Muránskou strelou do Jelšavy za stredovekom

9.8.2018 8:00 Detská železnica Košice, o.z.

Muránskou strelou do Jelšavy za stredovekom

Zaujímavý prázdninový program pre celé rodiny spojený s jazdou nostalgickým vlakom pripravilo občianske združenie Detská železnica Košice v spolupráci s mestom Jelšava a Železnicami SR. V sobotu 18. augusta vypravia mimoriadny vlak z Košíc do Jelšavy, kde si na Kaštieľnom dni pripomenú život v stredoveku.

Mimoriadna jazda sa tiež uskutoční pri príležitosti 125. výročia otvorenia železničnej trate Muráň – Plešivec.

 

 

Kaštieľny deň  sa v tomto roku vracia do obdobia života slávneho šľachtického rodu Koháryovcov. Už tradične budú pripravené atrakcie pre všetky vekové kategórie. Dobové hudobné vystúpenia, odborná prednáška aj historické tance, sokoliari, Igrici- to je len  krátky výber z hlavného programu, ktorý začína dobovým nástupom a výstrelom z dela. Deň v kaštieli uzavrie veselica s Duchoňovcami.

Pre milovníkov histórie sú pripravené inscenované ukážky zo života významného uhorského šľachtica Mikuláša Koháryho.  Nádvorie kaštieľa oživí trhové mestečko, dobová kuchyňa, tradičné hry, dielne pre deti, drevený kolotoč,  strelnica a komentované prehliadky, uviedla riaditeľka Mestského múzea v Jelšave Tatiana Strelková. Potulky historickou Jelšavou so sprievodným slovom začnú na železničnej stanici v Jelšave, kde si pripomenú 125. výročie otvorenia historickej trate Muráň – Plešivec.  

Mimoriadny vlak z Košíc zostavený z dnes už historických motorových vozňov radu 810 (M 152.0) odchádza z hlavnej železničnej stanice v  Košiciach v sobotu 18. augusta o 9:05. Sprievodným podujatím bude aj vyhliadková jazda na trase Jelšava - Muráň o 11:20 a 12:45, na ktorú pozývame všetkých obyvateľov regiónu a návštevníkov Kaštieľneho dňa. Odchod vlaku z Jelšavy do Košíc sme naplánovali na 18:00, aby si cestujúci mohli vychutnať bohatú ponuku podujatia, priblížil Ľubomír Lehotský predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Lístky na vlak sú dostupné v predpredaji na http://www.detskazeleznica.sk/--6-256-vlakom-na-kastielny-den-v-jelsave prípadne v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ulici 48 v Košiciach. Kto by chcel využiť mimoriadnu akciu, môže si zakúpiť cestovný lístok za zvýhodnenú cenu v pokladni detskej železnice v Čermeli najneskôr do 15.8.

Viac informácií k podujatiu nájdete na www.jelsava.sk a www.detskazeleznica.sk

Tešíme sa na vás!

Súvisiace trate