Novinky v turecké mezinárodní dopravě

18.6.2019 8:00 Mgr. Jiří Mazal

Novinky v turecké mezinárodní dopravě

Turecko je známé svými plážemi a historickými památkami, ale za pozornost stojí i zdejší železnice, o kterých jsme na vlaky.net několikrát psali. V mezinárodní dopravě se zde během letošního roku odehrálo a ještě odehraje několik velkých změn.

Podíváme-li se na spojení z Evropy, poněkud nečekanou novinkou se stal vlak spojující bulharský Plovdiv s tureckým Edirne, největším městem v evropské části Turecka. Vlak potřebuje na ujetí vzdálenosti 180 km čtyři hodiny, což je zapříčiněno nezbytným pohraničním odbavením. Je to ale o trochu méně než autobusem. Spoj je v provozu pouze o sobotách a nedělích a má sloužit zejména Bulharům navštěvujícím Edirne kvůli nákupům.

Souprava je tvořena velkoprostorovými tureckými vozy 2. třídy (uspořádání 2+1) a lehátkovými vozy. Jízdní řád:

Stanice

Odjezd

Příjezd

Plovdiv - Edirne

8:40

12:18

Edirne - Plovdiv

17:00

21:15

Ceny jsou stanoveny na 6,86 € (na sezení) a 10,36 € (lehátko). Jakým způsobem funguje lehátkový vůz (a zdali vůbec), není však autorovi známo.

Edit: podle posledních zjištěných informací Bulharských železnic, viz http://www.bdz.bg/bg/novini/izgotviat-se-varianti-vlakut-do-odrin-da-trugva-ot-sofiia.html vlak momentálně jezdit nemá.

Nadále běží noční spojení Sofia – Halkali (na předměstí Istanbulu), známé pod názvem Bosphor Express. Od 7. června jej doplňuje přímý lůžkový vůz Bukurešť – Halkali.


Na ilustračním snímku stojí typický zástupce bulharských železnic, řada 45, ve stanici Dabovo, obklopená toulavými psy, 25.3.2016 © Jiří Mazal

Železničními nadšenci z celého světa je nedočkavě očekáváno zavedení nových mezinárodních vlaků Ankara – Tbilisi – Baku po nedávno postavené trati Kars – Achalkalaki. Problém je zejména finanční. Ázerbájdžánské železnice původně zamýšlely zakoupit tři desetivozové soupravy s měnitelným rozchodem (nutno překonat rozdíl evropského a ruského rozchodu), ale kvůli finančním nesnázím zatím švýcarský Stadler dokončil soupravu pouze jednu. Ta byla v březnu tohoto roku převezena po kolejích ze Švýcarska přes Rakousko, Balkán, Turecko a Gruzii do Ázerbájdžánu. V tunelu Marmaray pod Bosporem se přitom jednalo o vůbec první průjezd tranzitního vlaku mezi Evropou a Asií. V pohraničním Achalkalaki bylo také použito zařízení na změnu rozchodu, které doposud zůstávalo bez užitku – u nákladních vlaků probíhá překládka zboží.


V tunelu Marmaray se pohybují zejména jednotky řady E32000 istanbulské příměstské dopravy, 7.4.2015 © Jiří Mazal

V rámci zkoušek se souprava dokonce podívala na druhý břeh Kaspického jezera, do Kazachstánu.

Aktuálně je ohlášeno zahájení provozu v srpnu 2019. Jízdní řád ještě není znám, ale cestovní doba má činit zhruba 40 hodin a vlak má jezdit jednou týdně. Cena za lehátko (čtyři místa v kupé) je stanovena na 50 €.

Změny se také chystají ve spojení Turecka a Iránu. Poté, co před několika lety z bezpečnostních důvodů zanikl rychlík Ankara – Teherán, zvaný Transasia Express, zůstalo torzo v podobě spojení z Vanu do Tabrízu (jednou týdně). Od 20. června má však dojít k jeho prodloužení a svou jízdu bude začínat/končit v iránském Teheránu. Frekvence spojení zůstane zachována, v pondělí z Teheránu, v úterý z Vanu. Přesný jízdní řád není doposud znám.

Nasazeny mají být iránské čtyřmístné lůžkové vozy typu Alborz. Myšlenka obnovení spoje v celé původní trase není zcela opouštěna a změny se dají očekávat „v blízké budoucnosti“, pod čímž si lze však v blízkovýchodních reáliích představit prakticky cokoliv.


Řadaa DE22000 se často objevuje v čele tureckých dálkových vlaků. Zde s vlakem Van Gölü Ekspresi v Ankaře, 25.10.2015 © Jiří Mazal

Na závěr se ještě zmíníme o sice vnitrostátním, ale významném tureckém spojení mezi Ankarou a Karsem, tzv. Doğu Express. Ubytovací vozy tohoto vlaku jsou po uvedení do prodeje velice rychle vyprodány zahraniční klientelou, která tak cestuje za turecké dotované ceny, a pár dní před odjezdem je vlak zcela plný. Turecké železnice se proto odhodlaly uvést do provozu jeho „turistickou“ variantu, složenou pouze z lůžkových vozů (a vozu jídelního). Spoj jezdí třikrát týdně (pondělí, středa, pátek) a má o poznání méně zastávek, ovšem nabízí možnost fakultativních výletů během delších pobytů (2-4 hodiny) ve stanicích v nejzajímavějších místech. Nejkrásnější úseky zároveň projíždí za denního světla, což vede k poněkud nepraktickému dojezdu do Karsu ve 23:30.  Jízdní doba ve směru z Ankary činí 27,5 hodiny.

Cena je i přes charakter vlaku velmi příznivá. Dvojice pasažérů v dvoulůžkovém kupé zaplatí kolem 70 €, jednotlivce pak celé kupé přijde na 60 €. Jízdenku si lze zakoupit na webu TCDD.

Úvodní snímek: souprava pro nové spojení Ankary a Baku projíždí tureckým územím ke svému ázerbajdžánskému vlastníkovi

Súvisiace odkazy