Nálet na železniční stanici Luleč

13.5.2020 8:00 Josef Bébar

Nálet na železniční stanici Luleč

25. dubna letošního roku uplynuly tři čtvrtě století od úspěšného náletu letectva Rudé armády na železniční stanici Luleč na okrese Vyškov v roce 1945. Na lulečském nádraží se v tu dobu nacházel odstavený vlak německé armády, který měl asi 40 vozů s municí a materiálem nutným pro obranu vojenského cvičiště Dědice. Byl to už třetí útok na tento vlak. Poprvé na něj sovětské letectvo neúspěšně zaútočilo dne 19. dubna, když stál ještě na kolejích stanice Křenovice horní nádraží.

Následujícího dne, 20. dubna 1945, byl vlak přesunut o 25 km východně, do žst . Luleč . Stanice se dodnes úředně jmenuje Luleč, ale celá leží v obci Nemojany . Už 21. dubna 1945 podnikla Rudá armáda druhý, opět neúspěšný nálet. Při něm byla zasažena staniční budova a v ní zahynuly dvě osoby, přednosta stanice Jan Štěpán a pokladník Josef Kovář, a ve vesnici zahynul Jan Žemla .Útok provedla 5. letecká armáda z polního letiště Kopčany na Slovensku. 25. dubna opět z letiště Kopčany v 11:05 odstartovalo 8 letadel typu IL-2 Šturmovik z 90. gardového leteckého pluku 5. letecké armády s úkolem zaútočit na vlak v Lulči. Tentokrát se nálet povedl, Šturmoviky třikrát zakroužily nad cílem a shodily na vlak 212 bomb o váze od 2,5 do 100 kg, které zasáhly přední část vlaku.


Obec Nemojany a žst. Luleč na mapě HZS ČR

Podle svědectví pamětníků zasáhly vůz se světlicemi a jejich exploze zapálila další vozy, ve kterých byl naložen ekrazit. Exploze ekrazitu způsobila katastrofu, všechny domy v obci Nemojany přišly o střechu, 90 % oken v obci bylo beze skla Půldruhého kilometru vzdálený kostel sv. Martina přišel o střechu, později o část věže, kde měli Němci pozorovatelnu při bojích o obec . Nová střecha kostela byla hotova v roce 1947. Mohutnost výbuchu potvrzuje i nález 5 m dlouhého kusu kolejnice na místním hřbitově, vzdáleném dva kilometry od nádraží . Tento nálet si naštěstí nevyžádal oběti mezi civilním obyvatelstvem, ale jen několik lehkých zranění od skla z rozbitých oken. Všech osm Šturmoviků se vrátilo na základnu, ze které startovalo k útoku na vlak.


Následky náletu na muniční vlak v žst. Luleč

Šturmoviky se objevily u Nemojan ještě 26. dubna, kdy 8 těchto strojů a 6 stíhaček typu Jak9 mělo podpořit boje o obce Rostěnice. Na základnu Kopčany se vrátila jen tři letadla, zbytek byl ztracen v souboji s 20 německými stíhačkami Bf 109 a Fw 190. A znovu 27. dubna 1945, kdy 8 Šturmoviků a 4 stíhačky Jak 9 ze základny Lužice zasáhlo do bojů o Luleč. Zpátky se vrátily jen tři letadla.


Následky náletu na muniční vlak v žst. Luleč

S následky útoku se musí počítat dodnes. Po skončení války se spěchalo a nevybuchlá munice se neničila, ale jen se zasypala vrstvou zeminy silnou asi 60 cm, to i v kolejišti nádraží . V osmdesátých letech minulého století se rekultivovala lokalita Skalka (stráň naproti stanici) jako náhrada orné půdy při stavbě dálnice D1 v úseku Tučapy –Vyškov. Při této rekultivaci buldozery vyhrabovaly ze země „žluté“ válečky tritolu.


Věž kostela sv. Martina před opravou a dnes; zdroj: www.nemojany.cz

V roce 1992 se připravovala elektrizace trati Vyškov - Brno, v té době jsem v Lulči sloužil jako výpravčí vlaků, a do Lulče byla svolána nějaká komise, které měla upřesnit místní poměry. Přednosta byl nemocný a já jsem ho za stanici zastupoval, neboť jsem měl denní službu. Mně bylo celkem jedno, jaké odborný problémy se tam řešily, jen jsem požadoval, aby v zápise bylo, že při pracích se může narazit na nevybuchlou munici. Komise se to mu zasmála, ale do zápisu to dala. Asi za rok potom při nějakém ručně kopaném výkopu dělníci vyhazovali se zeminou spousty ještě použitelného pěchotního střeliva. Nyní se chystá přestavba žst. Luleč a bude zajímavé, jak se stavební firmy vyrovnají se zbylou municí pod kolejištěm.


Kolejiště žst. Luleč; zdroj: www.nemojany.cz

Poznámka: Zdroj černobílých snímků v textu: sbírka Rudolf Klacek.

Prameny a odkazy:

  1. Rudolf Klacek: Letecké boje při osvobození Nemojan a okolí v dubnu 1945; in: Nemojanský zpravodaj 2/2018 (formát PDF)
  2. Nemojany – Wikipedie
  3. Luleč – Wikipedie
  4. Železniční trať Brno–Přerov – Wikipedie
  5. Iljušin Il-2 – Wikipedie
  6. Mapový portál HZS ČR

Úvodní ilustrační snímek: Letouny IL-2 „Šturmovik“ na Berlínem; zdroj: galerie.vojsko.net

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy