Hokejové Pendolino se poprvé vydalo do Ostravy

10.4.2015 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Hokejové Pendolino se poprvé vydalo do Ostravy

České dráhy jsou oficiálním partnerem MS IIHF v ledním hokeji 2015. [...] Maskoty šampionátu jsou „Bob a Bobek - králíci z klobouku“, objeví se proto i na vlacích Českých drah. První pendolino se známými postavičkami vyrazí na cestu do Ostravy zítra v 7:22 z Prahy hl.n. A do Ostravy hl.n. dorazí v 10:45. A u toho takto avizovaného ne zcela všedního jevu nemohli včera chybět ani reportéři internetového magazínu VLAKY.NET.

 

 

 


No vlastně mohli, protože původně jsme žádnou reportáž na toto téma neplánovali a kolegům na obou koncích trasy jsme výše uvedenou informaci, která byla součástí průvodního elektronického psaní k tiskové zprávě ČD, poslali jen na vědomí. Nicméně jak náš reportér pražský, tak jeho protějšek ostravský se rozhodli dne 9.4.2015 na hlavní nádraží obou měst vyrazit a hokejovou tvářnost třetího Pendolina při jeho premiérové jízdě zvěčnit. První jen fotograficky, druhý i formou obrázků pohyblivých. Později vyšlo najevo, že k jejich snažení se náhodně přidal i jeden z našich (bohužel už jen bývalých) členů, jenž jízdu dotyčného vlaku zachytil na trase:

SuperCity 503 „Pendolino“ projíždí stanicí Štěpánov © Vojtěch Fajkus
 
Ale obraťme svou pozornost k tomu, jak se postavičky z populárního večerníčku někdejší Československé televize dostaly na bočnice jedné z „vlajkových lodí“ ČD. Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2015 je výjimečná událost a jako národní železniční dopravce jsme rádi, že můžeme být jeho oficiálním partnerem. Budeme přepravovat jak hokejové týmy, které daly našim vlakům přednost před letadly, tak jejich fanoušky. Chystáme se proto posilovat spoje do Ostravy a Prahy a během utkání v Praze budeme podle potřeby mimořádně zastavovat vybrané dálkové vlaky v Libni nebo ve Vysočanech, odkud je to k O2 areně jen kousek.
 

Detail reklamy na elektrické jednotce 680.003 © Jiří Řechka
 
Tak pravil šéf Českých drah, alespoň podle už výše odkázané tiskové zprávy. A že maskoty tohoto vrcholného sportovního klání jsou právě oni roztomilí zástupci domestikované formy druhu Oryctolagus cuniculus, to už víme. Polepením vlaků však pochopitelně spojení národního dopravce s mezinárodním turnajem nekončí. Kromě už Ing. Krtkem zmíněných opatření nabízejí České dráhy svým zákazníkům výhodné cestování na jednotlivé zápasy podle podmínek speciální akviziční slevy VLAK+ hokej. Pro snazší orientaci fanoušků hokeje, kteří chtějí této nabídky využít, funguje na internetovém portálu Českých drah zvláštní stránka.
 

Snímek úvodního okna internetové stránky a.s. České dráhy „Vlakem na hokej“
 
Zda udělají účastníci světového šampionátu, ať už v dresu České či Slovenské republiky, radost našim/vašim hokejovým fanouškům či nikoliv, to ukáže až budoucnost. České dráhy však nepochybně udělaly (a ještě asi udělají) radost fanouškům železničním bez rozdílu státní příslušnosti už nyní zpestřením jinak poněkud fádního „unifiku“ své flotily prestižních vozidel. Což byl samozřejmě jen nezamýšlený bonus k hlavnímu jejich cíli při plánování a realizaci tohoto počinu, který leží nepochybně v oblasti ekonomické. No a radost budou mít samozřejmě i děti (o letitých pamětnících nemluvě), že se po kolejích prohánějí „králíci z klobouku“.
 

Detail reklamy na elektrické jednotce 680.003 © Jiří Řechka
 
Na závěr nám nezbývá než popřát letošnímu mistrovství světa v ledním hokeji úspěšný průběh, divákům jednotlivých zápasů mnoho nezapomenutelných zážitků i pevné nervy a našemu národnímu železničnímu dopravci naplnění jeho marketingových záměrů. A samozřejmě také poděkovat výše už odhalené trojici přispěvatelů internetového magazínu VLAKY.NET za obrazový materiál, který dal vzniknout této nepříliš obsáhlé, informačně asi poněkud skromné, ale snad aspoň pro někoho zajímavé nebo jinak přínosné aktualitě. Třeba pro zlepšení nálady, k němuž nepochybně napomůže správný start do nového dne – Vstávat a cvičit!  
 
680.003 s polepem po příjezdu na ostravské hlavní nádraží © Karel Furiš
 
Prameny a odkazy:
  1. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  2. Mistrovství světa v ledním hokeji 2015 – Wikipedie
  3. 2015 WM - Mezinárodní federace ledního hokeje IIHF – oficiální stránky
  4. O2 Arena – Wikipedie
  5. ČEZ Aréna (Ostrava) – Wikipedie
  6. Bob a Bobek – králíci z klobouku – Wikipedie
  7. zdroje uvedené pod odkazy v textu
Úvodní snímek: Bob a Bobek dorazili na ostravské hlavní nádraží © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy