Zaujímavé železničné múzeum v Tvrdošovciach

11.6.2014 8:00 Martin Jurčo

Zaujímavé železničné múzeum v Tvrdošovciach

Obec Tvrdošovce nájdete na hlavnej ceste medzi Šaľou a Novými Zámkami. Keďže touto obcou prechádza hlavná železničná trať Bratislava – Nové Zámky – Szob, sú tam dodnes aktívni nadšenci železnice. Majú od minulého roka majú aj zrekonštruovanú výpravnú budovu železničnej stanice. V tamojšom obecnom dome nájdete expozíciu z dejín železničiarstva, ktorá siaha ešte do začiatku 20. storočia.

Jedným zo zaujímavých exponátov je kronika spolku písaná od roku 1925 v maďarčine a niekoľko železničiarskych čiapok. Prvý spolok železničiarov sa začal formovať za prvej Československej republiky. V tamojšej expozícii nájdete nielen originálnu železničiarsku zástavu, ale aj množstvo dokumentov, napríklad aj informácie o železničných nehodách, ktoré sa v Tvrdošovciach a na okolitých úsekoch trate udiali.

Hlavná časť pokladov železničiarskych nadšencov, medzi ktorých patria Róbert Birkuš a Július Bugyik, sa nachádza v centre obce v zelenom trojuholníku, ktorý kedysi bol nevyužívanou zelenou plochou. Hlavnou súčasťou tohto železničiarskeho múzea je parný rušeň 310.442, ktorý v roku 1897 vyrobila Lokomotíva Budapešť – Maďarské kráľovské železnice. V roku 1918 prešla k Československým dráham. Počas druhej svetovej vojny bol zaradený do pancierového vlaku. Z prevádzky bol vyradený v roku 1957 a preradený do cukrovarskej železnice v Seredi. V roku 1983 ho objavili už ako nepoužívaný nadšenci železničnej histórie a putoval do Múzejno-dokumentačného centra ŽSR. Od roku 1989 tam bol vystavený v depe Bratislava – východ. Po 14 rokoch sa rekonštruoval a dostal až do centra Tvrdošoviec, kde od septembra 2013 zasvietil v novej expozícii.

Železničný park v Tvrdošovciach vznikol úpravou terénu v roku 2010 a odvtedy sa postupne buduje expozícia. Zdrojom pre budovanie múzea boli vyradené kusy rôznych kusov železničnej techniky, ktoré prepožičali z traťovej dištancie z Nových Zámkov. Zrekonštruovať a osadiť exponáty sa podarilo vďaka firme Jozefa Csandu. Nájdeme tam napríklad mamatej – dopravný vozík na koľajnice, elektrické svetelné a mechanické návestidlo, ale aj drevené železničné podvaly. Ku všetkému nechýba presný popis a význam, načo exponát v železničnej doprave slúžil. Z neďalekej obce priviezli aj niektoré vagóny, ktoré majú dokumentovať úzkorozchodnú konskú železnicu medzi Tvrdošovcami a Jánošikovom, ktorá existovala v rokoch 1890-1962.

Spolok železničiarov zástava v Tvrdošovciach bol založený v roku 1925, v časoch, keď železnica mala ako dopravný prostriedok dominantný význam. Fungoval do roku 1944 a obnovený bol pod vedením predsedu Ondreja Vasiho v roku 1998. Dnešní členovia spolku sú potomkami niekdajších železničiarov. V minulosti sa okrem aktivít spojených so železnicou venovali napríklad pomoci sociálne slabším obyvateľom. Aj dnes sa zúčastňujú rôznych brigád najmä v obci Tvrdošovce. Jednou z nich bude ohradenie tohto múzea podvalmi, kvôli bezpečnosti a výsadbou živého plota. Múzeum nájdete priamo v centre obce Tvrdošovce vľavo v smere do Nových Zámkov a je voľne prístupné.