Prednášky z cyklu Historie dopravy

28.2.2017 18:00Zdroj: p. prof. Mojžíš

Prednášky z cyklu Historie dopravy

V aktualite o 18. hodine vám dnes prinášame pozvánku na tri prednášky z cyklu Historie dopravy organizované p. profesorom Mojžíšom, ktoré sa uskutočnia v dňoch 8., 15. a 22. 3. 2017 na Výukovom a informačnom pracovisku Dopravnej fakulty Jana Pernera v Prahe.

 

 

 

8. seminář cyklu Historie dopravy:

„Aféra bratří Kleinů při stavbě Olomoucko-pražské dráhy

a inženýr Jan Perner“

ve středu 8. března 2017 od 15:00 do 16:30 h

prosloví p. Ing. Mojmír Krejčiřík.

Pan Ing. Krejčiřík je stavební inženýr, dlouholetý předseda redakční rady odborného časopisu Nová železniční technika, autor několika knižních publikací z historie železnic.

9. seminář cyklu Historie dopravy:

„Stavba Podolského mostu“

ve středu 15. března 2017 od 15:00 do 16:30 h

prosloví p. Tomáš Janda.

Monumentální mostní konstrukce, překonávající řeku Vltavu v Podolsku na silnici z Tábora do Písku, představuje vrchol československého mostního stavitelství první poloviny dvacátého století. Již projekt mostu vzbudil obrovský ohlas v celé Evropě, získal na architektonické výstavě v Paříži v roce 1937 ,,Zlatou medaili" a byl nazván ,,Le beau pont de l´ Europe" (Krásný most Evropy). V době okupace byla stavba mostu symbolem národní hrdosti českých inženýrů, techniků a dělníků.

Pan Janda se aktivně podílel na přípravě a organizaci výstavy o tomto mostě v Muzeu silnic ve Vikýřově u Šumperka http://www.ssok.cz/vystava.html a měl nejen o něm poutavé přednášky v několika městech. Výstava v tomto muzeu trvá do 30. dubna 2017.

10. jubilejní seminář cyklu Historie dopravy:

„Výsledky experimentálního výzkumu

v oblasti energetické racionalizace železničních vozidel“

ve středu 22. března 2017 od 15:00 do 16:30 h

prosloví p. doc. Ing. Jaroslav Opava, Ph.D.

Tato přednáška tematicky navazuje na přednášku p. Ing. Jiřího Pohla na semináři dne 22. 2. 2017.

Jaroslav Opava absolvoval Vysokou školu dopravní v Žilině, obor Elektrická trakce a energetika. Po vozební praxi u ČSD pracoval na VŠD na Katedře elektrické trakce a energetiky, kde obhájil hodnost CSc. Od roku 1975 pracoval v Oddělení elektrických vozidel ve Výzkumném ústavu železničním v Praze a zapojoval se zde do domácích i mezinárodních výzkumných programů. Od počátku devadesátých let působil externě na Dopravní fakultě Jana Pernera a též na Fakultě dopravní ČVUT. Od roku 2006 je na FD pedagogicky činný, je vedoucím Laboratoře dopravní energetiky a rovněž se zde habilitoval.


Semináře jsou bezplatné, můžete pozvat své přátele a známé.

Semináře proběhnou v Praze na Výukovém a informačním pracovišti Dopravní fakulty Jana Pernera, ul. Pod Výtopnou 2, na 5. poschodí (u odstavné plochy Autobusového nádraží Florenc): http://www.upce.cz/dfjp/vip/kde-nas-najdete.html