Péefkárium aneb Všechno nejlepší do nového roku

31.12.2016 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Péefkárium aneb Všechno nejlepší do nového roku

Vzhledem k tomu, že na letošního Silvestra nikdo žádný humorný příspěvek nepřipravil (a mně samotnému do žertování momentálně také není), snad návštěvníci našeho internetového magazínu vezmou zavděk i čímsi jiným. Nakonec více či méně bujaré zábavy (vesměs z archivních zdrojů) je dnes plný program valné části hlavních televizních kanálů.

 

 

 

 

Navíc tímto svým počinem plním slib, který jsem zde značně neuváženě učinil v poslední den roku 2012 při pokusu o založení nové nauky a posléze na něj ke své hanbě zapomněl, jak jsem s pokorou přiznal začátkem roku tohoto. I když vás o dnešní půlnoci na tomto místě čeká obvyklé redakční přivítání v novém roce a o osm hodin později neméně vžité zamyšlení nad fungováním našeho internetového magazínu v uplynulých dvanácti měsících a jeho směřováním do budoucna, můžeme si vzájemně popřát všechno nejlepší do roku 2017 už od rána. A to při prohlížení galerie tří desítek péefek našich členů, partnerů nebo příznivců.


ČD rozesílaly odkaz na příslušnou stránku jejich webu (kliknutí do náhledu ji otevře)

Některá přání, jako třeba to výše uvedené, však nemají jednoduchou obrazovou podobu v požadovaném formátu JPG, takže je do připojené galerie nebylo možno zařadit. Jsou jedinci, kteří dávají přednost třeba formátu PDF, jako náš známý olomoucký jůtuberák. Ten rozeslal podobná přání hned tři: vlakofilní, rodinné a alkoholní. (K tomu poslednímu dodám, že tradičním plnotučným mokem hanáckým nebývala kdysi zrovna slivovice, nýbrž cosi mnohem specifičtějšího.) Ale vraťme se k našemu tématu. Posledním formátově netypickým a zajímavým novoročním přáním, které jsme dostali, je drobná prezentace prostřednictvím PowerPointu:


Přání ve formátu PPSX vytvořil Ing. Bohumil Skála z CZ Loko (kliknutí do náhledu je otevře)

Někteří vinšovatelé se ovšem spokojují s pouhým textem elektronické zprávy, jiní dávají přednost rozesílání „výrobně“ nenáročnějších SMS nebo MMS. I když i tady došlo v uplynulém vánočním období k určitým změnám, jak zaznamenala Česká televize. (Předpokládám, že její zjištění neplatí jen pro ty v titulku uvedené Čechy, ale také pro Moravany, Slezany, v ČR usazené Slováky a další národnosti.) Posun k „vyvěšování“ péefek na (a)sociálních sítích se jistě dal očekávat. Nicméně my se nacházíme v odlišném internetovém prostředí, a tak si v něm užijme poněkud jiné atmosféry při společném očekávání příchodu nového roku 2017.


Všechno nejlepší! © PhDr. Zbyněk Zlinský

Prameny a odkazy:

  1. Novoročenka - Wikipedie
  2. Pour féliciter - Wikipédia
  3. Diskusní téma WWW.VLAKY.NET s přáními k novému roku 2017 (odkaz vede k poslednímu z nich)
  4. redakční pošta VLAKY.NET
  5. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Titulní obrázek: PF 2017 © Martin Blaťák

Galéria

Súvisiace odkazy