Chystá sa modernizácia trate Nowy Zagórz – Łupków

5.2.2020 8:00 Václav Horáček

Chystá sa modernizácia trate Nowy Zagórz – Łupków

Som pravidelným návštevníkom magazínu VLAKY.NET a občasným prispievateľom do jeho fotoblogu, zaujímam sa o dianie na slovenských a susedných železniciach. Pred nedávnom som objavil na jednom portáli informáciu o chystanej modernizácii trate z pohraničného Łupkowa do poľského vnútrozemia a chcel by som túto tému spomenúť na tomto mieste, aby sa ten stavebný ruch za našou hranicou zapísal do povedomí čitateľov a možno stal podnetom na diskusiu.

Poľský správca železničnej infraštruktúry PKP PLK plánuje do roku 2027 revitalizovať trať z poľsko-slovenského pohraničného mestečka Łupków do vnútrozemskej stanice Nowy Zagórz. Ide o nadväzujú časť koridoru E30 Nowy Zagórz - Jasło, ktorého revitalizácia bola zmluvné uzatvorená v máji 2019. Trať v súčasnosti nie je využívaná dostatočne osobnou dopravou – prevádzka funguje prakticky len cez víkendy, k čomu sa v období letných prázdnin pridáva spojenie Rzeszów - Medzilaborce.


Koľajisko stanice Łupków si stavebný zásah zaslúži (30.4.2016) © Marek Vojáček

Už predtým Podkarpatské vojvodstvo nahradilo ostatné vlaky autobusmi, nákladná doprava je sporadická. Rekonštrukciou sa má docieliť maximálna traťová rýchlosť pre osobnú dopravu 80 km/h, pre nákladnú 50 km/h. Projektová dokumentácia má byť spracovaná do polovice roku 2022 a financovanie projektu bude z prostriedkov Európskej únie cez regionálny operačný program zastrešovaný podkarpatskou samosprávou.


Stav trate nie je ideálny (30.7.2010, úsek Komańcza Letnisko - Rzepedź) © Jiří Mazal

Odkazy:

  1. Powstanie projekt modernizacji bieszczadzkiej linii Nowy Zagórz – Łupków. Dla kogo? – Rynek Kolejowy – zdrojová správa
  2. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. – oficiálny web
  3. Podkarpatské vojvodství – Wikipedie
  4. Linia kolejowa nr 107 – Wikipedia, wolna encyklopedia
  5. Linia kolejowa nr 108 – Wikipedia, wolna encyklopedia

Úvodná snímka: Rekonštrukcie sa dočká aj stanica Łupków (30.4.2016) © Marek Vojáček

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy