Malá reportáž z velké výluky

18.8.2014 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Malá reportáž z velké výluky

Sobotní „výluka roku“ určitě naštvala mnohé cestující všech tří dopravců na hlavním tahu a možná pobavila některé konzumenty našich médií elektronických i klasických. Ta o plánované mimořádnosti na trati mezi Prahou a Českou Třebovou informovala, někdy dost osobitě, už se značným předstihem. A s ještě větším „náskokem“ o ní věděl národ vlakofilní, který se chystal do terénu zachytit nadcházející nevšední jevy.

 

 

 


Takto se zachoval i jeden náš reportér, jenž nelenil v časných ranních hodinách opustit moravsko-slezskou metropoli, aby se vydal do údolí Orlice a mohl ono zajímavé dění návštěvníkům VLAKY.NET přiblížit prostřednictvím obrázků statických i pohyblivých. Protože lépe a raději vládne fotoaparátem či kamerou než klávesnicí počítače, dohodli jsme se, že tvorbu textu přenechá komusi právě opačných schopností. Ten se zatím mohl věnovat shromažďování podkladů, k nimž patřil mj. v úvodu zmíněný osobitý článek jistého redaktora, který má zjevně spadeno na České dráhy. Tak aspoň jeho dílko vyznělo, za což sklidil patřičné ohlasy.


Spojit vlaky soukromníků by nebyl problém ani dřív, takto se setkaly v Pardubicích 13.11.2012
IC 1006 RJ a IC 1350 LE © PhDr. Zbyněk Zlinský

Ale obraťme svou pozornost k faktům, která dala onomu kontroverznímu článku vzniknout. Zatímco oba soukromí provozovatelé železniční dopravy se mohli omezit na řešení problémů jen několika málo spojů, jak podrobně informovala společnost RegioJet a spíše jen naznačil dopravce LEO Express, Českým drahám nastalá situace zkomplikovala provoz natolik, že musely vydat poměrně obsáhlý výlukový jízdní řád a o výluce informovaly mj. tiskovým sdělením, rozeslaným do jednotlivých médií, k nimž patřil i elektronický magazín VLAKY.NET. Že byly dotčené železniční stanice oblepeny příslušnými letáky, netřeba snad zvlášť připomínat.


Poněkud zmatený sobotní „Babitron“ s nakupením vlaků ČD v České Třebové;
zdroj: Robert Babilon's Home Page

I když z odkázaných zdrojů je zřejmé, co bylo důvodem tak rozsáhlých opatření, asi nebude na škodu, když si jej rozvedeme. Jak už víme z předchozí reportáže, na 1. koridoru se už delší dobu intenzivně pracuje na stavbě nazvané Průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí. Rozsah prací si vyžádal dlouhodobé uzavření této stanice: V neděli 16. března začne plánovaná výluka Správy železniční dopravní cesty související s přestavbou železničního uzlu Ústí nad Orlicí. Stanicí Ústí nad Orlicí budou až do 31. srpna 2014 všechny vlaky, a to dálkové i regionální, projíždět a místo toho zastaví na zastávce Ústí nad Orlicí město, začínala k tomu vydaná tisková zpráva ČD.


Informace o stavbě poblíž budoucí výpravní budovy zachycené z vlaku 12.9.2013
© PhDr. Zbyněk Zlinský

V rámci zmíněné stavební činnosti měla 16.8.2014 nastat plánovaná situace, při níž byla pro průjezd železniční stanicí Ústí nad Orlicí zachována pouze jedna kolej a přitom nebylo v činnosti zabezpečovací zařízení. K výluce pro napojení přeložky a nové části nádraží se přidá výluka zabezpečovacího zařízení, uvedl k tomu mluvčí SŽDC podle jedné internetové zprávy. Tento stav umožňoval průjezd jen omezenému počtu vlaků, nadto nižší rychlostí. ČDpřijaly opatření s cílem minimalizovat dopady výluky na naše cestující, zachovat maximum přestupních vazeb a zároveň minimalizovat přenášení zpoždění na jiná místa republiky, doplnil zase mluvčí ČD.


EC 152 „Jan Perner“ mimořádně spojen s EN 404 přijíždí do Chocně © Karel Furiš

A jak do dopadlo? Náš reportér to po návratu domů shrnul poměrně stručně: Na NAD za osobní vlaky jezdilo celkem sedm autobusů, všude byla dobrá informovanost, jen TV NOVA a PRIMA TV hledaly mouchy. Té první jsem řekl, že informace nepodávám. Reportéři obcházeli cestující a vyloženě hledali ty nespokojené. Zpoždění nebyla vůbec velká, vše se zvládlo na jedničku. Popsanou situaci začal sledovat i dokumentovat v Chocni a pak se přesunul do železniční stanice Ústí nad Orlicí město. Tíhu své dokumentační činnosti přitom soustředil do pořízení poměrně dlouhého videozáznamu, takže připojená galerie fotografií není příliš rozsáhlá.

Výluka mezi Prahou a Českou Třebovou © Karel Furiš
 
Coby doplnění informací o dopadu „výluky roku“ může posloužit třeba ještě zpráva naší televize veřejnoprávní: Dlouho očekává výluka na trati Praha-Česká Třebová, při které bylo zrušeno zhruba 30 rychlíkových spojů Českých drah, nezpůsobila větší problémy. Místo rychlíků ve stanicích stavěly vlaky EuroCity a InterCity, které nabíraly většinou patnáctiminutová zpoždění. Důvodem výluky je oprava koleje související se stavbou železničního uzlu v Ústí nad Orlicí; stavbaři během dneška převádějí dopravu na novou estakádu, která umožní zvýšit rychlost průjezdu ústeckým nádražím ze 70 až na 160 km/h, můžeme si přečíst na webu České televize.


380.012-5 s IC 560 „Šohaj“ mimořádně stojícím ve stanici Choceň © Karel Furiš
 
Prameny a odkazy:
  1. Správa železniční dopravní cesty, s.o.
  2. Železniční trať Kolín - Česká Třebová - Wikipedie
  3. První železniční koridor - Wikipedie
  4. Ústí nad Orlicí - Wikipedie
  5. Ústí nad Orlicí (nádraží) - Wikipedie
  6. Průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí - oficiální stránky prezentace projektu
  7. Průjezd železničním uzlem Ústí nad Orlicí na webu SŽDC
  8. Výluka roku v sobotu zruší či zpozdí desítky vlaků - iDNES.cz
  9. České dráhy, a.s. – osobní doprava
  10. LEO Express, a.s. – oficiální stránky
  11. RegioJet, a.s. – oficiální stránky
  12. Babitron - Zpoždění vlaků Českých drah
  13. GRAPP - Grafická prezentace polohy vlaků osobní dopravy všech dopravců
  14. zdroje uvedené pod odkazy v textu
Úvodní snímek: MUVka čeká a EC 278 „Gustav Klimt“ vjíždí do stanice Ústí nad Orlicí město © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy