Výluka v Ústí nad Orlicí dne 16. srpna 2014

14.8.2014 11:00Zdroj: České dráhy - tiskové sdělení

V sobotu 16. srpna 2014 se uskuteční rozsáhlá výluka v oblasti Ústí nad Orlicí na hlavní železniční trati z Prahy do České Třebové a dále ve směru na Brno a Olomouc. Při výluce dojde k významnému omezení kapacity této tratě v oblasti Ústí nad Orlicí. Z toho důvodu byla přijata rozsáhlá opatření a sestaven výlukový jízdní řád. Tato opatření mají za cíl minimalizovat dopady výluky na naše cestující, zachovat maximum přestupních vazeb a zároveň minimalizovat přenášení zpoždění na jiná místa republiky.

Cestující žádáme, aby dne 16. srpna věnovali zvýšenou pozornost výukovým jízdním řádům, sledovali aktuální informace v železničních stanicích (elektronické informační systémy a staniční rozhlas) a řídili se pokyny zaměstnanců dopravce a řízení provozu. Žádáme cestující, aby při plánování cest na tento den počítali s větší časovou rezervou, zvláště pokud budou přestupovat za místem výluky na další spoje, a volili případně dřívější spoj nebo pozdější příjezd do cíle své cesty. Děkujeme za pochopení.

Informace o výluce a výlukových jízdních řádech jsou k dispozici např. na webu ČD www.cd.cz, cestující obdrží informace o výluce také v železničních stanicích nebo na telefonické informační lince ČD.  

V příloze je k dispozici výlukový jízdní řád pro spoje ČD.

Přehled přijatých opatření je zde:        

- Vlak EN 404 pojede v úseku Bohumín - Praha spojen s vlakem IC 540, u kterého je ve stanici Bohumín mimořádný přestup a v úseku Třinec - Bohumín je veden náhradní soupravou.

- Vlak EN 405 pojede v úseku Praha - Olomouc spojen s vlakem IC 561.

- Rychlíky Praha - Česká Třebová - Brno a zpět budou (kromě R 876 a R 878,  R 877) v úseku Česká Třebová - Praha odřeknuty, náhradou ve stanicích Ústí n. O. město, Choceň a Přelouč zastaví vlaky EC/IC Praha - Olomouc a dále. Ve směru Praha vyčkají vlaky EC/IC ve stanici Česká Třebová na rychlíky ze směru Brno, ale nejvýše 10 minut po svém pravidelném odjezdu. Ve směru Brno je nutné cestovat z Prahy vlakem dříve, z České Třebové budou rychlíky do Brna odjíždět včas dle pravidelného jízdního řádu.
- Rychlíky Praha - Česká Třebová - Olomouc (a dále Luhačovice) a zpět budou v úseku Česká Třebová - Praha odřeknuty, náhradou ve stanicích Ústí n. O. město, Choceň a Přelouč zastaví vlaky EC/IC Praha - Olomouc a dále. Ve směru Olomouc je nutné cestovat vlakem dříve, z České Třebové budou rychlíky odjíždět včas dle pravidelného jízdního řádu.
- Vlaky SC Praha - Ostrava, vlaky EC/IC Praha - Brno - Rakousko / Slovensko / Maďarsko a zpět budou vedeny bez omezení, vlivem výluky mohou vznikat zpoždění až 45 minut.
 - Vlaky EC/IC Praha - Olomouc - Ostrava /Valašsko - Slovensko a zpět budou mimořádně zastavovat ve stanicích Ústí n. O. město, Choceň a Přelouč a v úseku Praha - Česká Třebová bude navýšena kapacita míst pro cestující, kteří by jinak využili rychlíky. Vlivem výluky mohou vznikat zpoždění cca 45 minut.
- osobní vlaky budou v úseku Česká Třebová - Choceň odřeknuty a nahrazeny náhradní autobusovou dopravou, autobusy pojedou dle výlukového jízdního řádu.
- osobní vlaky v úseku Kolín - Choceň a zpět jedou bez omezení.