Do Marienbergu už vlak nejezdí

9.1.2014 8:00 Ing. Marek Vojáček

Do Marienbergu už vlak nejezdí

Se změnou grafikonu od 15.12.2013 přestal zajíždět pár osobních vlaků 23757/23758 Chemnitz Hbf – Marienberg a zpět na svou dosavadní konečnou v Marienbergu a je nově veden v trase Chemnitz Hbf – Olbernhau-Grünthal a zpět. Tím byla ukončena osobní doprava na trati Pockau-Lengefeld – Marienberg (délka 12,348 km), protože spoj 23757/23758 byl jediný, který na tuto trať zajížděl.

 

 

 


Tato trať je fragmentem kdysi důležitého spojení Čech a Saska přes hřeben Krušných hor. Výchozí stanicí saského úseku byla Flöha na trati z Drážďan do Saské Kamenice (Chemnitz). První úsek Flöha – Marienberg byl předán do provozu 24.5.1875, následující úsek Marienberg – Reitzenhain jen o necelé dva měsíce později 12.7.1875. Celková délka saského úseku byla 57,920 km.

O českou část spojení se postarala společnost Buštěhradské dráhy, která zprovoznila trať z Chomutova do Vejprt už v roce 1872. Na odbočce Křímov – Reitzenhain byla doprava zahájena 23.srpna 1875, čímž bylo dokončeno celé spojení.


Trať Flöha – Marienberg – Reitzenhain na železniční mapě z roku 1902; zdroj: Wikipedia

Po 2.světové válce však byla mezistátní doprava přes Reitzenhain zastavena a český úsek z Křímova na státní hranici byl postupně zrušen a snesen. Celá saská část spojení zatím fungovala dál až do 1.října 1978, kdy byla zrušena osobní doprava na koncovém úseku Marienberg – Reitzenhain, nákladní doprava se zde udržela až do roku 1994. V 1998 byl tento koncový úsek úředně zrušen v loňském roce byla zahájena přestavba trati na cyklostezku. Zatím byly pouze sneseny koleje.

Na samotném úseku Pockau-Lengefeld – Marienberg byla nejprve doprava zastavena už 23.7.1998. Tehdy to ale bylo z důvodu rekonstrukce trati a byla zavedena náhradní autobusová doprava. Práce byly ale zastaveny v červenci 1999, kdy byla trať poškozena povodní. Následné série dalších povodní způsobily, že doprava byla obnovena až 4.9.2006. Na navazujícím úseku Pockau-Lengefeld – Flöha byla také přerušena doprava od povodní v srpnu 2002 a k obnovení provozu došlo až 29.1.2005.


Poslední jízdní řád trati Pockau-Lengefeld – Marienberg; zdroj: www.erzgebirgsbahn.de

V rámci rekonstrukcí byla také upravena a zredukována stanice Pockau-Lengefeld. Rozsáhlé kolejiště ležící jižně od výpravní budovy původně sloužící hlavnímu přepravnímu směru Flöha – Reitzenhain je dnes prakticky celé snesené a zůstaly zde jen tři kusé koleje napojené ze směru od Marienbergu. Traťová kolej ze směru Flöha byla přesměrována na „malé“ kolejiště ležící severně od výpravní budovy. Toto kolejiště, nyní taktéž zredukované na pouhou dvoukolejnou výhybnu, původně sloužilo odbočné trati do Olbernhau. Změna uspořádání kolejiště nově vytvořila hlavní přepravní směr Flöha – Olbernhau a trasa do Marienbergu se tak stala pouhou odbočkou, což vlastně předznamenalo její zánik. Od změny grafikonu v prosinci 2011 byl provoz na této odbočce zredukován na pouhý jeden pár ranních vlaků v pracovní dny (viz úvod).


Marienberg 10.12.2013 - už jen třikrát se sem „Desiro“ znova podívá © Ing. Marek Vojáček

O konci provozu na trati Pockau-Lengefeld – Marienberg jsem se dozvěděl asi 14 dní před datem poslední jízdy. Rozhodl jsem se tedy, že si vezmu v práci volno a zajedu si do Marienbergu svést se jedním z posledních vlaků. Vzhledem k tomu, že tak brzy ráno nebylo možné dostat se z mého bydliště do Marienbergu žádnou veřejnou dopravou a drahý nocleh v Německu se mi rozhodně nechtělo platit, musel jsem za dopravní prostředek zvolit auto. Protože v poslední den provozu na trati v pátek 13.12. jsem měl jiný program, vydal jsem se do Marienbergu už v úterý.

Ve fotogalerii se můžete podívat na několik snímků z jedné z posledních jízd vlaku 23758 ze stanice Marienberg do stanice Pockau-Lengefeld dne 10.12.2013. Světelné podmínky rozhodně nebyly optimální takže pořízené snímky berte spíše jako dokumentační.

Odkazy:

  1. Erzgebirgsbahn na stránkách DB
  2. Bahnstrecke Reitzenhain–Flöha – Wikipedia
  3. Zaniklá železniční trať Křimov - Reitzenhain
  4. Železniční trať Chomutov - Vejprty – Wikipedie

Úvodní snímek: Marienberg, ukončení koleje ve směru Reitzenhain © Ing. Marek Vojáček

Galéria

Súvisiace odkazy