Mimořádná návštěva ve Vysokém Mýtě

12.12.2017 8:00 Mgr. Pavel Skokan

Mimořádná návštěva ve Vysokém Mýtě

Každý rok kolem Mikuláše zavítá na trať Choceň – Litomyšl Mikulášský vlak vedený parní lokomotivou. V minulých letech to nejčastěji byla letohradská Líza (423.009) vyrobená v roce 1922. I letos byla na plakátech, v tisku a na internetu avizovaná právě lokomotiva z Letohradu. Každý rok se vydávám ke kolejím udělat pár obrázků a ani letos jsem si tuto příležitost nechtěl nechat ujít.

 

 

 

Vydal jsem se tedy v sobotu 9.11.2017 na nádraží ve Vysokém Mýtě. Předpokládal jsem, že tam nebude tolik lidí jako na zastávce v centru města, kam to mají rodiče s malými  dětmi  přece jenom blíž, a toto očekávání se mi vyplnilo. Našel jsem si celkem slušné místo a čekal na Lízu. Jaké bylo ale moje překvapení, když se v zatáčce na vjezdu do stanice zjevila vlastně skoro rarita. Místo Lízy přijela olomoucká rosnička (464.202). Tahle lokomotiva pochází z první poloviny padesátých let. Vyrobena byla spolu s lokomotivou číslo 464.201 jako prototyp v tehdejších Závodech V. I. Lenina v Plzni (Škoda).


464.202 vjíždí v čele „Mikulášského vlaku“ do stanice Vysoké Mýto © Mgr. Pavel Skokan

Uspořádáním pojezdu 2'D2' vycházela z řady 464.0. V roce 1956 byly vyrobeny jenom dva prototypy (464.201 a právě 464.202), ale tím to nakonec skončilo. Ani ČKD Praha, ani lokomotivka v Plzni tento stroj, na svou dobu moderní a výkonný, vyrábět nezačaly. Stroj působil postupně v Jihlavě, v Brně a nakonec v Olomouci. Po ukončení parního provozu v sedmdesátých letech se dostal do sbírek NTM. V devadesátých letech byla rosnička opravena a vozila řadu nostalgických vlaků jak u nás, tak i za hranicemi. Jezdila do roku 2009, kdy jí vypršela lhůta způsobilosti kotle.


„Mikulášský vlak“ při zastávce ve stanici Vysoké Mýto, v popředí Jiří Rokos, vlakvedoucí
a majitel malého soukromého železničního muzea v Cerekvici nad Loučnou
© Mgr. Pavel Skokan

Nakonec se ji podařilo znovu uvést do provozu a opět zdobí naše tratě.  O jejím znovuvzkříšení se psalo i těchto stránkách v září 2014  v článku „Rosnička“ 464.202 opět mezi „živými“! (Martin Švancar). Neplánovaně a o to raději jsem tedy viděl v provozu stroj, který jsem dosud neměl možnost na vlastní oči spatřit a tudíž ani fotografovat, a moje sbírka železničních fotografií byla obohacena o jednu mimořádnou vzácnost.


„Mikulášský“ vlak při krátkém odpočinku ve stanici Vysoké Mýto © Mgr. Pavel Skokan

Prameny a odkazy:

  1. Mikulášské jízdy na železniční trati Choceň - Vysoké Mýto – Litomyšl na webu Místní dráha Choceň - Vysoké Mýto - Litomyšl
  2. České dráhy, a.s. - Vlakem za zážitky - Plnou parou s Mikulášem v Pardubickém kraji
  3. 9.12. 2017 vyjede parní vlak s mikulášskou družinou na trať Choceň - Litomyšl – Cysnews
  4. Řada 464.2 na webu Prototypy.cz

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy