Maďarskem křížem krážem v měřítku 1:87

25.7.2020 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Maďarskem křížem krážem v měřítku 1:87

V městě Keszthely, letovisku na břehu Balatonu, naleznete největší modelové kolejiště v Maďarsku a jedno z největších v Evropě. Budovu sdílí společně s Loveckým muzeem nedaleko rozsáhlého paláce Festeticsů. Podívejme se zejména prostřednictvím obrázků na toto dílo maďarských modelářů.

Muzeum se nachází na okraji města Keszthely v nové budově již mimo samotný zámecký areál. Přiléhá k němu též zahradní železnice sloužící k povezení především dětských návštěvníků. Kolejiště je umístěno v podkroví budovy, nad Loveckým muzeem, a jeho rozměry jsou vpravdě impozantní. Na ploše 508,6 m2 je rozvinuto 2,5 km kolejí o velikosti H0 (1:87). Pro srovnání, Království železnic uvádí 459 m2 (údaje se ale liší, někde i 574 m2) a délku kolejí 3,8 km, hamburský Miniatur Wunderland pak neskutečných 1499 m2 a 15,715 km kolejí.


Keszthely, muzeum železničních modelů, model Semmeringu, 11.7.2020 © Jiří Mazal

Kolejiště je rozčleněno do tří částí – rakouskou, německou a maďarskou. Rakouskou představuje modelové ztvárnění tratě přes Semmering včetně řady známých viaduktů, nechybí ani doprovodné fotografie reálných předloh. Po kolejišti se prohání typická rakouská vozidla zejména V. Epochy, ačkoliv pro všechna kolejiště platí, že jednoznačná epocha není dána a vyskytnou se i parní lokomotivy. Dominantní je ovšem současný provoz.


Keszthely, muzeum železničních modelů, německá část, 11.7.2020 © Jiří Mazal

Mnohem větší plochu (opticky asi největší) zaujímá německá část. Modelové Labe doplňuje pohraniční stanice Bad Schandau, stejně jako nedaleký Sebnitz. V modelovém městečku jsou dokonce položeny i tramvajové koleje, ale tramvaj samotná pouze postává na konečné stanici. Nechybí ani nejrůznější detaily, jako svatba před kostelem, či letní kino, do něhož jeden z návštěvníků přijel tankem. Za obří stanicí Nürnberg Hbf, kde jsem napočítal úctyhodných jedenáct nástupišť (26 kolejí), začíná krajina zimního Schwarzwaldu včetně typických chalup s přimrzlými rampouchy.


Keszthely, muzeum železničních modelů, německá část se zimním Schwarzwaldem, 11.7.2020 © Jiří Mazal

V maďarské části lze na první pohled rozeznat velké množství ručně vyrobených modelů typických pro MÁV, včetně řady M41 se soupravami příměstských vlaků. U jednoho z budapešťských nádraží postává i jedna z tatrováckých tramvají, ale je vidno, že tato část ještě čeká na své dokončení. Jsme-li u Balatonu, nemůžeme postrádat ani jeho zmenšení v měřítku 1:87 včetně okolní krajiny. Mohutný kopec nápadně připomíná krajinu severního břehu včetně vinic.


Keszthely, muzeum železničních modelů, maďarská část - u Balatonu, 11.7.2020 © Jiří Mazal

Nádraží Keszthely sice nezobrazuje dnešní staniční budovu, ale nedaleko upoutá pozornost mohutný palác Festeticsů. Na kolejišti naleznete i jiné maďarské dominanty, trochu nezvyklé je modelové ztvárnění dálnice. To vše za doprovodu „Sergejů“, „Nohabek“ či „Csörgő“.

Budete-li se nacházet v okolí Keszthely, návštěvu kolejiště lze vřele doporučit každému fanouškovi železnice.

Úvodní snímek: Keszthely, muzeum železničních modelů, Norimberk, 11.7.2020 © Jiří Mazal

Odkazy

Galéria

Súvisiace odkazy