Takové obyčejné fotografování

10.3.2015 8:00 Jiří Řechka

Takové obyčejné fotografování

Na začátku mého krátkého příspěvku chci zdůraznit, že se nejedná o nějakou plánovanou reportáž. Jsou to spíš vzpomínky na chvíle strávené u kolejí při čekání na vlaky, v některých případech při čekání na konkrétní lokomotivu v čele vlaku. „Moje trať“ je trať SŽDC číslo 070, trať Praha – Mladá Boleslav – Turnov. Našel jsem si pár míst, které se mně líbí a kam chodím fotografovat.

 

 

 



Dnes na této trati zabezpečují provoz osobních vlaků a rychlíků motorové vozy řady 854, v čele některých rychlíků do Tanvaldu jsou nasazovány brejlovci řady 754, ještě se občas objeví i v dnešní době zamračená. Dříve zde bylo možné také zachytit vozy řady 810. Z mého bydliště jsem podnikal fotolovy autem, koncem minulého roku jsem si uvědomil, že můžu k trati chodit pěšky, nemám to až tak daleko, asi tři kilometry. Lokalita zvaná Praha-Třeboradice a o kousek dál Měšice. A v příhodném počasí budu moci už i na kole.


8.2.2015 - Praha-Třeboradice: 749.006 v čele R 1144 © Jiří Řechka

Jinak bydlím na samém okraji Prahy, asi sto metrů od hranice Prahy, konkrétně Prahy 8. Další dosažitelnou tratí je trať SŽDC číslo 210 vedoucí z Prahy přes Vrané nad Vltavou do Čerčan resp. na Dobříš. Trať známá také jako Posázavský pacifik. Na ní mám svoje fotomísto na zastávce Praha-Modřany. Také zde je možné o víkendech zvěčnit velké motory. A také stále ještě občas zamračené. Při návratu domů z posledního fotografování v této lokalitě jsem si udělal krátkou zastávku ve Vršovicích. Stálo zde ve šturcu odstavené prasátko řady 702.


28.2.2015 - Praha-Vršovice: T 212.1575 © Jiří Řechka

Zastihl jsem zde také moje první v Praze fotografované modernizované eso řady 361.1 ZSSK. Je pravda, že vypovídací hodnota snímku není nějaká valná. Další přesun byl na hlavní nádraží, k rychlé kontrole, jak pokračuje rekonstrukce zastřešení nástupištní haly, zastihl jsem zde při odjezdu na odstavné nádraží rakouský railjet. Další přesun na metro a odjezd na Ládví a odtud k trati v Praze-Třeboradicích. Zde jsem zachytil v najbrtu první pražský katr, konkrétně 854.029. Další tratí, která vede z Prahy, je trať SŽDC číslo 231. Trať do Nymburka a také do Hradce Králové.


4.3.2015 - Praha-Černý Most: 150.221 © Jiří Řechka

V minulosti jsem na této trati nefotografoval, měl jsem vyhlídnuté místo, jen jsem se stále nemohl přinutit vzít výbavu a vyrazit na ně. Jedním z impulzů to změnit byla skutečnost, že díky rekonstrukci tratě SŽDC číslo 011, konkrétně v Úvalech, je řada vlaků vedena přes Nymburk. Konkrétní místo mého fotografování se nachází v lokalitě Praha-Černý Most, pár kroků od výstupu ze zastávky metra Rajská zahrada. Trať je zde vedena v oblouku, je to také místo kde je vedená souběžně trať SŽDC číslo 070 do Turnova. Během mého asi tříhodinového pobytu jsem si v duchu říkal, jestli budu mít štěstí na dva vlaky současně.


4.3.2015 - Praha-Černý Most: 362.159 v čele R 981 a 854.027 na Os 9509 © Jiří Řechka

Jeden z Prahy a druhý do Prahy. Nejvíce by mně vyhovovalo střetnutí dvou ex slovenských vozů řady 810. Jeden v blonsky nátěru, druhý v retro nátěru. Neměl jsem štěstí, k míjení docházelo o několik stovek metrů dále za obloukem. K jednomu míjení ale přeci jen došlo, rychlíku z Prahy a osobnímu vlaku do Prahy. Eso a katr. Měl jsem ještě jednu představu, kyklop při jízdě do Prahy. Ale byl jsem zde o den později, není všem dnům konec. A ještě na jedno se těším, až se příroda opět zazelená, budou tato místa ještě hezčí. A samozřejmě i všechna ostatní. V plánu mám další tratě, které vedou z a do Prahy.


25.2.2015 - Praha hl.n.: rekonstrukce zastřešení haly © Jiří Řechka

Výhoda je, že můžu v rámci cestování po Praze využívat také vlak, pro mne je jinak problematická Opencard velkým přínosem. Taková jakoby režijní jízdenka. Tak tolik o mém fotografování na třech zmíněných místech. Snad se mi tímto mým neplánovaným příspěvkem podařilo potěšit nejen šéfa magazínu VLAKY.NET (který opět vyslal nouzové volání o pomoc při zajištění dalších aktualit a reportáží), ale také jeho čtenáře. Má příští reportáž už bude plánovaná, iniciovaná pozvánkou našeho správce železniční infrastruktury na slavnostní uvedení do provozu jisté stavby.

Úvodní snímek: 21.2.2015 - Praha-Třeboradice: 854.021 na R 1145 © Jiří Řechka

Galéria