Jak se roku 2003 slavil Den železnice v Bohumíně

22.12.2011 8:00 Radek Hořínek

Jak se roku 2003 slavil Den železnice v Bohumíně

Když se na našich stránkách objevilo dílko od Zbyňka z oslav už dávného svátku všech železničářů v Ostravě, tak mi to nedalo, abych se kouknul do svého archivu a našel jsem fotky k dění v Bohumíně o jeden rok dříve. Tak jsem se rozhodl pár písmenky doprovodit několik fotografií z místa samého.

 

 

 


Nejsem taková hlava, abych si pamatoval, jakým tím vlakem jsem tehdy s kamarádem Martinem do Bohumína cestoval. Jediné co vím je, že to nebyl vlak kategorie IC/EC, neboť za ten se v onen čas platil příplatek. Taky mne může mrzet, že v té době jsem nefotil digitálem, abych si pořídil nějaké snímečky železniční stanice Bohumín, která od oné doby doznala vizuálních změn. Od onoho dne jsem tam vlastně ani nebyl, pokud pominu dva průjezdy cestou na druhé narozeniny VLAKY.NET a zpět, leč to bylo v brzkých ranních nebo v nočních hodinách.


Večerní pohled na bohumínskou staniční budovu se strojem 130.022-7 (29.8.2010)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Onen den 27. září 2003 panovalo v Bohumíně slunečné počasí a v tehdejší provozní jednotce DKV Ostrava, která sice dodnes zůstala pod hlavičkou ČD, a.s., ale při oddělení nákladní dopravy přešla pod DKV Olomouc, byla spousta zajímavostí k focení. Především na paprscích rotundy se na sluníčku vyhřívalo několik krásek všech generací, prohánějících se pod zelenými dráty z Prahy až po východ Slovenska.


151.027, 182.168 a 140.094 na parscích bohumínské točny © Radek Hořínek

Velkému zájmu se těšila skupina lokomotiv E 499.0 a E 499.1, ale taky Kyklop T 499.0002 a papoušek 477.060. Pro milovníky vůně nafty tu byla trojice dieslových lokomotiv, čmelák, kocour a berta. Při procházce depem jsme objevili v kopřivách odstavenou jednu nulkovou bobinu. Po dokumentaci všeho pro nás v onu dobu zajímavého, jsme se osobákem posunuli do Ostravy na hlavní nádraží.


750.079 na ostravském hlavním nádraží © Radek Hořínek

Tady měl v plánu hlavně Martin vyfotit si historickou tramvaj a trolejbus s přívěsem. Obojí nám zapózovalo na smyčce před výpravní budou hlavního nádraží v Ostravě. Chvíli jsme jenom tak sledovali provoz MHD a vlaků, až přišel náš čas na cestu domů. Přesunuli jsme se na odpovídající nástupiště a čekali na Ex 120 Košičan, který nás měl dopravit zpět do Olomouce. Jeho příjezd jsme si v Ostravě vyfotili a hurá do vlaku. Díky té fotce si alespoň pamatuji, kterým vlakem se jelo zpět.

Titulní snímek: T 499.0002 sice v plné kráse, ale už neprovozní © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy