Budova železničnej stanice Kežmarok trochu inak

25.9.2019 8:00 Maroš Semančík

Budova železničnej stanice Kežmarok trochu inak

Všetkých priaznivcov železníc a architektúry pozývame na 9. ročník festivalu „DA - Deň architektúry“, ktorý sa tohoto roku premiérovo predstaví taktiež v Kežmarku. Honosná výpravná budova tamojšej železničnej stanice patrí medzi unikáty na Slovensku a tvorí jednu z dominánt historického mestečka Kežmarok. Bola postavená po 26 rokoch od vybudovania železničnej trate Poprad - Kežmarok.


Komplikované peripetie jej vzniku priblíži počas komentovanej prehliadky historik umenia Maroš Semančík. Podujatie sa začína v sobotu 5. októbra 2019 v 11:15 hod. pri vchode do odbavovacej haly.

Výpravná budova v Kežmarku môže byť bezpochyby korunovaná titulom najkrajšia železničná stanica Slovenska. Svojou okázalosťou konkuruje i tým vo veľkomestách a v čase vzniku prevyšovala výpravné budovy na veľkých železničných tratiach a na dopravných uzloch.

O jej výstavbe sa rozhodlo v lete 1911. Miesto vybrali bližšie k mestu, pri ceste do Stráni pod Tatrami. Najskôr muselo prebehnúť splanírovanie terénu, ktoré sa však neúmerne pretiahlo, keďže bolo potrebné ukrojiť časť Michalského vrchu, čo malo za následok aj neúmerné predraženie celej realizácie. Práce na stavbe samotnej výpravnej budovy začaté v roku 1914 sa oneskorovali v súvislosti s vypuknutím 1. svetovej vojny, čím sa termín otvorenia novej budovy stále presúval. Stanica bola oficiálne odovzdaná do užívania až vo februári 1916.

Kežmarská výpravná budova umiestnená na návrší sa majestátne vyníma ako honosné barokové panské sídlo. Symetrickú kompozíciu tvorí ústredná prevýšená vstupná hala prepojená prízemnými krídlami s krajnými poschodovými časťami. Na fasádach sa v hojnej miere uplatňujú secesne pretavené barokové a luisézne motívy. Interiér v bohatej miere spĺňal všetky želania a požiadavky cestujúcich.

Stanica vznikla v čase, keď sa prihliadalo najmä na komfort a pohodlie; nie ako dnes, keď ide hlavne o prepravu čo najväčšieho počtu ľudí v čo najkratšom možnom čase. Cestujúci sa mali cítiť dobre a tomu zodpovedalo aj vybavenie stanice. Jej okolie bolo v roku 1922 parkovo upravené a dotvorené oplotením, ktoré sa vlní opakujúcimi sa motívmi barokových štítov prevzatých z výpravnej budovy.

Súvisiace trate

  • ŽSR-185: Poprad-Tatry - Plaveč; Studený Potok - Tatranská Lomnica

Súvisiace odkazy