České dráhy investují do nové myčky vlaků v Bohumíně, zvýší kvalitu čistění souprav

19.7.2019 8:00 Mgr. Petr Šťáhlavský Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

České dráhy investují do nové myčky vlaků v Bohumíně, zvýší kvalitu čistění souprav

České dráhy investují skoro 18 milionů korun v Bohumíně do nové technologie myčky osobních vlaků. Depo v Bohumíně patří mezi největší a nejdůležitější provozy, kde České dráhy udržují své soupravy. Vlaky z Bohumína obsluhují prakticky celý Moravskoslezský kraj a jezdí také po koridoru do Prahy. Myčka může podle zvoleného programu a typu vlaku umýt během 24 hodin více než sto vozů, což je by představovalo přibližně 3 kilometry dlouhou soupravu.

„Nová technologie myčky zlepší kvalitu čistění vlakových skříní různých typů souprav od motorových vozů, přes jedno- a dvoupodlažní elektrické jednotky po klasické vozové soupravy nebo dokonce rychlovlaky Pendolino. Podle zvoleného programu a typu souprav může teoreticky myčka umýt za 24 hodin více než 100 vozů. Výměna technologie zajistí kvalitní údržbu a mytí našich souprav po dobu dalších přibližně 15 let,“ vysvětluje Michal Vereš, náměstek generálního ředitele Českých drah pro provoz, a dodává, že nová technologie šetří také životní prostředí a vodu:

„Moderní myčka vlakových souprav s deseti různými programy zahrnujícími např. patrové soupravy CityElefant, rychlovlaky Pendolino a Railjet nebo jednotky typu Panter, je ekologicky šetrná. V maximální míře spoří vodu a stejně jako předchozí zařízení využívá až z 80 % vodu recyklovanou. Navíc jsme novou technologii připravili pro budoucí napojení na zásobník dešťové vody, což v budoucnosti podstatně sníží požadavky na odběr vody z veřejných zdrojů. Výstavba svodu a zásobníku dešťové vody bude v příštích letech samostatnou investicí.“

Při rekonstrukci železniční myčky dojde k demontáži dosluhující 15 let staré technologie, k rekonstrukci zařízení pro úpravu vody, elektrických rozvodů a rozvodů stlačeného vzduchu a přívodů vody a plynu. Instalována bude nová mycí linka s 10 různými mycími programy a s dalšími technologickými zařízeními, jako je například vytápění myčky nebo sušení souprav. Myčka je halová se dvěma mycími rámy a umožňuje průjezdné mytí delších souprav nebo mytí odstavené až sedmivozové soupravy. Mytí je možné i v zimním období až do teplot  –5 °C.

Náklady na modernizaci myčky budou necelých 18 milionů korun a nové zařízení má dodavatel uvést do provozu do 180 dní od zahájení rekonstrukce, tedy na přelomu letošního a příštího roku. České dráhy v současnosti využívají moderní vlakové myčky také v Praze, v Českých Budějovicích nebo v Brně.

Úvodní ilustrační snímek: Moderní myčka ČD, která byla uvedena do provozu letos v Českých Budějovicích

Súvisiace odkazy