Z Prahy vyjel Šachový vlak 2014

12.10.2014 8:00 Jiří Řechka

Z Prahy vyjel Šachový vlak 2014

Když jsem objevil na internetových stránkách fotografii nové reklamní lokomotivy Českých drah, lokomotivy, která propaguje Šachový vlak, nenapadlo mne, že o tomto vlaku budu tvořit reportáž. Pak se v redakční poště VLAKY.NET objevila pozvánka, která zvala na křest lokomotivy a dokonce nabízela možnost svezení po části trasy. Dostal jsem za úkol „zpravodajsky pokrýt“ aspoň slavnostní akt.

 

 

 


Podstatu všeho toho dění nejlépe objasní tisková zpráva obou pořadatelů, jimiž jsou Pražská šachová společnost a České dráhy, a.s.:

Již počtvrté míří na evropské koleje Šachový vlak. Konferenční a salónní vozy Českých drah se od 10. do 14. října změní v turnajový sál, v němž bude osmdesát šachistů soupeřit ve dvanáctikolovém turnaji v rapid šachu. Šachový vlak pojede letos po trase Praha – Vídeň – Budapešť – Trenčín – Krakov – Praha. Mezi účastníky tohoto pětidenního mezinárodního turnaje bude i legendární velmistr Vlastimil Hort, který bude obhajovat loňské vítězství, několik dalších velmistrů, ale také desítky amatérů.


Šachovnice čekají © Jiří Řechka

Podobně pestré bude i národnostní složení účastníků tohoto šachového turnaje. Vedle Čechů, Němců a dalších středoevropanů, jejichž regionem vlak pojede, jsou mezi přihlášenými i šachisté z USA, Ruska, Saudské Arábie, Brazílie, Švédska a dalších zemí. Šachový vlak připravuje občanské sdružení Pražská šachová společnost a jeho generálním partnerem jsou České dráhy. Více informací je k dispozici na www.sachovy-vlak.cz.


Trasa Šachového vlaku na prvním polepeném voze © Jiří Řechka

Krom samotného vypravení Šachového vlaku měla akce, na niž jsme byli pozváni, ještě jeden účel, s tím hlavním související: Před odjezdem vlaku proběhne křest lokomotivy v netradičním nátěru Šachového vlaku a setkání s účastníky a organizátory této nevšední akce, bylo také uvedeno na pozvánce, která sice neuváděla přesný čas jejího zahájení, ale ten se dal odhadnout podle sdělení, že Šachový vlak odjede slavnostně v pátek 10. října 2014 v 10:00 hodin.


362.039 v polepu Šachového vlaku © Jiří Řechka

Takže jsem se na pražské hlavní nádraží vypravil s přiměřeným předstihem, abych průběh dění stihl co možná úplně zdokumentovat. Výsledek mého snažení najdete v připojené galerii snímků, k níž snad není třeba nic dodávat. Snad jen takovou drobnou technickou poznámku: Toho, kdo zamýšlí tento vlak vyfotit kdekoliv na jeho trase a bude chtít mít v záběru i oba vagony se šachovými figurkami, upozorňuji, že jsou jen na jedné straně.


Druhý ze dvou příležitostně vyzdobených vozů © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Šachový vlak 2014
  2. Pražská šachová společnost
  3. České dráhy, a.s. – skupina

Úvodní snímek: 362.039 přiváží Šachový vlak © Jiří Řechka

Upravil a doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy