Legiovlak se vydal na pouť po České republice

20.5.2015 8:00 Jiří Řechka

Legiovlak se vydal na pouť po České republice

Dne 19.5.2015 byl oficiálně spuštěn projekt Československé obce legionářské – Legiovlak. Je to ambiciózní záměr Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918 – 1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta skončí až v roce 2020.

 

 

 


Legiovlak pomáhá veřejnosti a především mládeži obnovovat povědomí o čs. legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. Vstup do expozice Legiovlaku je zdarma a to i díky podpoře Ministerstva obrany ČR, Českých drah a. s., SŽDC, s.o., ČD Cargo, a.s., a dalších partnerů. V letech 2011 – 2014 zakoupila Československá obec legionářská celkem 11 vyřazených historických vagonů. Jeden z plošinových vagonů dlouhodobě zapůjčily České dráhy, a. s., a kovářský vagon zrekonstruovala a dodala slovenská strana v čele s Nadáciou Milana Rastislava Štefánika a Klubom historickej techniky RD Zvolen. Legiovlak se tak stal skutečně československým.


Zástava československé obce legionářské © Jiří Řechka

Prvních sedm zrekonstruovaných vagonů bylo představeno v říjnu 2014 na Nákladovém nádraží Žižkov v Praze, jak jsme reportážně zachytili, kde je vyhledalo na 18 000 návštěvníků. V současné době již jezdí po naší vlasti Legiovlak čítající 10 vagonů. Pro co největší přiblížení podoby legionářských vlaků a životních podmínek, bojové činnosti a zvyklostí našich dobrovolců byly vybrány pro rekonstrukci nejčastěji používané vozy. Vlak se skládá z vozu polní pošty, těplušky, krejčovského, prodejního, ubytovacího, zdravotního, štábního, obrněného a dvou vozů plošinových. Na letní prezentaci v Praze bude připojen krejčovský vagon a po rekonstrukci zbylých dvou vozů bude Legiovlak v roce 2016 doplněn o velitelský a promítací vagon. Tolik ze stránek Československé obce legionářské.


Legionáři před prodejním vagónem © Jiří Řechka

Včerejšího slavnostního aktu se zúčastnil premiér Bohuslav Sobotka, první místopředseda senátu PČR , Přemysl Sobotka, velvyslanci Slovenska a Francie a další pozvaní hosté. Předseda vlády a další řečníci ve svých projevech zdůraznili význam tohoto projektu zejména pro mladou generaci. Význam legií pro vznik našeho samostatného státu, Československé republiky. Zároveň bylo vysloveno poděkování všem, kteří se podíleli a podílejí na tomto projektu. Na závěr bylo podepsáno memorandum mezi Československou obcí legionářskou a Českým rozhlasem a Československou obcí legionářskou a Českou unií sportu o podpoře tohoto projektu.


Premiér Sobotka v zajetí médií © Jiří Řechka

Po skončení této části akce pozvaní hosté vyčkali příjezdu Legiovlaku a po slavnostním přestřižení pásky si premiér Bohuslav Sobotka a další hosté prohlédli Legiovlak. Na svojí dlouhou cestu se Legiovlak vydal ve dvanáct hodin z pražského hlavního nádraží. Jeho první zastavení bylo v Praze-Libni, kde byla k soupravě přistavena berta T 478.1008, která převezla vlak do Mladé Boleslavi. Zde je první veřejná prezentace vlaku. Jsem rád, že jsem měl možnost se zúčastnit části této jízdy. Další podrobnosti o tomto projektu najdete v přiložené tiskové zprávě, vydané ke startu vlaku, a v popisu projektu.


Legiovlak odjíždí z Libně do Mladé Boleslavi © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. Československá obec legionářská – oficiální stránky
  2. Československá obec legionářská – Wikipedie
  3. Legie 100 – Wikipedie
  4. Československé legie – Wikipedie
  5. České dráhy, a.s. – skupina
  6. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: Obrněný automobil na nízkostěnném voze Legiovlaku © Jiří Řechka 

Galéria

Súvisiace odkazy