5. Parní Olympia

19.6.2016 8:00 Jakub Sýkora

5. Parní Olympia

Parní Olympia se začíná blížit školnímu věku a tak jsme se vypravili oslavit půlkulaté výročí Parní Olympie do Brna s modely 310.017 a 275.021. Sice kvůli souhře mnoha okolností jen na jeden den, ale i ten stál za to.

 

 


 

 


Ráno jsme vyrazili dvěma zástupci gumokolních „youngtimerů“ a jedním novým mladoboleslavským výrobkem s plně naloženým vozíkem k Brnu. Kolem deváté hodiny jsme se zdárně sešli na parkovišti nákupního centra Olympia a mohli jsme začít „bojovat“ o místo u rampy. Sešli jsme se totiž s mnoha dalšími modeláři, a jelikož je pomoc zvedací plošiny u modelů těchto velikostí velice vítaná, bylo nutné počkat ve frontě. Po vyložení a potřebných formalitách nám již nic nebránilo v započetí přípravy na jezdění, kdy výjimečně vozíme jen sebe (a pár našich kamarádů a známých).


Provozní přestávka na doplnění vody do van a válcového oleje do mazacího lisu ve stanici Amfiteátr, 4.6.2015, Brno, foto Jakub Sýkora

Já s mou větší ratolestí a kolegou jsme se pro tento den ujali 310.017. Ta je prakticky nejstarším stále funkčním modelem na 7 a ¼ palcovém rozchodu s měřítkem 1:8 u nás. Pan Jiří Sič ji poprvé zprovoznil v roce 1972 a do roku 1994 ji jen tak pro radost zatápěl zhruba jednou za rok. Po účinkování na oslavách 100 let MHD v Ostravě v roce 1994 se začala postupně objevovat i na veřejnosti a nakonec roku 2001 jsme se s panem Sičem spolčili my a od té doby se vytrvale objevuje nejen na drážních akcích. Druhá lokomotiva 275.021 je rovněž unikát, jelikož se jedná o sdruženou čtyřválcovou lokomotivu a tomuto zůstal věrný i model. Lokomotivu pan Sič stavěl více než 21 let, protože na ni nebylo tolik času, materiálu a vybavení. Poprvé se v ní rozhořel oheň v Brně na 2. Parní Olympii a první zkušební metry ujela právě na této dráze. Bohužel se jí ale v Brně moc nedaří a zatím pokaždé tady stávkovala. Čtenáři ji ale určitě znají z Rendezu a mnoha dalších akcí, kde ji mohli obdivovat v plné parádě.

Vyčuhující zástupce Velké Británie a tři modely italských kolegů z Udine, 4.6.2015, Brno, foto Jakub Sýkora

V Brně se letos sešla nádherná směsice modelů a každý si ji může prohlédnout na stránkách pořadatele. Kromě modelů velkých měřítek se tradičně sjíždějí i parní modely menších měřítek a další historická, úzkorozchodná a podobná vozidla i nevozidla (lokomobily apod.). Díky přímému účastnění jsem neměl čas vše pokrýt, ale snad galerie poskytne čtenáři dostatečný přehled. S 310.017 jsme se proháněli střídavě s jedním a dvěma plošinovými vozy. Naneštěstí ale 275.021 neprolomila smůlu a ani letos se jí nedařilo. Jelikož jsme nebyli jediní v měřítku 1:8, bylo možné vidět 310.017 i v soupravě s „prasetem“ T211.0124, které postavili Michael a Franta Haufovi a také s BS200 Aleše Máchy.

Podvečer v depu, 4.6.2015, Brno, foto Jakub Sýkora

Musím touto cestou poděkovat organizátorům za pozvání, za zabezpečení nádherného počasí a v neposlední řadě i za to, že se o nás výborně starali. Nezbývá, než popřát vše nejlepší do další pětiletky Parních Olympií a těšit se na další ročník. Akce je to velice vydařená a opravdu stojí za to, zajet se podívat do Brna. My jsme si letošní ročník velice užili.

Odkazy:

Sičova drobná železnice – www.sicova-drobna-zeleznice.cz
Společnost Moravských Parkových Drah – www.smpd.cz

Galéria