplín, soutěží a workshopů.

Chybět nebudou ani stánky s informacemi o přípravě výstavby vysokorychlostních tratí v Česku nebo o plánovaných i probíhajících stavbách na železnici. Prostor dostanou také pravidla bezpečné železnice s tematickou soutěží o ceny a prezentace Správy železnic coby perspektivního zaměstnavatele. Ukázky své činnosti předvedou drážní hasiči.

V dopoledních hodinách vyjede na trasu z Masarykova nádraží do Dejvic a zpět zvláštní parní vlak. V pravidelných intervalech se pak mezi oběma stanicemi uskuteční jízdy unikátního parního vozu Komarek a legendárního motorového vozu řady 831, známého pod přezdívkou kredenc.

Pořadatelé akce budou dohlížet na dodržování všech platných hygienických opatření. Návštěvníci se budou pohybovat v oddělených sektorech.


Sir Nicholas George Winton čeká 2.3.2011 na R 1250 do Českých Budějovic
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Slavnostní setkání připomene výročí narození sira Nicholase Wintona

Na prvním nástupišti pražského hlavního nádraží se v neděli 13. září od 14:00 uskuteční dodatečné slavnostní setkání k 111. výročí narození sira Nicholase Wintona. Součástí akce bude kromě kulturních vystoupení také opětovné odhalení sochy zachránce stovek židovských dětí i s nově nasazenými brýlemi.

Bronzové sousoší s vyobrazením Nicholase Wintona zachraňujícího židovské děti bylo na prvním nástupišti stanice Praha hlavní nádraží odhaleno v září 2009. Stalo se tak u příležitosti odjezdu tzv. Winton Trainu, který jel po trase vlaků odvážejících před začátkem druhé světové války do Velké Británie stovky převážně židovských dětí. Celkem se jich dostalo do bezpečí 669.

Součástí nedělního slavnostního odhalení sochy britského makléře opět s nasazenými brýlemi bude kulturní program, během kterého vystoupí s tematickou hudbou a poezií Hana Frejková, Josef Gušlbauer a sbor dětí z Ústí nad Labem. Pozvaní hosté budou moci zhlédnout film o záslužném činu sira Nicholase Wintona, který nese název Síla lidskosti.

Iniciátorem a hlavním organizátorem setkání je Pavel Schreiber. Záštitu nad akcí převzala místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Miluše Horská.

Úvodní ilustrační snímek: Dejvické nádraží s opravenou výpravní budovou (6.11.2008) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy